Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hanne Kjöller

Tänk om M bytt böter mot barnmorskor

Det har skrivits och sagts åtskilligt om helgens Moderatstämma. Vissa har upprörts över förändringar i synen på migration, kriminalitet och arbetsrätt. För min del var det sjukvårdsdebatten som gav blodstörtning. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

För det blir fånigt att prata om vad man vill göra om man får makten utan att tala om hur det ser ut där man har makten. Jag tänker på Stockholms läns landsting. Och på vad det finns i detta skyltfönster över moderat sjukvårdspolitik. 

Där hittas Nya Karolinska. Det är inte så mycket det bisarra avtalet och fantasisummorna för bygget som upprör, utan den långsiktiga dräneringen på vård och kunskap. Med en ny organisationsmodell får kirurger i stället för att operera på sina kliniker gå och skrota i konstruerade ”flöden” i väntan på högspecialiserade, men sällsynta, fall (som ibland inte kan behandlas på grund av sköterskebrist). 

Dagens kirurger frågar sig hur morgondagens kolleger ska kunna operera alls när de nästan aldrig får hålla i en skalpell.

Och nog skorrar det när moderata stämmoombud pratar om värdet av konkurrens samtidigt som Konkurrensverket listar Stockholms läns landsting som den i särklass största återfallsförbrytare. Bara de senaste två åren har myndigheten drivit 12 rättsfall mot det moderatledda landstinget. Och vunnit alla. 

Magnus Ehn, processråd vid Konkurrensverket, konstaterar att det är samma brott som begås gång på gång. I stället för att, som lagen kräver, anordna en upphandling där vårdgivarna får konkurrera ingår landstinget direktavtal med en vårdgivare man själv valt.


LÄS MER: Hanne Kjöller: Förbud mot burka och niqab är rent vansinne 


I somras föll på samma dag två domar där landstinget tvingades böta 20 miljoner. Förvaltningsrätten motiverar de höga beloppen med att ”otillåten direktupphandling är en av de allvarligaste överträdelserna av upphandlingslagstiftningen” samt att ”upprepat beteende utgör en försvårande omständighet”.  

Nya Karolinska Solna.
Foto: HENRIK MONTGOMERYTT NYHETSBYRÅN

Tolv mål på två år kan låta mycket. Men i själva verket är brotten långt fler. För att Konkurrensverket inte ska försumma all annan tillsyn tvingas myndigheten låta vissa oegentligheter passera.

Efter ett möte med landstinget fattades det oortodoxa beslutet att tillsynsmyndigheten i förväg ska ta del av listor över avtal som ska ingås, respektive håller på att löpa ut. Typ ett frivilligt ”förmyndarskap” och ett kvitto på att landstingmoderaterna efter drygt ett decennium inte har koll på sina papper. Konkurrensverket har ingen sådan överenskommelse med någon annan.


LÄS MER: Miljardbygget Nya Karolinska drabbat av vattenläcka


Även vårdgivare som snuvats på budgivningen kan gå till domstol. Jag frågar landstinget hur många avtal som, utöver Konkurrensverkets, prövats rättsligt de senaste två åren. Jag får en lista med tio avslutade ärenden och tre pågående. I mejlet påpekas att man kan ha missat ”någon enstaka process”. Det har landstinget. Jag hittar två ytterligare upprivna avtal. 

Partiledaren Ulf Kristersson på Moderaternas arbetsstämma i Örebro.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jag frågar om kostnaderna och får till svar: ”Ingen uppskattning av kostnader finns i dagsläget”.   

Tänk om M-stämman pratat om hur resurser från vården går till att bekosta advokater. Och hur många barnmorsketjänster man kunnat få för alla rättegångskostnader och miljonböter.

Vidare hur det kommer sig att stockholmsmoderaterna efter mer än tio år vid makten och mer än 20 tillrättavisningar i domstol bara de senaste två åren fortsätter att begå samma brott. 

Ta gärna upp det under punkten ”Lag och ordning” på nästa stämma.