Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida Stranne

Jag önskar att jag inte visste hur svindlande riskerna är

På en pressträff under fredagen berättade Donald Trump att landet skulle producera 100 000 respiratorer.
Ett ödsligt och grått Times Square i New York, mars 2020.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Jag brukar inte ha svårt att hitta orden eller komma på något att skriva om saker som rör USA. Jag har följt utvecklingen i landet så länge och så nära att jag snarare alltid har tusen saker jag vill berätta om. Men nu har jag fått leta länge efter vad jag vill beskriva och hur. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag har aldrig tillhört de svenskar som älskar det mesta med USA. Mitt förhållande har alltid varit mer kluvet – jag vill förstå och behålla forskarens distans. Jag har till och med under de senaste årens politiska tumult tyckt att det har funnits ett värde i att fler i Sverige förstår att USA är så mycket mer än New York och Barack Obama. Så mycket mer än häftiga storstäder, enorma vidder och vackra tal. Att landet också till delar är inskränkt, självgott och i vissa avseenden extremt. Kanske till och med mer ”konstigt” än häftigt, mer förbryllande än självklart, mer instängt och gammalmodigt än öppet och innovativt. Med alla de brister jag sett i den amerikanska samhällsmodellen har jag tänkt att det är bra att omvärlden får en mer nykter syn på USA. Att turbulensen – som personifierats genom Donald Trump – skulle väcka en sund skepsis och att det ohållbara i systemet skulle bli synligt – också för fler amerikaner. 

Missförstå mig inte nu. Jag har givetvis också mängder av positiva erfarenheter av USA. Jag har sett det vackra och upplevt det välkomnande. Lärt känna människor som blivit vänner för livet, som utmanat mina perspektiv och som generöst bjudit på de fina delarna med USA. Men jag har aldrig lyckats ta mig runt det hårda samhällsfundamentet. Det med de enorma orättvisorna och den utmattande fattigdomen som följer av ett system som bygger på att hungriga vargar jagar bäst och att du får skylla dig själv om du inte lyckas i livet. Jag har därför alltid sett det som en viktig uppgift att syna makten och svagheten i systemet. Att inte låta mig förföras av det fenomenala. 

Men plötsligt är just den insynen i det amerikanska samhällets sårbarheter något jag önskar att jag inte visste så mycket om. Nu vill jag stänga av och fly från den mörka känslan det skapar att veta vilka konsekvenserna av Coronapandemin kan få för USA och människorna där. Hur de problem jag sett genom åren riskerar bli en tsunami av elände i kölvattnet av det här. Det är svindlande

Det amerikanska systemets brister kommer göra den här pandemin ogripbart smärtsam

Jag vet att många vill ha hoppfulla texter nu, något att gripa tag i för framtiden. Men jag var pessimisten som förstörde alla fester redan innan denna farsot. Den som påpekade de stora farorna för framtidens USA och som ingen orkade med att lyssna på vid middagen. Den som menade att konfliktytorna i det amerikanska samhället höll på att bli så stora att det när som helst riskeras tändas en gnista som kan bli okontrollerbar. En som menade att den amerikanska drömmen nu var möjlig att nå för en så liten andel amerikaner att den snart tjänat ut sin funktion som motor i det ekonomiska systemet. Och att den politiska stabiliteten riskerar krackelera i takt med att allt fler börjar vända sig bort från de etablerade partierna och institutionerna. En som hävdade att de djupa orättvisorna snart skulle nå en punkt då det skulle slå tillbaka mot systemet. 


Mitt i en pågående kris är det omöjligt att säga vad som är ett rätt och fel sätt att hantera situationen. Lika svårt är det att bedöma effekterna som kan följa. Nivån på katastrofen den här pandemin skapar är oöverblickbara – för alla – överallt. Men själv är jag rädd att det amerikanska systemets brister kommer göra den här pandemin ogripbart smärtsamt för så många. Sjukvårdssystemets alla aktörer som inte är samordnade, sjukförsäkringarnas absurditet (26 miljoner oförsäkrade), de obefintliga skyddsnäten som lämnar många åt sitt eget öde och slår ut människor mycket snabbt. Den utbredda ilskan mot staten (det vill säga alla samhällsfunktioner som nu behövs) och mot precis allt som kan uppfattas som ”liberalt” (d.v.s. samma institutioner) och som får människor att vilja ta saker i egna händer, bunkra vapen – inte toapapper. 

Donald Trump under en presskonferens om coronaviruset 26 mars i Washington.
Foto: YURI GRIPAS / POOL / EPA / TT NYHETSBYRÅN

När effekterna slår till av såväl alla döda och sjuka som av de ekonomiska kriserna som kommer följa av detta - har konflikterna, de förlorade drömmarna och instabiliteten sannolikt förstärkts. Och vad händer då? 

Det finns de som menar att populister som Trump kan komma att förlora på det som nu sker. Att när man som Trump utlovat att stå emot etablissemanget och göra allt ”fantastiskt” så kan misslyckanden i att organisera en effektiv krishantering få fler att börja ifrågasätta det politiska ledarskapet. Om så blir fallet vet vi inte ännu – det är långt till valet – men initialt ser det inte ut som att Trump förlorar i stöd trots hans mycket bristande hantering av Coronakrisen och trots att han på sitt självcentrerade sätt pratar mer om sin egen förträfflighet i hanteringen av pandemin (han har gett sig själv tio av tio för sitt sätt att agera) än vänder sig till alla de som nu får lida av effekterna. Den senaste Gallupmätningen visade i stället att 60 procent ger Trump godkänt för sitt sätt att hantera pandemin.

Och kanske är just det faktum att så många inte ser tillkortakommandena i administrationen utan fortsatt hyllar Trump som gör mig mest oroad. Att en stor andel amerikaner trots lögner, trots att forskning ignoreras och åtgärder har fördröjts ändå förlitar sig på denne president. 


Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.     


LÄS MER: Hur hanterar man coronaepidemin i USA – extern podd med Frida Stranne 


Trump öppnar för drastiska åtgärder för att stoppa smittspridningen från New York.