Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Hanne Kjöller

Förbud mot burka och niqab är rent vansinne

Den som vill förbjuda heltäckande muslimsk klädsel bör gärna ha några idéer om vad man vill uppnå och vägen dit. KDU erbjuder i sin debattartikel ingetdera. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De unga kristdemokraterna har förstås helt rätt i att islamism och hederskultur kolliderar med idéer om jämställdhet mellan könen. Burkan är inte ett klädval bland andra – som skotskrutigt eller kortkort. Den är en symbol för ultrapatriarkalt synsätt på kvinnor.

 

LÄS MER: Förbjud burka och niqab i offentlig verksamhet

 

Men den fråga som KDU rundar är vad händer om man förbjuder burka och niqab? Säger kvinnorna: Åh, tack! Och ålar sekunden efter på sig ett par jeans? Idéer och föreställningar finns i huvudet. Och dem rår man knappast på med klädförbud.

Det är dessutom oklart vad det är som ska förbjudas. KDU skriver om ett förbud inom ”offentligt finansierad verksamhet” men landar lite längre fram i artikeln i att alla arbetsgivare ska ha rätt att neka personer i heltäckande klädsel anställning.

Kvinna i niqab.Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT

Men frågan om religiös klädsel och villkor som följer av arbetsuppgifterna får väl ändå anses avklarad. Jag vet ingen som argumenterar för att tillåta turban vid farliga maskiner eller klädsel som strider mot sjukhusens hygienregler – oavsett om arbetsgivaren är privat eller offentlig. Men på vilket sätt det skulle ge min redaktör rätt att ha några åsikter om jag sitter i burka eller morgonrock när jag skriver den här texten har jag svårt att se.

Bibliotek är ”offentligt finansierad verksamhet”. Nu vet jag inte om de unga kristdemokraterna uttryckt sig klumpigt eller om de faktiskt tänker sig att deras klädkod även ska gälla besökare. Om så: ska man då ringa polisen? Och vad tänker man sig i så fall att polisen ska göra? Slita av kläderna? Gripa, anhålla och häkta? Vilket straff ska sedan utdömas? Två veckor med knälång kjol och pumps?

Det går naturligtvis att kriminalisera nästan vad som helst. Det har inte minst talibanerna i Afghanistan visat. Där lagstiftas om vad kvinnor ska täcka. Och här vill KDU lagstifta om vad kvinnor ska visa. Ursäkta en liberal, men vad sägs om att låta kvinnorna själva bestämma vad de ska ha på sig – och inte?

Det finns kvinnor som påtvingas både slöja och niqab. Det är ett otyg. Men det finns också kvinnor, även infödda svenska konvertiter som heter Inga och Anna, som väljer heltäckande klädsel. Vem är jag, eller KDU, att säga att de inte får välja fritt ur sin garderob?

Kvinna i niqab.Foto: COLOURBOX

Förra sommaren publicerades en ikonisk bild från franska Nice. På bilden ses hur polisen tvingar av en kvinna på stranden hennes slöja. Men när liberala värden försvaras med auktoritära metoder har den västerländska demokratin gått rakt i talibanfällan. Vi gör samma sak fast tvärtom. Islamisterna har sina sedlighetspoliser. Och vi i väst kontrar – inte med frihet – utan med ”osedlighetspoliser”. (Obs! Jag jämför – inte likställer)

Vad tror ni kvinnan kände efter övergreppet där på stranden? Tja, samma sak som jag skulle känt om en handfull konstaplar stegat fram till mig på en strand med några nakenbadare och slitit av mig baddräkten. Jag skulle bli rasande. Och förödmjukad.

Om syftet är att förnedra människor, att få dem att hålla sig hemma med sitt raseri och minska antalet kontaktytor med det sekulära Sverige – ja, då är det finfint med burkaförbud. Om vi däremot vill minska radikaliseringen och öka integreringen är det vansinne.