Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Stranne

Hotfulla förolämpningar byts mot leende komplimanger

Kim Jong-Un och Donald Trump.Foto: AP

Från att i princip ha tävlat i förolämpningar och hot för några månader sedan träffades i natt Donald Trump och Kim Jong-Un och skakade hand, log och komplimenterade varandra med att det var en ära att träffas. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I ett historiskt möte har nu den mest isolerade och hårdföra diktatorn i världen och den oberäkneliga och ifrågasatta presidenten för världens enda supermakt lyckats överkomma de hinder som legat emellan länderna och påbörjat den långa vägen mot ett avtal om fred och stabilitet på Koreahalvön. 

Det är i sig en stor bedrift. 

LÄS MER: Här skakar Trump och Kim hand 

Kim Jong-Un och Donald Trump.Foto: POLARIS/IBL

När vi nu på morgonen dessutom fått se dem signera ett dokument kan man inte annat än säga att detta är en stor framgång. Vi kan inte vänta oss något mer av dokumentet än att det markerar en intention att gå vidare och något kort om vilken målbilden är, men det gör inte det mindre historiskt signifikant. 

Det markerar början på en mycket lång process som blir en skör balansgång för båda parter där mycket kan gå fel längs vägen, inte minst då de båda ledarna är nyckfulla och lättretade. Men att de båda ser möjligheter att skriva historia och vända kritiken de har mot sig till en utrikespolitisk framgång av den digniteten ett riktigt avtal skulle innebära kan vara incitament nog för dem att verkligen lyckas med sina intentioner. 

Och från vad vi sett nu på morgonen har de båda uppenbart tänkt sig att göra något konkret tillsammans så i dag är det bara att önska att de lyckas hålla sig på den intagna vägen. 

Donald Trump, som ifrågasätts för sina utrikespolitiska härjningar där han river upp avtal och hotar sina vänner, behöver en framgång för att erhålla någon form av respekt i omvärlden. Även om han själv skulle skylla på Nordkorea i samma sekund som något skulle gå snett i de här förhandlingarna så är det viktigt för honom att visa upp en bra början på en ny relation med Nordkorea vilket han ser ut att ha lyckats med i natt.

Det finns kritik mot honom för att han väljer att möta Kim Jong-Un men den lär dämpas om de riktiga förhandlingarna kommer i gång, även om många nog anser att det är magstarkt att hävda att det är en ära att träffa ledaren för en förtryckarregim som den i Nordkorea. 

LÄS MER: Därför har Kim med sig sin egen toalett 

Men Donald Trump har samtidigt lovat att vara kompromisslös när det gäller kärnvapennedrustningen och sagt att hans mål är att träffa ett avtal som är tuffare till USA:s fördel än exempelvis Iranavtalet som han kritiserat för att vara för vekt och med för många eftergifter från USA:s sida. För att nå detta måste han samtidigt vara beredd på tydliga säkerhetsgarantier för Nordkorea och ekonomiska incitament och ser nog själv det som att det kräver en vänskaplig attityd. 

Donald Trump skryter sin vana trogen om att det här är det största och bästa mötet någonsin samtidigt som han häcklar sina kritiker som inte trott att han skulle lyckas genomdriva det här närmandet till Nordkorea. Skillnaden nu mot andra tillfällen när han slår på stora trumman över sina egna framgångar är att han i dag har rätt att det är både historiskt och en makalös bedrift.

Oavsett vad som händer framåt skrevs det historia nu på morgonen och den avspänning vi erfar genom detta är viktig i sig. Att Donald Trump och Kim Jong-Un nu skakat hand, samtalat med varandra och skrivit på någon form av intentionsförklaring är ett steg på väg till någonting som skulle kunna göra världen lite säkrare och det var inte alls självklart för bara några timmar sedan.