Hur mycket kostar ett förstört liv?

Publicerad
Uppdaterad
Av Mikaela Roxenmo, 22, Uppsala
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Flickan är ung och utsätts för svåra psykiska och fysiska skador när en vuxen man utsätter henne för saker som hon inte ens förstår, vad gör han med mig, han förstör mig! Efter en tid vågar flickan öppna sig, hon berättar för samhället: han våldtog mig, jag ville inte, jag känner mig hela tiden smutsig, snälla hjälp mig. Det slutar med en stor rättegång, media är där för att rapportera. Mannen sitter på andra sidan salen och tittar på henne, hans ögon är lika mörka som då när händelsen ägde rum. Nu måste hon berätta allt på nytt igen, hon tänker hur många gånger ska jag behöva riva upp dessa djupa sår? Domarens klubba slår i bordet och domen är sagd. Mannen kommer undan med några år i fängelset, flickan får ett skadestånd som plåster på såren. Men detta plåster lindrar inte och det gör inte saken bättre att man i nu kan läsa att skadestånden sänks på grund av att hon var ett barn, eller att hon sov under händelsen. Varför lägga ner sådan stor diskussion på hur mycket hon ska få, det vi i stället borde diskutera är varför får han bara några år? Efter att ha förstört en annan människas liv? Har man blivit utsatt så finns det nog inte några pengar i hela världen som kan köpa tillbaka den livsglädje man kan ha haft innan man råkat ut för något så hemskt - hennes liv är förstört! Kan det nu finnas någon mening för unga människor att berätta om sådana här saker, 2006? /.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag