Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Stranne

Trump har på ett skickligt sätt strött godis till alla han behöver

FYRA ÅR TILL? President Trump har flera stora fördelar om han ställer upp för omval 2020, skriver Frida Stranne.
Foto: CHRISTOPHER DOLAN / AP TT NYHETSBYRÅN
FYRA ÅR TILL? President Trump – här utanför Vita huset, på väg mot helikoptern Marine One i veckan – har flera stora fördelar om han ställer upp för omval 2020, skriver Frida Stranne.
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump under ett kampanjmöte i Roanoke i Virginia under presidentvalskampanjen 2016.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Resultatet av mellanårsvalet innebar absolut viktiga framgångar för demokraterna, men betydelsen bör inte överdrivas. Valresultatet innebär inte att Trumps chanser att vinna igen 2020 dramatiskt har minskat.

Trump har fortsatt goda möjligheter att bli omvald.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ganska ofta får jag uppfattningen att bilden av att det som beskrivs av USA här i Sverige bygger mer på önsketänkande än på långsiktiga analyser över vad som sker och vad det kan komma att betyda för framtiden. Att nyanserna ofta försvinner. Resultatet av det senaste mellanårsvalet är inget undantag.

Å ena sidan är det korrekt att den politiska kartan runtom i USA nu delvis förändras genom resultatet den 6 november, liksom att demokraternas valframgångar i olika djupröda delar av USA skapar nya möjligheter framåt som republikanerna måste se upp med. Det finns många intressanta saker som hänt i olika delstater väl värda att diskutera. Att republikanerna förlorade sin majoritet i representanthuset är förstås inte heller bra för presidentens möjligheter att driva fram nya reformförslag de närmaste två åren. I Trumps fall kan det också komma att innebära en rad utredningar om hans förehavanden som han säkert helst skulle slippa och som kan skapa betydande problem. Presidenten kan också med rätta beskrivas som ett problem för sig själv med ett beteendemönster som skulle kunna falla på eget grepp.

Donald Trump under ett kampanjmöte i Roanoke i Virginia under presidentvalskampanjen 2016.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Frida Stranne: Hur ska demokraterna kunna besegra Trump 2020? 


Å andra sidan, som jag beskrev i min förra krönika, kan Trump sannolikt dra fördel av en alltför hårdför linje från demokraterna och inte minst av den ineffektivitet som kommer att skapas av det låsta läget i kongressen som han kommer att skylla på dem. Men än viktigare är att se vad en förlust av representanthuset för den sittande presidenten betytt historiskt.

Utfallet i senatsvalen vittnar om att Trump fortfarande har en stor förmåga att entusiasmera republikanska väljare

Det är nämligen mer regel än undantag att den sittande presidentens parti förlorar ”huset” i ett mellanårsval och Trumps siffror är dessutom inte dramatiskt dåliga i jämförelse. Snarare ganska normala eller till och med bättre än flera tidigare presidenters. I valet i år förlorade republikanerna 37 platser eller drygt 15 procent i representanthuset (exakt resultat är inte klart i skrivande stund). 1994 var motsvarande förlust för Bill Clinton och demokraterna 54 platser, alltså 20,9 procent. 2010 förlorade Obama (demokraterna) med rekordsiffrorna 63 platser eller 24,6 procent.

Bill Clinton lyckades bli återvald 1996, trots att demokraterna förlorade 54 platser i representanthuset 1994.
Foto: PAUL HANSEN

Vad man då måste komma ihåg är att trots dessa tunga förluster 1994 och 2010 blev både Clinton och Obama två år senare återvalda. Den röda våg som hade svept fram stod alltså inte i vägen för deras fortsatta presidentskap.

Trump och hans parti stärkte samtidigt sin ställning i senaten och denna kammare är i flera avseenden en mycket tung del av USA:s kongress. Det innebär att republikanerna därmed kan låsa förslag som kommer från huset och rösta ner ett eventuellt riksrättsåtal men även att presidenten kan fortsätta nominera republikanska domare och personer till andra viktiga positioner utan motstånd.

Utfallet i senatsvalen vi just lämnat bakom oss vittnar också om att Trump fortfarande har en stor förmåga att entusiasmera republikanska väljare och få dem till vallokalerna. En viktig anledning till att republikanerna stärkte sin ställning i senaten var definitivt Trumps kampanjturné veckorna före valet, där han drog stora folkmassor. Att han fokuserade sina ansträngningar på senatsvalen var säkert också noga uttänkt. 

2010 förlorade demokraterna med rekordsiffrorna 63 platser i representanthuset. Trots det lyckades Barack Obama bli omvald som president 2012.
Foto: CAROLYN KASTER / AP

Det är också på sin plats att påminna om Trumps popularitet. Han är fortfarande den republikanske president som haft högst stöd bland republikanska väljare under efterkrigstiden. Han har tystat motståndet inom partiet eftersom både kongressledamöter och senatorer lyssnar till sina väljare. Och väljarna är överförtjusta i Trumps politiska framfart. Något jag kan intyga från min rundresa i mellanvästern i höst där jag träffade människor från alla samhällskategorier som inte hade nog med superlativ om presidenten.

Det är också på sin plats att påminna om Trumps popularitet

Trump har på ett skickligt sätt strött godis till alla de falanger inom partiet som han behöver för att bli omvald.

Den kristna högern har fått konservativa domare på alla nivåer, de ekonomiskt konservativa har fått skattesänkningar, libertarianer har åtminstone fått en muntlig försäkran om att Trump inte vill att USA ska stå för världens försvarskostnader eller driva nationsbyggande med amerikanska pengar. Därtill har hans egen kärna av nationalister och besvikna arga arbetare fått sina köttben i form av en tuff retorik och attityd till såväl immigranter som frihandelsavtal som tidigare inneburit att jobb flyttat från USA till låglönemarknader. Vi kan vara så säkra på att Trumps kampanj inför 2020 skickligt kommer att beröra en viktig ådra i samtliga av dessa grupper. Ett presidentval är dessutom något helt annat än ett mellanårsval.

Republikaner som jobbar i kongressen har förvånats av hur saker som Trump gör faktiskt visar sig fungera

Jag hör också ofta att med en ny politisk kartbild kommer fler republikaner att på olika sätt utmana Trump och inte längre finna sig i allt han gör. Och det kan säkert ligga något i det. Det kommer att avgöras också av vad olika utredningar verkligen kan visa. Men när jag intervjuat republikaner som jobbar i den amerikanska kongressen så vittnar samtidigt flera om att man visserligen inte uppskattar det ständiga kaos som råder i Vita huset och inte heller presidentens oförskämdheter i sociala medier eller i möten med omvärlden, men att man förvånats av hur saker som Trump gör faktiskt visar sig fungera och ”kanske inte är så dumma ändå”. USA behöver nya handelsavtal och andra länder behöver ta ett större ansvar för sina försvarsförmågor, menar de.

När Trump nu sätter hårt mot hårt händer det saker som ingen ens vågat försöka tidigare, än mindre lyckats med, skriver Frida Stranne.
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

När Trump nu sätter hårt mot hårt händer det saker som ingen ens vågat försöka tidigare, än mindre lyckats med. Till och med tullarna som många republikaner först tyckte bröt mot deras grundläggande idéer om frihandel ifrågasätts allt mindre då effekterna inte blivit så dåliga som man befarat. Trump kan dessutom dra tillbaka dem så fort de visar sig bli kontraproduktiva. Något stort revolutionerande motstånd inom partiet är därför svårt att se just nu.

Med detta sagt är det inte någon enkel resa för Trump att bli omvald 2020. Om han faktiskt vill vara kvar (och inte får för sig att lämna när han står på topp), så gäller det nog att han inte driver på för långt åt något håll.

Även om hans bas trofast stannar vid hans sida borde det finnas någon gräns för vad hans partikamrater klarar av att leva med. Och Trump tänjer som bekant på väldigt många gränser. En sak kan vi däremot vara säkra på. Den nuvarande presidenten vet hur man bygger kampanjer, hur man gör motgångar till fördelar och hur man sänker motståndare. Han skyr heller inga medel.

Att USA och världen får dras med honom många år till är därför inte alls osannolikt, om än obegripligt för många som räds vad det kan innebära.