Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Stranne

Trump utnyttjar skickligt situationen till sin fördel

USA:s president Donald Trump.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Expressens USA-expert Frida Stranne.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Det saknas inte händelser av signifikant politisk betydelse i USA just nu. Riksrättsprocessen står i en klass för sig när den nu går in i ett skarpt läge. Det är inte bara historiskt, det är späckat med extraordinära detaljer och kontroverser och förstärker en redan allvarlig politisk spänning i landet.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kongressens senatorer samlas nu, inte bara för att avgöra Trumps öde, utan också på olika sätt bekänna moralisk och ideologisk färg avseende olika detaljer för hur den juridiska delen av processen i senaten faktiskt ska se ut. När man betraktar alla dimensioner av politiskt spel som pågår så blir det inte konstigt att människors förtroende för politiker dalar. 

Trump å sin sida reagerar, i alla fall utåt sett, med att ta makten över berättelsen. Han utnyttjar skickligt situationen till sin egen fördel och missar inte ett tillfälle att tala om häxjakt och statskupp. I skarpa ord får han sina väljare att förstå (tro) att det här inte en jakt på honom utan på dem alla. Washington mot vanliga människor som nu börjat få det bättre. Han blandar friskt riksrättsprocessen med landets (lysande) ekonomi - som om en bra utveckling på börsen borde skapa immunitet mot en rättslig prövning av en presidents handhavande kring en helt annan fråga. 

Riksrättsprocessen är givetvis djupt besvärande för presidenten oavsett vad han själv vill göra gällande men trots det som världen nu kan bevittna för öppen ridå, känns det ändå som att Trump glider i stark medvind. Parallellt med att senaten officiellt tog över processen mot Trump skrev han i dagarna på ett nytt handelsavtal med Kina. Men även ett nytt avtal med Mexiko-Kanada röstades nyligen igenom i senaten - med en övertygande majoritet dessutom. Ekonomin fortsätter de facto att tuffa på och arbetslöshetssiffrorna ligger fortsatt lågt. Till sin egen berättelse kan Trump dessutom skryta för sina väljare att hans löfte om en tuffare politik mot illegala immigranter nu har börjat betalat sig. Antalet som når över gränsen har minskat flera månader i följd. Hans ”America First-policy” har gått rätt bra på senaste tiden, i alla fall om man frågar honom själv. Det senare är givetvis mer komplicerat än att han faktiskt lyckades attackera ett känsligt iranskt mål och komma ur situationen utan krig. Det kan komma flera bakslag framåt men just nu ser det ut som att man undvikit en militär konfrontation med Iran men samtidigt satt regimen i landet i gungning. Ett drömscenario för många hökar i Washington. 

När nu Trump precis i dagarna gått in på sitt fjärde år som president har han givetvis även missat en rad mål vad gäller att hålla sina olika vallöften men hans enastående förmåga att skapa berättelser av framgång runt sig själv gör misslyckanden sekundära för många. Avseende de mål, mot vilka de republikanska väljarna riktar sina blickar, har han lyckats. För dem är det viktigare att han tillsatt rekordmånga konservativa domare och haft en tuff attityd mot omvärlden, än att han inte förmått Mexiko att betala för en mur.

Om bara ett par dryga veckor ska Trump leverera det årliga talet till nationen. Mitt i detta prekära läge ska han ge sin bild av tillståndet i landet och han kommer inte tveka att använda det som en upptakt för sin kampanj. Det är bara att hålla i sig, det kommer bli ett tal att minnas. Vi fick höra en föraning av hans ödesretorik idag i Davos och vem än demokraterna nominerar till slut så kommer han ta till alla medel för att försöka förgöra.

Det finns betydligt fler amerikaner som tycker att presidentens beteende och politik är besvärande (milt uttryckt) än det finns anhängare till Trump och får demokraterna tillräckligt många att gå och rösta i november så kan de vinna. Men Trump vässar samtidigt på sin berättelse och vet hur man når ut med den till rätt personer - och algoritmer. Riksrättsprocessen som vi nu får bevittna, kommer att bli en viktig del i den storyn. 

USA-experten Frida Stranne om riksrättsrättegången mot Donald Trump.