Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Stranne

Ett delat USA är i framtiden inte längre en omöjlighet

Vi måste samtidigt förstå att det inte bara är (i mångas tycke) "galna Hill Billies", bokstavstrogna uttolkare av konstitutionen eller religiösa fanatiker som driver på.
Foto: PAUL HENNESSY / POLARIS

Polariseringen är tydligare än någonsin och människor flyttar till andra stater för att få bo med likasinnade. Nu pratas det på allvar om risken för en framtida uppdelning i två länder. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

USA var, redan när Donald Trump tillträdde som president ett djupt splittrat land, men har under det gångna året blivit allt mer delat. Olika grupper är numer oense avseende snart sagt alla frågor och skiljelinjerna går som knivskarpa gränser såväl kulturellt, ideologiskt som religiöst/sekulärt. Allt fler ställer sig nu frågan om den uppdelning mellan det röda och det blåa USA som vi sett växa fram under senare år, på längre sikt kan leda till en konkret separation mellan olika delstater. Att det vi bevittnar är början på slutet för det USA vi känner i dag.

Sannolikheten för ett sådant scenario är givetvis omöjligt att sia något säkert om och inte heller är det något nära förestående. Men det är inte så att USA nödvändigtvis är mer immunt mot ett sammanbrott än tidigare stormakter före dem och de tecken vi ser i dag på en möjlig framtida implodering är minst sagt värda att diskutera. På senare tid har jag både läst och lyssnat till allt fler som uttryckt en påtaglig fara med utvecklingen och som hävdar att USA, trots att landet tidigare varit robust och stabilt utifrån en gemensam idé om sig själv, nu blivit allt mer instabilt med flertalet illavarslande tecken för framtiden. Historikern V.D. Hanson ställde exempelvis i juni förra året frågan i National Review om det så splittrade USA kan överleva på sikt och hans inlägg var en i en serie av artiklar på samma tema

Tittar man närmare på hur det ser ut i USA i dag så är landet uppdelat mellan djupröda och intensivt blåa delstater (det finns även mer mixade så kallade lila stater). De här båda "enklaverna i det amerikanska" förstår inte och verkar inte ens vilja förstå varandras sätt att se på världen, utan separerar i stället sig själva allt mer ifrån varandra och tar aktivt avstånd från varandra. Skillnaderna i uppfattning i nästan alla sakfrågor är avgrundsdjupa men det mest alarmerande är möjligen den avsky många uttrycker för ”den andre”. 

Undersökningar bekräftar att misstron mellan republikaner och demokrater ökat stadigt de senaste åren där republikaner anser att demokrater är inskränkta, omoraliska och ointelligenta och vice versa i till nära lika delar . Statistik som nästan alla mina samtal med amerikaner runtom i USA de senaste tio åren bekräftar. Jag har faktiskt mött mycket få människor, vare sig demokrater eller republikaner som inte talat illa om ”den andre”, och som beskrivit "de andra" som det stora hotet mot USA:s framtid och välstånd.

Den här utvecklingen av ökad misstro och uppdelning mellan grupper har pågått länge.
Foto: EUGENE GARCIA / EPA / TT

Den här utvecklingen av ökad misstro och uppdelning mellan grupper har pågått länge och den verkar vara uttryck för något djupare och annorlunda än det som skedde under den ekonomiska depressionen på 1930-talet eller det politiskt uppdelade klimatet under 1960/70-talet. Det späs dessutom på av en i det närmaste total kompromissovilja bland politiker såväl i Washington som ute i delstaterna. Det har snarare blivit hedervärt att göra klart att man inte känner eller samarbetar med någon i motståndarlägret utan helt tar avstånd från allt som kan förknippas med motståndarpartiet.

Därtill har vi kunnat se hur en ny form av nationalism med en exkluderande attityd till den mångkulturella smältdegel som kännetecknat USA, fick kraft i inledningen av 1990-talet, intensifierades under Obamaåren och fick sin röst i vita huset genom Donald Trump. 

I praktiken är den liberala befolkningshalvan koncentrerat till en förhållandevis liten landyta längst de amerikanska kusterna. Resterande delen är republikanska fästen. Befolkningsfördelningen är däremot ojämn och de blå delstaterna är betydligt mer tättbefolkade. De här olika delarna av landet separeras av utbildningsnivå, livsstil, religion, kultur och värdegrund. De utgör i dag två i det närmast helt separerade traditioner. Utmärkande för vår tid är också att man med nya sociala medier lättare kan underblåsa konflikter och segmentera uppfattningar om de andra än tidigare. Man behöver aldrig ens möta sin åsiktsmotståndare. Merparten av amerikanerna är i dag ideologiskt isolerade och interagerar bara med människor som tycker lika som man själv. Allt detta stöttas därtill upp av en lika segmenterad media.

Vi måste samtidigt förstå att det inte bara är (i mångas tycke) "galna Hill Billies", bokstavstrogna uttolkare av konstitutionen eller religiösa fanatiker som driver på den här utvecklingen. Vänsterfalanger är ofta lika villkorslösa och kategoriserande och ser allt som USA gör och står för numera som omoraliskt och att konservativa värderingar måste bekämpas på alla fronter. I konservativa fästen uppfattas det som att liberaler för krig mot deras identitet. Mer moderata mittenväljare har därtill inte sällan en elitistisk attityd mot båda dessa grupper och lyssnar inte på någon av dem utan talar i stället om ”hur det egentligen är”. I ett sådant klimat är det nästan omöjligt att hitta något samförstånd om de enklaste vardagsfrågorna.

Intressant är att den här ideologiska indelningen redan har börjat ta sig en rad praktiska uttryck. Kalifornien tar egna politiska steg i sak efter sak. Man går sin egen väg till och med i utrikesrelaterade frågor så som att fortsätta vara med i Parisavtalet och göra egna klimatuppgörelser med Kina. Initiativet "we are still in” är en nationell samling av guvernörer, delstatskongresser och företag som gått samman för att fortsätta det internationella klimatavtalet från Paris och bryter med detta den republikanska majoriteten i DC:s officiella linje. "Det blåa" USA genomför nu som Martin Gelin beskrev i DN häromdagen, reform efter reform som vrider politiken vänsterut och skapar en skarp kontrast till sina röda motsatser. 

Trumpadministrationen å sina sida håller framgångsrikt på att förändra stora delar av rättsväsendet och har under sitt första år lyckats fylla ett flertal vakanser i de federala domstolarna (i röda delstater) med domare som har en konservativ, kristen, ”originalistisk” hållning. Trumps avtryck på rättsväsendet kommer att märkas i en generation framåt och innebär en fördjupad politisering av densamma. Det här kommer att stärka de redan djupt konservativa värderingarna i många delstater och begränsa aborträtten, minska rättigheter för arbetare, införa hårdare id-krav vid val och åsidosätta olika rättigheter för HBTQ-personer där. Vad som håller på att skapas är således två separata delar av USA som på var sitt håll homogeniseras.

Det har också visat sig i undersökningar gjorda av Pew Research Center att människor i högre utsträckning än tidigare flyttar till andra områden i USA där de omges av likasinnade och allt fler jag talar med på mina resor har sagt att de överväger att flytta av ideologiska skäl. Efter valet 2016 var det många framför allt unga som beskrev hur de såg sig om efter möjligheter att flytta till en delstat som mer låg i linje med deras värdemässiga övertygelse. Fenomenet ska absolut inte överdrivas men tendensen finns där.

Vi kan som sagt inte veta hur den här utvecklingen kommer att sluta. Sannolikt kommer USA över överskådlig framtid förbli ett land. Samtidigt är det däremot också sannolikt att den segmentering som redan etablerats kommer att stärkas ytterligare och skapa nya spänningar och det har de facto redan fått flera politiska och ekonomiska konsekvenser. Alla som reser till, gör affärer med och utbyter andra kontakter med USA bör i vart fall vara medvetna om vilka väsensskilt olika delar man kan möta och förhålla sig till det.