Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida Stranne

Trump ljuger men det har ingen betydelse

Se utdraget från Donald Trumps tal på republikanernas konvent.
Donald Trump.
Foto: CNP/ABACA / STELLA PICTURES/CNP/ABACA

Trumps ”acceptance speech” på republikanernas konvent i veckan aktualiserade en diskussion om presidentens lögner. Och visst är det både provocerande, skrämmande och beklämmande att presidenten för världens mäktigaste nation ljuger som en borstbindare. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Men lika viktigt är det att fundera över varför så många amerikaner köper dessa lögner eller struntar i dem - att man trots allt tänker rösta på honom i november. För oavsett om han vinner eller förlorar är det tiotals miljoner som kommer att stödja honom och som önskar mer av Donald Trump. Många svenskar som bara sett delar av konventet förbryllas över vad som sagts och på vilket sätt det sades sociala medier är fyllda nidbilder av Trumpfamiljen och förfärade kommentarer som tillkommit därför att man har svårt att förstå grundläggande republikanska värderingar. 

Men konventet var väl genomfört för sin målgrupp och den taktik man använder kan mycket väl leda till att Trump vinner igen i november. Inte minst var det ett lyckosamt val att visa upp så många ”vanliga” amerikaner från olika delar av USA och låta dem berätta sin story om hur de gynnats av Trumps politik och vad de vill med framtiden.

Visserligen finns det inte många kända politiska profiler eller artister som vill förknippas med Trump - så valen var inte så många - men att kunna placera sitt parti på folkets sida som en stark kontrast till det pärlband av politiska profiler och Hollywoodstjärnor som ramade in demokraternas konvent är troligen en bra strategi. 

En inte obetydlig del av den amerikanska befolkningen känner djupt förakt för politiker och kulturpersonligheter. Att förankra sin kampanj i vanligt hårt arbetande kvinnor och män gav en helt annan inramning åt vad det här valet ska handla om. Kärnan i den amerikanska folksjälen handlar om entreprenörskap, hårt arbete, möjligheter och drömmar och för väldigt många också frihet från staten. Ens personliga framgång ska avgöras av ens egen kraft - inte av stora välfärdsprogram eller att politiker i Washington ska tala om vad någon ska göra av sitt liv. 

Att upplevas förlora friheten är för många värre än både lögner och pandemi. Den vänster som växt sig stark på senare år är definitivt en kraft att räkna med - men den är inte så enorm som vi lätt får uppfattningen av här i Sverige. Den amerikanska drömmen handlar om att sålla agnarna från vetet och orättvisan är en accepterad del av systemet. 

Att Trump nu bygger sin kampanj genom att skrämma upp tveksamma väljare i mitten över Bidens svans av vänsterextremister och hur det hotar hela USA:s värdegrund är därför ingen dum idé när avsikten är att få kvinnliga småföretagare och medelklassamerikaner att rösta på Trump, även om de ogillar hans person.

Samma sak gäller sättet på vilket Trump nu fokuserar på lag och ordning. Vi har sett det förr. 1968 vann Richard Nixon med knapp marginal efter att ha satsat sin kampanj på just lag och ordning - också då i en orolig tid med protester och upplopp. 1988 vände Georg H. W. Bush ett dåligt opinionsläge och vann över Michael Dukakis efter att framgångsrikt ha framställt honom som vek i brottsfrågor. Black Lives Matter har visserligen ett mycket starkare stöd i dag i en bred del av den amerikanska befolkningen men det kan snabbt vända och slå tillbaka om protesterna blir mer våldsamma. Eller - det räcker med att Trump på ett effektivt sätt låter sin kampanj måla fram bilden av anarki och laglöshet (det behöver ju inte ens vara sant). Att vara tuff mot brott är en av de viktigaste frågorna för många republikaner och sannolikheten att Trump ska spela på de strängarna är överhängande. Det har ju funkat förr.

Men det här med lögnerna.

 När jag talar med republikanska väljare om det får jag ofta svaret att alla politiker ljuger. Många ogillar Trumps stil men menar att man inte får glömma att han till stora delar har genomfört den politik han lovade. Det blev ingen enorm mur och ingen avveckling av Obamacare, men det blev skattesänkningar, nya jobb, börsrekord, konservativa domare, Ambassadflytt till Jerusalem och brutna avtal med omvärlden. Att jobben man fått innebär att man jobbar för åtta dollar i timmen är inte en grundläggande fråga i ett land där att ha eller inte ha ett arbete inte sällan är skillnad mellan liv och död och ingen förväntar sig så mycket mer. Addera att amerikansk media är så politiserad att den blivit som megafoner för de politiska partierna så delas samtidigt folks verklighetsuppfattning upp i två helt olika världar. De faktagranskningar som görs av Trumps tal och pressträffar läses av en begränsad del av befolkningen.

Trump vet allt det här och han är en skicklig kampanjmakare – dessutom helt skrupellös. Det är starka kort att ha på hand när det är mer än två månader kvar till valet.

Se också:

Lake Charles i Louisiana nästan övergiven efter Laura.