Hanne Kjöller

Vår existens hotas inte av en kvinnohatare

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

För ett antal år sedan anordnades en debatt vid Mediemässan i Göteborg. Temat var, om jag minns det rätt, tabun i den svenska debatten.

En S-märkt debattör menade att det definitivt fanns verbala no-go-zoner. Men att det var bra. För om man öppnade dammluckorna för en verkligt fri debatt så kunde ju vad som helst ifrågasättas. Till exempel kvinnlig rösträtt.

Och? Skulle det vara svårt att argumentera emot? Bring it on! Det kan inte vara svårare än fruktstunderna på dagis.

Jag erinrar mig tabu-debatten när jag i förra veckan läste att den polske EU-parlamentarikern Janusz Korwin-Mikke nu bestraffats av talmannen för sina uttalanden om kvinnor för ett par veckor sedan.

Polacken sa då att kvinnor självklart borde tjäna mindre än män för att de är svagare, mindre samt inte lika intelligenta.

Förklenande och föraktfullt. Visst. Men åh, så lätt att strimla sönder hans slutsats. Om man nu bara väljer att nonchalera grodkolonin som dansar ur parlamentarikerns mun.

Man skulle kunna säga att de generellt sätt nättare kvinnokropparna snarare än breda axlar är en tillgång i trång kontorsmiljö (på motsvarande sätt skulle man kunna kräva högre priser för män på flyget). Eller så skulle man kunna kontra med att kräva högre skatt av det manliga kollektivet eftersom det orsaker så mycket skada sett till exempelvis missbruk, trafikolyckor och kriminalitet.

Eller så nöjer man sig med att konstatera att hur det än står till med eventuella könskaraktäristik – precis som vid alla andra påstådda gruppegenskaper – så är de individuella skillnaderna alltid större än de kollektiva likheterna. Och att det därför är mer individanpassade löner som borde eftersträvas.

Janusz Korwin-Mikke fick mothugg. Tyvärr var det replikskifte jag hörde mer på kränkthets- än idiotitemat. Polacken förbjuds att representera parlamentet under ett års tid. Han stängdes av från parlamentet i 10 dagar (men får närvara vid omröstningarna). Traktamentet dras in under 30 dagar (vilket inom parentes är en märklig bestraffning. Traktamentet är alltså en sockrad löneförmån och inte en ersättning för kostnader som följer av uppdraget?).

Well. Rätt åt honom, kan man tycka. Men är det så vidare klyftigt?

Janusz Korwin-Mikke är folkvald. Och han åtnjuter både som medborgare och parlamentariker yttrandefrihet. Den är inte absolut utan inskränks av lagstiftning mot förtal och hets mot folkgrupp. I vilken kategori ska man sortera in polackens kvinnoföraktande dynga?

Pressmeddelandet från Europaparlamentet bringar ingen klarhet. Där talas om ”oacceptabla kommentarer mot kvinnor” och om Janusz Korwin-Mikkes ”deklarationer mot jämlikhet mellan könen”.

Okej. Så väljare som ogillar jämlikhet, och som röstar fram en sådan kandidat, har alltså inte rätt att bli företrädda? Det känns ju lite udda i den samling av kommunist- och nazistanstrukna ledamöter som tillåtits stövla runt i den brysselska stugvärmen.

Demokrati är svårt. Folkets vilja övertrumfar inte allt. Hetslagstiftning måste vara överordnad.

Men kvinnor utgör ingen folkgrupp. Vi utgör halva jordens befolkning. Och att agera som om vår existens hotades av en kvinnohatare med svårartad vett- och etikettsproblematik är att göra Janusz Korwin-Mikke större och mer uppblåst än han redan är.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag