Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Stranne

USA kommer splittras mer – kan bli våldsamt

USA kommer splittras ännu mer – oavsett vem som vinner, skriver Expressens Frida Stranne.
Foto: MATTHEW HATCHER/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOC / MATTHEW HATCHER/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERST
En av huvudmotståndarna, Elizabeth Warren.
Foto: RICK BOWMER / AP TT NYHETSBYRÅN

Vi närmar oss ett synnerligen intressant år om man är intresserad av amerikansk politik. Ett år som kommer att bjuda på flertalet spännande händelser och ögonblick och säkert en del överraskningar. 

Men det blir med största sannolikhet också turbulent, oanständigt, uppslitande och till delar en sorglig spegel av vår tids utveckling. Grövre språk, beskrivningar av ”de andra” i anklagande ordalag som förstärker de redan små möjligheterna till samarbete över gränser. Hat, misstänksamhet och konfliktskapande ståndpunkter i en enda röra.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De politiska vägvalen må har känts ödesmättade flera gånger tidigare i historien, men höstens presidentval och allt som händer på vägen fram tills valdagen kommer otvetydigt att sätta djupa avtryck och avgöra mycket för den framtida utvecklingen i både USA och omvärlden. 

För en politiknörd eller den allmänt USA-intresserade finns det många saker att hålla utkik på under 2020.  En hel del är oförutsägbart och kan utvecklas på ett sätt vi inte kan se framför oss just nu. Andra saker är mer förutsägbara. Som att vi, oavsett valutgång i november kommer att bevittna det amerikanska folket splittras ytterligare utan att något enande går att sikta i horisonten. 

I det avseendet spelar det ingen roll vem som blir president. 

Att året kommer att innefatta en historisk riksrättsprocess kommer få betydelse för hur valåret utvecklas, även om det ännu är ovisst på vilket sätt. Det går i nuläget inte att säga om det blir demokraterna eller Trump som vinner på det hela. Men eftersom Trump, (om åtalet till slut verkligen hamnar i senaten) kommer att frias, så uppstår även frågan hur demokraterna ska hantera andra frågetecken som finns kring presidentens olika förehavanden om han blir omvald i november. Det pågår en lång rad utredningar i olika utskott om diverse oegentligheter som många demokrater gärna hade väntat ut resultatet av.

Demokraternas process med att få fram en kandidat som ska kunna vinna över Trump och som drar i gång redan om en dryg månad är en given sak att se fram emot. Startfältet är svagt enligt de flesta bedömare och det är svårt att sia om vem som kommer att ta hem nomineringen. Men om valet av person som ska representera demokraterna i valet är väldigt intressant så är en av de viktigaste sakerna att följa i den här processen snarare hur uppslitande den kommer att bli för partiet som redan nu är delat mellan olika falanger. Det är oroliga känslor man möter när man pratar med demokrater om vem de vill se som sin kandidat. Inte sällan blir spända diskussioner om vad som skulle vara taktiskt bäst eller vad ett visst namn skulle innebära för utvecklingen framåt där det finns många olika uppfattningar. Förlorar partiet mot Trump i höst blir frågan ställd på sin spets i vilken riktning man ska gå framåt och det kommer inte bli en lätt process att hantera.   

Självklart är den stora frågan för 2020 vem som kommer att vinna valet den 3 november. Donald Trump har bäst chanser att bli omvald, framför allt om den goda ekonomin håller i sig (som dock inte är bra för alla). Om han dessutom, som det nu ser ut, lyckas få till ett, om än begränsat, avtal med Kina och ett nytt NAFTA avtal på plats så stärks hans kort ytterligare. Man får inte heller glömma att han har mycket pengar i sin kampanjkassa, god tid på sig att skapa en skarp kampanj och många faktorer i den sociala medielogiken som jobbar till hans fördel på flera plan. Men framför allt är ett ess i hans rockärm just att demokraterna saknar en riktigt stark kandidat.

Fram till valdagen blir det däremot angeläget att rikta blicken mot hur debattklimatet kommer att utkristallisera sig. Det är ingen vild gissning att Trump kommer att trissa upp sin retorik och ägna sig åt en i olika avseende smutsig kampanj. I hans ständigt tillspetsade påhopp på motståndare och mot medier, inte sällan med en ödesmättad berättelse som gör gällande att motståndarna är onda och vill förgöra allt som är viktigt för USA, skapas det allt större risker för att människors rädsla utvecklas till intensivt hat mot motståndarna. 

Hur den demokratiska kandidaten ska manövrera sig fram i ett sådant klimat blir intressant att följa och frågan är hur mycket föraktet, misstron och ilskan mot de politiska motståndarna kommer att fördjupas på vägen. Risken är inte obetydlig att det till och med kan uppstå våldsamheter såväl på kampanjmöten som i konfrontationer mellan Trumpanhängare och motståndare på olika håll i landet till följd av ett allt hätskare politiskt klimat.

Förlorar Trump blir det därför särskilt viktigt att följa vad såväl hans väljare som hans ”partivänner” kommer att göra omedelbart efter förlusten. Det vill säga vilka som kommer att ta de politiska initiativen och hur tongångarna kommer låta bland gräsrötterna. Oavsett vad som skett fram till dess kommer det sannolikt att bli en uppslitande och svår process.

Det är alltså bara att hålla i sig. Snart inleds primärvalen och kampanjerna kommer att slipas på båda sidor. Vi kan bra vänta och se och låta den ena händelsen efter den andra bilda den kedja av faktorer som avgör USA:s utveckling nästkommande fyra år.

Frida inför valåret 2020…..

….ser mest fram emot: Presidentkandidaternas tal på sina respektive partikonvent i sommar och den första presidentdebatten den 30 september

….tror: att det kommer att bli en vit äldre man som vinner valet i november (d.v.s. Trump, Biden eller Sanders)

….hoppas på: förutom att vi ska slippa att se våld i samband med kampanjmöten runt om i USA så hoppas jag att bevakningen av det amerikanska valet här i Sverige ska bli bättre på att skildra sådant som är av betydelse för utvecklingen i USA och inte i detalj analysera vem som vinner varje meningsutbyte i debatterna eller varje utspel i kampanjerna. Journalister och experter har ett stort ansvar att rikta ljuset mot de verkligt viktiga strukturella frågorna och hur det som händer i USA påverkar oss.

USA-experten om Demokraternas favorit

Elizabeth Warren en av favoriterna att utmana Trump i USA-valet 2020.