Frida Stranne

Joe Biden hade svårt att hitta orden i debatten

Hör USA-experten Frida Stranne om nattens debatt mellan Biden och Trump.
Donald Trump.
Foto: POOL/ABACA / STELLA PICTURES/POOL/ABACA
Jose Biden.
Foto: MORRY GASH / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Joe Biden och Donald Trump möttes i en kaosartad debatt i natt.

Expressens USA-expert Frida Stranne svarar på frågor om debatten.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vilka är dina allmänna intryck av debatten?

Det var faktiskt rent plågsamt att titta. Vad vi fick se var demoraliserande och kaosartade 90 minuter där inga debattregler följdes och kandidaterna attackerade varandras personlighet i stället för att tala om olika vägval för USA. 

Trumps sätt att ständigt avbryta och attackera allt som sägs uppskattas av många av hans kärnväljare – men frågan är om det inte tröttar ut en hel del republikanska väljare och att de ställer sig frågan om man ska orka med den här framtoningen och attityden i fyra år till.

Bidens sätt att inledningsvis skratta åt sin motståndare och också kalla honom clown med mera var inte heller lyckat. Det finns säkert en hel del som förstår att han tröttnar på att bli avbruten. Men käbblet kan mycket väl komma att trötta ut väljare på ett generellt plan och minska lusten för att engagera sig i valet. Väljarna var på det sättet de stora förlorarna.

Mätningar visar att Biden vann debatten, håller du med?

Jag tycker det är svårt att tala om en vinnare i nattens debatt men inför debatten var många demokrater oroliga över om Biden skulle råka tappa bort sig, bli för känslomässigt engagerad eller säga något konstigt.

Utifrån det perspektivet kan de andas ut efter den här första debatten. Det blev inga stora tabbar från Biden och det är det allra viktigaste för honom. Det sista han vill är att fokus ska riktas bort från pandemin och rasfrågorna och handla om honom och hans eventuella brister.

Så på så sätt var debatten en stor seger för honom. Men han hade ibland svårt att hitta orden och frågan är hur stark han känns för osäkra väljare eller vad gäller att skapa engagemang för sin kampanj – något vi vet är viktigt eftersom demokraterna har stor fördel om röstdeltagandet är stort.

Han tog också avstånd från vänstern i partiet som också är en fråga som ingen riktigt vet hur det landar eftersom partiets väljarbas är så splittrat. För att vinna har han sannolikt inte råd med att tappa för många vänsterväljare. Man ska också vara försiktig med opinionsmätningar efter debatter. Exempelvis är det oklart vilka som väljer att svara. I dag är det också viktigt att vinna kampen om vad det pratas om efteråt och vilka utspel som delas och får makt över berättelserna. 


LÄS MER: MATS LARSSON: Så har aldrig någon sagt till en president

TV: Se hela debatten här

Kaosartad duell inför presidentvalet i november.
Se Biden och Trump ryka ihop under debatten.
Expressens USA-korrespondent: ”Ingen lätt uppgift för moderatorn”.