Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Stranne

Jag lyssnade på en debatt – då kände jag plötsligt en hand på mitt lår

MAKTENS BONING. I Capitolium, parlamentsbyggnaden i Washington DC, är maktmissbruk och sextrakasserier allmänt kända problem, konstaterar Frida Stranne.Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
I torsdags meddelade den kända senatorn Al Franken (tidigare komiker och författare) att han lämnar sin plats i den amerikanska senaten efter anklagelser om sextrakasserier.Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

#Metoo har den gångna veckan nått det politiska hjärtat i Washington DC.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I torsdags meddelade den kända senatorn Al Franken (tidigare komiker och författare) att han lämnar sin plats i den amerikanska senaten efter anklagelser om sextrakasserier. Några dagar tidigare fick John Conyers Jr, den ledamot som suttit längst i kongressen, lämna av samma skäl.

Demokraterna har en hög svansföring i den här frågan och trycket från det egna partiet mot både Franken och Conyers Jr var det som fick dem båda att lämna. Men troligen är det vi ser nu bara början på en tsunami av en besvärande verklighet av maktmissbruk och sextrakasserier i DC. I ljuset av det bör man ställa frågan vart demokraterna hållit till tidigare och varför deras moralkompass blir så framträdande först när #metoo satt ljuset på det som alla redan visste om sexismens utbredning i maktens boning.

ANKLAGAD. Senator Al Franken avgår till följd av anklagelser om sexuella trakasserier, men problemet är mycket mer omfattande en enstaka ledamöter i kongressen, skriver Frida Stranne. Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Jag minns första gången det hände mig. Jag satt på en av alla de otaliga paneldebatter jag varit på vid olika tankesmedjor i Washington. Vid sådana tillfällen (flera varje dag i DC) samlas kända politiker, forskare och andra sakkunniga för att lyssna på världens ledande inom olika politikområden. Det är alltid givande. Det serveras dessutom ofta lunch eller fika och det är en utmärkt arena för att skapa intressanta nätverk. 

Han svarade bara leende "ibland måste man ju prova, ibland funkar det"

Men så plötsligt, vid det här tillfället när jag satt och lyssnade på några giganter inom det säkerhetspolitiska området kände jag en hand på mitt lår, smekandes längs insidan upp mot mitt underliv. Som från ingenstans och av en man jag aldrig tidigare sett. När jag slog bort hans hand och med ilsken blick frågade vad fan han höll på med svarade han bara leende ”man måste ju prova, ibland funkar det”.

Det är inte enda gången jag utsatts för något som kan beskrivas som sexuella trakasserier i DC, men vid det här första tillfället blev jag särskilt chockad och kände mig oerhört förödmjukat över att någon uppfattat mig som "tillgänglig" och tagit sig friheter jag tidigare bara erfarit av berusade män på krogen. Jag som var där som yrkeskvinna och för att jobba? 

Av en slump satt jag, bara några få dagar senare, med ett gäng studenter på det universitet som jag var gästforskare vid och pratade om deras möjligheter till att göra praktik i den amerikanska kongressen och andra institutioner, när den ena av de unga kvinnorna berättade att hon nyligen sökt praktikplats där men eftersom hon inte ville ligga med den man hon skulle jobba för så fick hon inte jobbet. Hon sa att det varit ett uttalat ultimatum. 

Två av tjejerna, som hade gått i säng med sina överordnade, beskrev hur äcklade de var

Samtalet som följde var något av det mest beklämmande jag hört. Här satt en grupp unga smarta tjejer som alla pluggade hårt för att skapa sig en karriär och alla bar de på olika historier om hur de själva och/eller vänner till dem utsatts för olika trakasserier, övergrepp, försök till våldtäkter eller om hur de faktiskt haft sex med män för att få möjlighet till jobb.

Två av tjejerna, som hade gått i säng med sina överordnade, beskrev samtidigt hur djupt de skämdes över sig själva och hur äcklade de var, men att de känt sig pressade. En av dem uttryckte samtidigt att det fick vara värt det eftersom hennes föräldrar investerade så mycket pengar i hennes utbildning. Föräldrarna hade förväntningar på att hon skulle få ett bra jobb och hon hade förstått att sex inte sällan var det som krävdes. Tjejerna visade även bilder på en vän som efter ett och ett halvt år av sexuellt utnyttjande inte längre orkat utan avslutat sina studier, börjat med antidepressiva tabletter och flyttat tillbaka hem till Texas igen. 

Maja Ivarsson beskrev hur chockad hon varit när hon hälsat på i DC

När jag omtumlad satt på tunnelbanan hem efter det här mötet drog jag mig till minnes att jag tidigare samma sommar (2013), precis innan jag flyttat till Washington, hade hört artisten Maja Ivarsson i P1:s ”Sommar” prata om hur hennes närmaste väninna dött av en överdos när hon jobbat som prostituerad i just Washington. I programmet beskrev Maja hur chockad hon varit när hon hälsat på i DC och insett hur väninnans telefon och personsökare pep konstant av män som ville köpa hennes kropp. 

Inte så långt därefter kom förre presidenten Jimmy Carters bok ”A Call to Action, Women, Religion, Violence and Power” ut. En bok som på ett initierat sätt beskriver kvinnor utsatthet inom flera olika områden och där han också belyser människohandel och prostitution som ett omfattande problem i USA. Carter har utvecklat detta i många sammanhang som finns att se på nätet bland annat i en TedTalks-inspelning.

ENGAGERAD. Jimmy Carter, USA:s president 1977-1981, har engagerat sig i kvinnors rättigheter.Foto: ELISE AMENDOLA / AP

Den tidigare presidenten, vars stiftelse jobbar för förbättrade villkor för kvinnor världen över, skräder inte orden när han talar om den här frågan. ”Det inte finns ett horhus i USA som är okänt för de lokala myndigheterna, de lokala poliserna eller polischefen eller borgmästaren”, hävdar han och konstaterar samtidigt något uppgivet att ”men don’t give a damn” (män bryr sig inte) vare sig om detta eller andra övergrepp på kvinnors rättigheter eftersom de tjänar på den rådande maktordningen. 

Det har varit ett allmänt känt problem sedan "urminnes" tider, hur sexism och maktutövning drabbar kvinnor som på olika sätt och i olika funktioner rör sig i de politiska korridorerna också i Washington. Lika känt är det att den kvinnliga representationen i den lagstiftande församlingen i USA (kongressen) är vämjeligt dålig. Av sammanlagt 535 kongressledamöter och senatorer är i dag 105 (19,6 procent) kvinnor. Detta trots att alla vet att representation spelar roll för kvinnors situation.

Varje års det en uppsjö tysta överenskommelser som rör sexuella trakasserier och övergrepp

Varje år görs det därtill en uppsjö tysta överenskommelser i kongressen som rör sexuella trakasserier och övergrepp av olika slag. Ingen har en helhetsbild av hur mycket pengar som i hemlighet betalas ut i uppgörelser för att tysta ner detta, men jurister vittnar om att det är stora belopp och väldigt många fall årligen. Man har nu lovat se över detta nu som en konsekvens av #metoo. 

I manligt dominerade miljöer är det lätt att det skapas en unken kvinnobild och en kultur som både stöder och uppmuntrar en omodern syn på kvinnors kroppar. Washingtons slipstäta atmosfär är inget undantag, snarare bör det kanske ses som ett Mecka för patriarkala strukturer. Kongressledamöter och senatorer lämnar sina fruar hemma i veckorna och samlas i könshomogena nätverk och piffar till vardagen med unga tjejer. Många undantag finns givetvis, men alla som rört sig i de politiska miljöerna i DC bör känna till sexismen. Är man genuint intresserad av att motverka problemet så borde man ha tagit tag i det långt innan metoo-rörelsen tog fart och börja gräva där man själv står. 

Det är visserligen oerhört besvärande att det nu bor en president i Vita huset som vi kunde höra skryta om hur han gärna griper tag om underlivet på kvinnor och försökt kyssa dem mot deras vilja om han tycker de är vackra. Tjugo kvinnor anklagar nu dessutom öppet Trump för olika övergrepp och trakasserier. Även om vi inte vet exakt vad som är sant av detta, finns det skäl att tro att Trumps track record på kvinnofronten inte tål närmare granskning. Men att enbart rikta ljuset mot honom eller tro att man sparkar ut problemet genom att tvinga några ledamöter att avgå från kongressen är bara att skrapa på ytan. Det är också moraliskt hyckleri.

Håll utkik på

På tisdag den 12 december riktas allas blickar mot delstaten Alabama som går till val för att utse en ny senator som ska ersätta nuvarande justitieminister Jeff Sessions plats. Mot varandra står rep Roy Moore och dem Doug Jones. Utgången av det här valet är viktigt för balansen i senaten där republikanerna just nu har en liten majoritet och det är mellanårsval i nov nästa år. President Trump har i kampen om den republikanska valsedeln gett sitt stöd åt Moore trots at Moore anklagats för sexuella trakasserier mot minderåriga tjejer vilket kritiserats från många håll.

 

ANKLAGAD. Republikanske senatorn Roy Moore får stöd från president Trump, trots anklagelser om sexuella trakasserier.Foto: PAUL HENNESSY / POLARIS/IBL POLARIS

 

Missa inte

Melania Trump har hittills hållit sig väldigt mycket i bakgrunden av sin man, men när det var dags att juldekorera Vita huset riktades ljuset mot henne (the first lady ansvarar för detta). Och man får säga att hon lyckades väldigt bra. Själv är jag inte så amerikansk i mitt uttryck, det blir ofta för mycket för min smak, men trots det överdådiga så var ändå det här smakfullt och välgjort.

 

https://www.instagram.com/p/BcAGa8pl57q/?hl=sv&taken-by=flotus

 

För övrigt

Republikanerna och Trump har som bekant tagit steg närmare en skattereform vilket skulle vara en stor framgång om de får det i hamn. Börsen går bra och nya jobbtillfällen skapas. Runt om i USA tillsätts också lokala domare (flertalet republikaner) som påverkar utvecklingen för lång tid framåt. Trump har således en rad framgångar den gångna tiden (även införlivandet av sitt löfte om Jerusalem) som vi bör tala lite mer om i svenska medier där fokus ofta rör olika problem runt presidenten.