Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Stranne

Skolskjutningen kommer inte leda till lagändring

Foto: JIM RASSOL / SF SUN SENTINEL / POLARIS POLARIS IMAGES
Foto: JOHN MCCALL / SF SUN SENTINEL / POLARIS POLARIS IMAGES
Foto: CRISTOBAL HERRERA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det vore naivt att tro att den senaste dödskjutningen i Florida kommer att leda till några stora förändringar av vapenlagarna i USA. Det sker mer än en masskjutning i veckan i USA (vi hör bara talas om en bråkdel av dem här) och hittills i år har man drabbats av inte mindre än 18 skolskjutningar. Antalet döda i USA varje år på grund av handeldvapen är över 30 000. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

30 000 människor förlorar alltså livet varje år på grund av att någon annan uppsåtligen eller av misstag avfyrar ett skott mot en annan människa eller att de själva tagit sitt liv. Det är en väldigt hög siffra jämfört med andra länder i västvärlden. Vid varje tillfälle som innebär ett så stort antal döda som i går i Florida, blossar debatten upp om det (o)rimliga i att det är så lätt att få tillgång till vapen i många delstater i USA i dag (lagarna skiljer sig åt i olika delar av landet). Många uppfattar att tillgången på vapen borde begränsas mer, särskilt för personer med psykiska problem men även vilka typer av vapen som man kan handla utan särskilda licenser. Idag är det på flera håll lätt att komma över automatvapen som på mycket kort tid kan ta livet av väldigt många människor.

 

 

LÄS MER: Elevernas bilder och film inifrån skolan

 

Andelen personer i USA som tycker att mer strikta vapenlagar bör införas blir allt fler och de har under åren också blivit allt mer högljudda. Men deras kraft bleknar jämfört med de muskler som vapenlobbyn i USA har. NRA (National Rifle Association) bidrar årligen med miljontals dollar till kongressens olika ledamöter och senatorer som därmed gör sig beroende av att följa lobbyns ovillkorliga krav att inte införa några begränsningar/lagändringar. 

NRA menar dels att skjutningarna skulle kunna hindras om vakter, lärare eller butikspersonal i stället också bar vapen och kunde agera mot vansinnesskjutningar. De hävdar också, med gott stöd från många amerikaner att rätten att bära vapen är helig enligt konstitutionens andra tillägg och att rätten att kunna skydda sig själv är en viktig del av den amerikanska identiteten.

 

LÄS MER: ”Sa att han skulle skjuta sönder skolan” 

 

Av de hundra ledamöter i kongressen som tar emot mest ekonomiskt stöd från NRA är över 90 republikaner men även många demokrater får substantiella ekonomiska bidrag. Det visade sig bland annat när Obama ville ta krafttag och införa lagändringar utan att lyckas trots att han då hade en demokratisk majoritet i kongressen.

Skjutningen i Florida kommer att leda till nya infekterade diskussioner, men sannolikt inte till någon lagändring. Däremot kommer vi alldeles säkert att få se fler mass skjutningar runtom i USA även framöver.