Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Stranne

Trump fokuserar på våldet och vill glömma orsaken

Presidenten höll tal om de våldsamma protesterna på måndagen.
Protester i New York på måndagen.Foto: JOHN LAMPARSKI/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK
Protester i Washington på måndagen.Foto: JOHN LAMPARSKI/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK
Donald Trump med bibeln.Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Våldsamma protester skakar USA och flera av landets största städer har utlyst utegångsförbud. 

Expressens USA-expert Frida Stranne förklarar vad som sker och varför.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är svårt att få en samlad bild i situationen som råder?

Ja, och därför måste man vara försiktig med att dra alltför skarpa slutsatser och därtill extra noga med att vara såväl källkritisk som att söka efter information i många olika forum. Många olika intressen försöker att påverka utvecklingen och förmedla sina specifika bilder av vad som sker och varför. 

Det är viktigt att tänka på när man följer händelserna via sociala mediekanaler men också i vanlig nyhetsrapportering. Det är en stor fara att uppfattningar sprids som inte är representativa och inte heller förklarar mer än just en specifik händelse. Samtidigt är det givetvis viktigt att förstå de många dimensioner som finns i det som nu utspelar sig. Huvudsakligen handlar det om fredliga protester mot polisbrutalitet och andra strukturella orättvisor, men till detta kommer såväl höger- som vänsterextrema element som har sina egna agendor, på sina håll ser vi oproportionerligt våld från polisinsatser som bidrar till ytterligare spänningar, kriminella nätverk och möjligen också andra infiltratratörer involverar sig med syfte att trappa upp våldet och ta fokus bort från grundproblemet. Det gör också det hela svårt att stoppa eftersom våld ofta föder våld och att man till slut inte längre vet vad som orsakar vad när upploppen eskalerar. 

 

Hur har president Trump agerat?

Det finns all anledning att uppfatta att Trump med sitt agerande vill framstå som en president som verkar för lag och ordning men också som en president som inte drar sig för att ta i med hårdhandskarna. Han beskrev sig själv så i sitt korta uttalande häromdagen och det stämmer med hur han har agerat i en lång rad frågor tidigare. 

Han har också ett intresse av att vrida fokus bort från frågan om rasdiskriminering eftersom han inte har något att vinna på att fokus hamnar där inför det kommande valet och därför fokuserar han i stället på de element som infiltrerat protesterna och stått för våldsinslagen. Han är troligen även medveten om att Nixon vann 1968 just med en sådan framtoning efter en lång tid av tumultartad oro i kölvattnet av medborgarrättsrörelsen och mordet på Martin Luther King. Trump hoppas säkerligen på att vinna med en sådan hållning. Samtidigt får han stark kritik från flera håll för att han själv bidrar till att eskalera våldet med sina twitterinlägg, inte talar enande till det amerikanska folket och att han söker konfrontation med delstatsguvernörer i stället för att jobba enat för att stävja den frustration, oro och i vissa led våldsamma utveckling man nu ser. 

Han har ensidigt pekat ut vänsterextrema som ett problem men bortsett ifrån högerextrema element som har ett intresse av att underblåsa våldet på sina håll. 

 

Vinner demokraterna och Joe Biden på det här?

Det är svårt att prata om vinnare i en situation som denna där människor dels far illa, dels ger uttryck för en sorg och vrede som bär så långa historiska rötter. Men just på grund av afroamerikanernas långa och svåra historia som än en gång synliggjorts genom polisbrutaliteten är det inte heller självklart att det finns några politiska poäng att plocka. Svarta i USA röstar till mycket stor majoritet på demokraterna, men uppgivenheten och ilskan mot att saker aldrig förändras, att det talas vackert och snyftas över deras situation i lägen av kris, men genomgripande politiska reformer samtidigt uteblir, gör att många också avstår från att rösta. När man talar med människor runt om i USA är det påfallande ofta man hör en stark kritik mot hur det demokratiska partiet har övergivit vanliga människor till förmån för rika och välutbildade storstadsbor och uppgivenheten får även vit och spansktalande arbetarklass att avstå att rösta. 

Joe Biden var visserligen vicepresident till USA:s första färgade president, men han har sannolikt ändå mycket att bevisa för att mobilisera svarta väljare till att använda sin röst i höst. Nu kanske trycket på honom att utse en färgad kvinna som vicepresident däremot har ökat. 

Oroligheterna i USA

• Oroligheterna i USA bröt ut sedan den svarta mannen George Floyd kvävdes till döds av en vit polis i Minneapolis, måndagen den 25 maj. Allt filmades.

• Protester och kravaller har utbrutit i över 100 städer runtom i USA. Nationalgardet har inkallats på en del håll, bland annat i Minneapolis.

• Minst 68 journalister har utsatts för attacker av polis eller demonstranter under protesterna, en av dem är Expressens USA-korrespondent Nina Svanberg.

• En journalist fick en gummikula i ansiktet och har förlorat synen på vänster öga, andra har gripits, blivit beskjutna med gummikulor och pepparsprej.

Obamas ord om kaoset i USA

Tidigare presidenten kommenterar protesterna i USA efter George Floyds död.