Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Hanne Kjöller

De har en lösning som de inte kan förklara

Isabella Lövin (MP) och Stefan Löfven (S) presenterar förslaget om en samtyckeslag.
Foto: KICKI NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Om problemet är att så få fälls för våldtäkt – hur kan då lösningen vara skärpta straff? 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Flera borgerliga partier driver på för att de som i dag inte får några straff alls i morgon ska slippa undan ännu hårdare straff. S-regeringen har slagit in på ett annat villospår. Här är lösningen en samtyckeslag som varken statsminister Löfven (S) eller vice statsminister Isabella Lövin (MP) förmår förklara hur den är tänkt att fungera.

Sex ska vara frivilligt, sa de båda när de mötte pressen under söndagen: Och är det inte frivilligt så ska det vara ett brott.

Visst. Men så är det ju redan i dag. Tvång respektive brist på samtycke är två sidor av samma mynt. Men medan tvånget fokuserar på gärningsmannens agerande fokuserar bristen på samtycke på offrets. Det bäddar snarare för en återgång till forna tidens sexualbrottslag och rättsprocesser där den anmälande kvinnan tvingades utstå frågor om hur hon var klädd, plutat med munnen och om det rentav inte var så att hon lockat mannen.

Under flera år och flera utredningar har den juridiska expertisen sågat idén om en samtyckeslag. Några fler fällande domar är inte att vänta förklarar jurister som rimligtvis borde veta. Johodå, säger Löfven/Lövin. Och så talar de om lagens normerande effekt.

Men vi kan ha hur strikt lagstiftning och långa straff som helst så länge lejonparten av alla våldtäkter inte leder till någon rättslig prövning alls. Mer normerande skulle vara ett rättsväsende som förmår leverera fler fällande domar – utan att rucka på andra viktiga rättsprinciper.


LÄS MER: Regeringen vill införa ny samtyckeslag 


Går det? Våldtäkter sker ofta utan vittnen. Ord står mot ord. Och principen att hellre fria än fälla är ett fundament i rättsstaten.

Vice statsminister Isabella Lövin (MP), statsminister Stefan Löfven (S) och justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) presenterar förslaget om samtyckeslagstiftning på söndagen.
Foto: KICKI NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

För åtta år sedan hävdade en kammaråklagare vid City i Stockholm att påtvingat sex inom en relation mer liknar en ordningsförseelse än en våldtäkt. Han företrädde den kammare som samtidigt råkade visa sig vara sämst på att klara upp våldtäkter. 93-96 procent av alla anmälningar nådde aldrig rättslig prövning. I söderort hamnade motsvarande siffra på 78 procent. En slump?

2014 nagelfor tidningen Metro de regionala skillnaderna vid våldtäktsanmälningar. I topp låg Södermanland och Västernorrland. Där ledde 50 procent av alla anmälningar till åtal. Västerbotten och Västmanland låg i botten med sina 10 procent. 

Skillnaderna visar att det finns ett utrymme att göra mer. Attityder och ledarskap kan vara en förklaring till den styvmoderliga behandlingen av sexualbrott på vissa håll. Organisation en annan.  

Karl-Åke Pettersson, ordförande för stiftelsen Tryggare Sverige, pekar på hur det höga tonläget rentav kan försämra möjligheten till upprättelse. Våldtäkt, slår polisen högtidligt fast, är ett grovt brott. Därför ska det utredas av sektionen för Grova brott.

Haken är att det på Grova brott alltid finns brott som är grövre. Våldtäkterna blir liggande medan gängskjutningarna prioriteras.

En lösning är att inrätta särskilda sektioner för sexualbrott. Och att ställa krav på polis och åklagare att börja leverera.

Men det är förstås mycket jobbigare för Löfven/Lövin än svinga ett slött lagstiftningsspö under ett intet förpliktigande abraka-dabra.