Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida Stranne

Magstarkt med svenskar som göder Trumps ego

Inför den samlade presskåren hördes upprepade gånger hur Stefan Löfven sade att han förstår Trump.
Foto: AXEL ÖBERG

Pågående Rysslandsutredningar och ständiga skandaler till trots: Omvärlden verkar inte bara ha accepterat Donald Trump utan på många sätt anpassat sig till hans världsbild och visat att man ganska enkelt böjer sig för USA och genom det normaliserar vilka galenskaper som helst.

Trump har haft en bra vecka.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det gnager i mig när jag ser vår statsminister i det närmaste omfamna Donald Trumps bild av Sverige och ge honom rätt i hans beskrivning av invandringen som ett problem som skapat kaos i vårt land.

Stefan Löfven kunde vänt på steken i stället och börjat med att beskriva den faktiska verkligheten som visar att det inte blev någon ”systemkollaps” av det höga trycket av flyktingar som kom 2015, att vi var ett tillräckligt robust samhälle för att klara av en så stor belastning och att vi är ett av de mest välmående länderna i världen med stadig ekonomisk tillväxt och låg statsskuld. Även om detta nämndes i en bisats så är jag övertygad om att det Trump hörde var att han har haft rätt och att han dessutom var den första att identifiera det här problemet och upplysa världen om läget

Saken handlar här inte om huruvida det finns problem eller inte i Sverige, det är klart att vi har påfrestningar att hantera, men frågan är vilket som ska vara fokus i berättelsen.

1-0 till Trump

Inför den samlade presskåren utanför Vita huset fick vi därefter upprepade gånger höra Stefan Löfven säga – angående Donald Trumps hot om tullar – att han förstår Trump och de hänsyn han måste ta i sin roll som president.

I praktiken innebär det att han också gav Trump rätt i beskrivningen att USA är den stora förloraren på alla områden och att alla andra länder är lömska bedragare.

Foto: AXEL ÖBERG

2-0 till Trump

Sedan läser jag att våra näringslivstoppar beskriver Donald Trump som en påläst och engagerad person som gjorde ett bra intryck på dem och att näringsminister Damberg uppfattade mötet som ”spännande”

Deras mål om att ha en fortsatt god relation med amerikanska makthavare för att kunna skapa vinst för sina företag liksom goda handelsrelationer med USA för att säkerställa jobbtillfällen är givetvis begriplig. Men att publikt föda Trumps ego och normalisera eller hylla diverse egenskaper känns magstarkt.

Inte för att allt Trump gör måste vara dåligt eller att han inte har sina begåvningar. Men en makthavare som ljuger i genomsnitt fem gånger varje dag, på olika sätt utmanar demokratiska grundfundament, är oförskämd och oberäknelig och som hotar att starta handelskrig, bör man i bästa fall förhålla sig neutral till i sina uttalanden, men framför allt fokusera på eventuella innehållsliga framgångar från själva samtalen.

Mikael Damberg beskrev den Trump som delegationen fick träffa som ”väldigt engagerad”.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

3-0 till Trump

Ovanpå detta har vi så den svenska journalistkåren som var tydligt upplivad av att få bevaka en svensk statsministers besök i Vita huset. Det är självklart att våra mediehus ska vara på plats vid ett sådant tillfälle, men det har på senare år blivit allt mer accepterat att seriösa journalister öppet säger att ”de älskar Washington/USA” och delar bilder från sina ”’äventyr” när det viktigaste som finns är att hålla tydlig distans till det som granskas.

Det skaver.

Ett motsvarande förhållningssätt till Moskva, Peking eller ens London tror jag skulle vara otänkbart. USA:s president nås förmodligen inte av detta själv men ändå:

4-0 till Trump

Sedan gör Donald Trump slag i saken med sina tullar. Han signalerar samtidigt att de länder som beter sig snällt mot USA – alltså underkastar sig hans idéer och strategier – kanske kan undantas på olika sätt.

Trump har under hela sin kampanj och som president hävdat att alla andra länder lurar USA och att han tänker omförhandla ogynnsamma avtal så att ”USA kan vinna igen”. Som en kvarleva från 1950-talet har han hävdat att allt kan göras på amerikanskt vis eller så blir det inget alls.


LÄS ÄVEN: FRIDA STRANNE: 2018 kan bli kvinnornas år i amerikansk politik 


Och han verkar ha rätt, inledningsvis möttes han av starkt motstånd från EU, men när han envist höll fast vid att ett handelskrig är lätt att vinna för USA så tonades kritiken ner och flera började i stället mana till försiktighet.

5-0 till Trump

När det gäller Nordkorea är saker mer osäkra. Donald Trump själv vill ju givetvis få det till en enorm framgång att Kim Jong-Un nu vill träffas men det finns väldigt många risker med ett möte. Med de här båda ledarna vid var sin bordsända känns det därtill som att allt kan hända. 

Vad kan förväntas av ett möte mellan Nordkoreas och USA:s ledare?
Foto: WONG MAYE-E / AP TT NYHETSBYRÅN

Diplomati är givetvis långt mycket bättre än alternativet men risken för militär sammandrabbning med Nordkorea får ändå betraktas som låg (det oroväckande i sammanhanget har hela tiden varit att misstag kan begås). Initialt får man nog se Nordkoreas invit som ett möjligt tecken på att Pyongyang har kommit långt i sin kärnvapenutveckling och nu har ett nytt och eftersträvat förhandlingsläge, snarare än att de nu ger efter för sanktionerna.

Men i Trumps egen värld är han än så länge vinnare och han gör precis vad han lovat – det vill säga tvärtom mot alla andra. Och hans anhängare älskar det, så just nu:

6-0 till Trump

Det är givetvis så att amerikaner som röstat på Donald Trump kan ha olika skäl att gilla sin president. Det är också så att det finns flera saker som, beroende på vad man står politiskt, kan lämna förhoppningar om att Trumps politik ska gynna ekonomin på olika sätt och Europa är lillebror i sammanhanget. Vi kan inte dundra på hursomhelst med risk för våra jobbtillfällen och säkerhet. Men det är inte samma sak som att man ska dansa tangon i takt med Trump eller låta honom ogenerat föra.

Risken är stor att man blir trampad på fötterna och inte minst att man normaliserar djupt problematiska nationalistiska strömningar och legitimerar ett beteende som utmanar många av våra grundvärden.