Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Stranne

Trump är på väg att bli oantastlig

Trump firar i veckan 500 dagar som president och hans egna sociala mediekonton översköljs med olika utspel om hur mycket bättre sakernas tillstånd har blivit sedan han tillträdde.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Trump firar i veckan 500 dagar som president och hans egna sociala mediekonton översköljs med olika utspel om hur mycket bättre sakernas tillstånd har blivit sedan han tillträdde. Kampanjen ”500 days of greatness” talar i siffror och bilder om alla framgångar Trump haft.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Många siffror talar också till hans fördel såsom exempelvis minskad arbetslöshet och jobbskapande. Men det råder delade meningar om dessa siffror blivit bättre på grund av Trumps förda politik eller om det är ett resultat av den förre presidentens reformer, liksom vilka de långsiktiga ekonomiska effekterna av den här politiken kommer att bli för de svagare grupperna i USA. De som Trump lovat ett ljusare liv.

Men för republikanska väljare är svaren på dessa frågor klara. Trump levererar. 

Ett vallöfte som han definitivt har infriat är att sätta press på omvärlden och satt USA först igen (America First). Och även om hans tuffa och oberäkneliga hållning har retat upp de flesta andra länders ledare, ser vi samtidigt att EU har ganska svaga medel att sätta emot gällande Iranavtalet och det har kommit signaler om att Kina nu erbjuder Trumpadministrationen ökad import av amerikanska varor till ett värde av 70 miljarder dollar i utbyte mot mildare tullar. I Trumps ögon är det precis den typen av respons på införda tullar och olika hot som han vill ha.

https://www.instagram.com/p/BjnoF46A6o-/?hl=sv&taken-by=realdonaldtrump

Hans oberäkneliga hållning och i mångas ögon ”galna” sinnelag har sannolikt också bidragit till att toppmötet med Nordkorea ser ut att bli av på tisdag. Även om det finns flera skäl till att Kim Jong-Un nu är beredd att förhandla så lär ett vara att han inser att Trump är farlig nog att kunna göra nästan vad som helst där andra tidigare mest använt hårda ord.

Trump har också successivt lyckas göra det högst onormala och osannolika normalt och samtidigt fått den interna partikritiken att tystna. Hans olika utspel har varit så många att få numera höjer på ögonbrynen och han kan mer ostört pressa den exekutiva makten dit han vill.

Trots att han från sin första dag i Vita huset utmanat många demokratiska principer och legat i krig med alla som riktar kritik mot honom så hör vi nu många höga republikanska partiföreträdare upprepa Trumps föreställningar om ”den djupa staten” och entydigt hävda att det inte existerat någon maskopi (no collusion) med ryssarna under valrörelsen. Plötsligt har Trumps berättelse blivit allmängiltig i partiet i takt med att han skickligt spelat ut det tidigare motståndet.

Med sitt rättframma sätt och genom att han infriat många av sina vallöften har han säkrat att den republikanska basen – som alla hans partivänner är beroende av – älskar det han gör.

 

LÄS MER: Frida Stranne: Europeerna häpnar men väljarbasen älskar honom 

 

Trump är fortsatt djupt illa omtyckt bland demokrater men han har högre förtroendesiffror från sitt parti än någon annan republikansk president haft sedan andra världskriget, förutom George W. Bush direkt efter terrorattackerna 9/11 2001. 

https://www.instagram.com/p/BjnjPUNAWuX/?hl=sv&taken-by=realdonaldtrump

Vi börjar nå en punkt när Trump i det närmaste blivit oantastlig – trots allt han gjort som utmanar olika demokratiska och politiska grundprinciper. Partiet har obefintliga möjligheter att avsätta honom utifrån hur saker utvecklats och även om man skulle få en annan maktfördelning i kongressen till hösten så är det osannolikt att det skulle ge demokraterna platser nog att genomdriva ett riksrättsåtal.

Merparten av medierna fortsätter dock fokusera på vad Muellers utredning eventuellt ska komma upp med i stället för att nagelfara den faktiska politiken och ta debatten om framtiden för USA och världen med Trump.

President Trump själv kan driva sina effektiva sociala mediekampanjer som visar upp hans framgångar och upprepa sitt mantra att han är förföljd av medierna. Det passar honom ganska bra skulle jag tro.

https://www.instagram.com/p/BjnikOugmwP/?hl=sv&taken-by=realdonaldtrump