Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida Stranne

Oerhört allvarliga scener – men inte helt oväntade

USA-kännaren om oroligheterna i Washington.
Demonstranter vid Capitol Hill.
Foto: JOHN MINCHILLO / AP TT NYHETSBYRÅN

Det vi ser hända i och utanför den amerikanska kongressen just nu är historiska, dramatiska och oerhört allvarliga scener, men inte helt oväntade om man har följt utvecklingen i USA de senaste åren.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den politiska polariseringen och alla de känslor av frustration, ilska, rädsla och avsky för ”de andra” som följt i dess fotspår har visserligen blivit synlig för omvärlden under president Trump, men troligen är det få som förstår HUR starkt hatet och ilskan är och vilken beredskap till våld som finns i de grupper som nu samlats utanför Kapitolium. Men självklart är det trots det häpnadsväckande det vi ser och inte minst oväntat att man skulle lyckas belägra kongressen och göra så stor skada.

Har det här byggts upp under en längre tid? 

Under min senaste resa i den amerikanska södern för ett drygt år sedan kunde jag konstatera att den form av vit nationalism, rasism och etablissemangshat som jag hade sett växa sig allt starkare ända sedan president Obama installerades hade börjat formera sig allt tydligare.

Dessutom var det tydligt att många hade siktet inställt på att göra aktivt motstånd mot vad de uppfattar hotar USA. Många människor jag pratade med då sa exempelvis – oberoende av varandra – att de var fullt beredda att ta till vapen om det skulle flytta in en ”kommunist” (som de ser Biden) i Vita huset. När de nu dessutom tror, uppbackat av president Trump, att valet är stulet ger det ännu mer bränsle till deras idéer.

Vilka är det som ligger bakom protesterna?

Det här är inte en enhetlig rörelse utan en mix av grupperingar som strålar samman i sin övertygelse om att valet har stulits från Trump och att den amerikanska konstitutionen och det ”riktiga USA” (i deras mening) är hotat. De har olika bakgrund och drivs av olika saker men har en gemensam uppfattning att det är deras rätt (och skyldighet) att försvara vad de tror på – med vapen om så krävs.

Det kokar också ner till det andra konstitutionstillägget som ger alla amerikaner rätt att skydda sig med vapen, och då främst den mening som ser det som en plikt att skydda individens frihet mot en stat som tar sig för stor makt över folket på orättfärdiga grunder. Vilket är vad de uppfattar är vad som sker nu.

Hur ska man komma förbi det här missnöjet?

Biden hade redan innan denna händelse en mycket svår uppgift att försöka minska splittringen i landet, och det kommer inte att bli lättare för honom nu. Men ett stort ansvar vilar också på republikanska politiker att stävja just de här gruppernas framfart även om risken är påfallande att våldet föder mer våld. Men i bästa fall innebär denna händelse – som är en dolkstöt i hjärtat på den amerikanska demokratin och ”folkets hus” som kongressen representerar – att fler kommer att kräva förändring ”på riktigt”. Liksom att politiker nu inser att man måste komma samman över partigränser för att hitta nya vägar framåt för landet.

Samtidigt är det avgörande att komma tillrätta med de sociala och ekonomiska klyftor som finns och som har blottats det senaste året. Det finns en gräns för hur stora skillnader ett land tål och hur långt ett samhälle kan låta vanmakt och frustration att frodas. USA har passerat den gränsen för länge sedan. Det är bara att hoppas att politikerna nu ser det klart och tänker agera.

TV: Bilderna inifrån stormade kongressen

Demonstranter stormade Capitol Hill.
Donald Trumps första reaktion på demonstranterna.