Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Stranne

Trump är trängd – då slår han mot alla

Därför drar USA drar in stödet till WHO.
Vicepresident Mike Pence och president Donald Trump på väg till den dagliga presskonferensen utanför Vita huset.
Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump har i veckan trappat upp konflikterna med medierna – och dessutom stoppat betalningarna till WHO. 

Expressens USA-expert Frida Stranne reder ut varför. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

President Trump slår mot allt och alla – hur ska man förstå det?

Det är tydligt att Trump är trängd av att han initialt mötte hotet av covid-19 med nonchalans. Hans twitterinlägg och olika uttalanden finns ju sparade och det går inte att komma ifrån att han länge avfärdade hotet och därmed också var sen med att agera på alla de olika fronter som ett sådant här utbrott kräver. Nu verkar han angelägen om att försöka skriva om den historien till sin egen fördel. 

Det gör han genom att visa propagandaliknande kampanjfilmer, främst prata om sig själv på pressträffar och nu senast genom att dra in USA:s stöd till Världshälsoorganisationen (WHO) som är svårt att tolka på annat sätt än att han försöker peka ut syndabockar och själv framstå som handlingskraftig. Hans intensifierade krig mot medierna är också ett exempel på bristen på ödmjukhet och eftertänksamhet för att i stället skylla på andra. 

Den här krisen har inte varit enkel för någon, många fel har säkerligen begåtts av olika aktörer – men nu behövs kraftsamling, utvärderingar och reformer i samverkan, inte nya konflikter. Trump bidrar tyvärr mest till det senare.


Sättet att beskriva sig själv som en krigspresident – varför det?

I USA är det vanligt att använda krigsmetaforer och bedriva ”krig” mot olika faror. Det har man gjort mot fattigdom (war on poverty) och mot droger (war on drugs) för att nämna något. Att vara en president under en tid när landet ”befinner sig i krig” anspelar däremot på något mer omfattande – att Trump som president vill framställa sig som att han leder USA mitt ett krigsliknande läge. Ett scenario som han troligen hoppas skulle stärka hans presidentskap eftersom amerikaner ofta sluter upp bakom en president i krigstider. 

När George W. Bush exempelvis startade krig mot terrorismen stärktes hans popularitetssiffror och att han blev återvald kunde delvis förklaras av det. Men Bushs ”krig mot terrorismen” innebar inte bara hög retorisk svansföring eller militära anfall – utan också en omstrukturering av hela den amerikanska säkerhetsorganisationen. Han drev även igenom fyra omfattande lagar tillsammans med kongressen för att möta det nya hotet på en rad olika områden. 

Det fanns väldigt mycket att kritisera Bush och kriget mot terrorismen för – men handlingskraftighet var inte en sådan sak. Nu skulle det behövas en kraftsamling av väl etablerad kompetens från en lång rad områden för att förebygga, bekämpa och motverka framtida virusutbrott och samtidigt jobba för nödvändiga klimatomställningar. Hittills är det dock inte den typen av kraftsamling vi ser från Vita huset. Krigsmetaforen används än så länge mer retoriskt.


Joe Biden får samtidigt stöd från allt fler demokrater – vad betyder det för valet?

Ja, nu radar framträdande demokratiska profiler upp sig till stöd för Joe Biden och hans kampanj riktar sig just nu till alla de väljare som stöttat någon av hans tidigare konkurrenter för att få dem med på tåget. Det är helt klart att han vet att Bernie Sanders väljare spelar en avgörande roll för honom och han använder flitigt Sanders slogan #NotMeUs för att visa att han är på deras sida. Han har dock en hel del att bevisa för den väljargruppen och i skrivande stund har han inte fått med sig Alexandria Ocasio-Cortez av just det skälet att han inte visat upp ett politiskt program som svarar mot de förändringar vänsterfalangen vill se. 

Det vore nog klokt av Biden om han långt tidigare än normalt lanserade sin vicepresidentkandidat och offensivt presenterade en rad åtgärder han skulle vidta för att möta den pågående krisen. Han har fått ett bättre utgångsläge nu än han hade haft utan Coronakrisen men han måste leverera ett tydligt och godtagbart alternativ för alla de som kände sig svikna av Obamaadministrationen och dem som är skeptiska till en ”etablissemangskandidat”. 

Före detta statsministern i stor intervju om världsläget under corona.