Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Stranne

Trump är oberäknelig – och hans syn på Ryssland oklar

Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under måndagen möts Donald Trump och Vladimir Putin i Helsingfors. 

Här kommenterar Expressens expert Frida Stranne vad som står på spel, tänkbara mål med mötet och om de starka rösterna emot mötet. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vad står på spel?

Vi har enligt de flesta säkerhetsbedömare inte varit så nära en militär konfrontation mellan Ryssland och USA sedan Kubakrisen som vi var tidigare i vintras då amerikanska stridsflyg av okänd anledning dödade ryska legosoldater. Vi har sedan en tid varit inne i något som liknar ett nytt kallt krig eller i vart fall en situation där det pågår hybridkrig mellan länderna vars konflikt utspelas via sanktioner, via försök att söndra valprocesser, olika intressen i Syrien etcetera. 

Och det pågår en kamp om hur spelreglerna för världsordningen ska se ut, där USA trott att Ryssland ska införliva sig i systemet men där Moskva ansett att Washington hycklar och kommer med pekpinnar mot andra utan att man själv lever som man lär. 

Det är aldrig bra när stormakter har en så infekterad relation och därför är utfallet av möten som detta också väldigt viktigt. Men det är ingen som riktigt kan lita på den andre och det kommer de inte heller att göra men att de diskuterar sina perspektiv på saker kan skapa en välkommen avspänning på sikt. Däremot är det inte någon som riktigt vet hur Trump vill att världsordningen ska set ut och hans olika utspel mot NATO och att han drar sig ur olika avtal och provocerar USA:s allierade skapar en osäkerhet som i andra ändan gör det svårt att säga vad som kommer att hända framåt. Trump visar tydligt att han vill skapa andra spelregler och många oroas över att han omfamnar ledare som inte står bakom demokratiska principer samtidigt som han på olika sätt underminerar sina vänner. En bättre relation till Ryssland är visserligen välkommet men det är å andra sidan viktigt att sätta det i relation till hur relationen med USA:s allierade utvecklas.

Hur har rösterna om mötet sett ut?

Även om ingen har några höga förväntningar på vad det här mötet ska leda till så är uppmärksamheten enorm och allt ljus riktat mot hur de båda ledarnas relation ska uppfattas. Trump har inför mötet sagt att de är konkurrenter, inte vänner eller fiender men att han hoppas på att de ska kunna utveckla en vänskap. Som presidentkandidat skröt Trumps om sig själv som den stora förhandlaren och menade att han skulle kunna förhandla till sig olika fördelar för USA som president, med vilka världsledare som helst. Hittills har han också haft en rad framgångar i relation till omvärlden även om hans förhandlingsteknik uppfattas som provocerande för många, inte minst USA:s vänner här i Europa. 

Men som ett svar på kritiken mot att han väljer att träffa Putin trots anklagelser om rysk inblandning i det amerikanska valet och situationen på Krim, menar Trump att det alltid är en bra sak att träffas och prata. 

Många i Washington är däremot oroliga för att Trump är beredd till för många eftergifter för Putin och att Rysslands president i praktiken ska komma ur det här mötet som den stora vinnaren. Och Trump har bara genom att prata om att Ryssland bör få återkomma till G7, när han kallar rysslandsutredningen för riggad häxjakt och gjort utspel skapar osäkerhet bland NATO-allierade gett Putin en viss styrkeposition. Vi vet däremot sedan tidigare situationer att Trump kan åstadkomma oväntade saker varpå man måste avvakta och se vad som verkligen händer. Men även om Trump kan överraska så är det ett faktum att han släpper in Putin i finrummet igen efter några år av isolering på grund av Rysslands annektering av Krim och han vill säkert ha något viktigt i utbyte.

 

LÄS ÄVEN: Trump om mötet med Putin: ”Går in med låga förväntningar”

 

Vilka är de tänkbara målen med mötet för Trump?

En av de saker som kan vara angeläget för Trump är att få Ryssland att medverka till är att isolera Iran i Syrien och även begränsa Irans möjligheter för andra kontakter med omvärlden. Trump har länge sagt att han inte har intresse av att USA ska finnas kvar i Syrien då det är en av de konflikter han inte anser att USA ska ägna resurser åt. Ett tänkbart scenario är därför att han avser dra tillbaka amerikanska trupper från området om han kan få garantier för att Irans inflytande ska marginaliseras. 

Möjligen anser han att Syrien kan få bli en rysk angelägenhet. Israel har de senaste veckorna skapat en överenskommelse med Moskva om att de ska hålla Iran från gränsen och blunda för israeliska attacker mot iranska mål.  

Andra saker som är troliga kommer behandlas är frågor om vissa kärnvapenbegränsningar och att Ryssland vill spela en roll i förhandlingarna med Nordkorea. Många är däremot rädda för att Trump ska erkänna Rysslands intressen i Krim. Det är dock osannolikt med tanke på att ha undertecknade en kommuniké vid NATO-mötet som motsäger detta. Men återigen måste man ha med i beräkningen att Trump är oberäknelig och att ingen vet riktigt hur han ser på Ryssland. 

 

LÄS FLER krönikor av Frida Stranne