Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida Stranne

Bara de naiva tror att Biden kan ena partiet

Statsvetaren om att Joe Biden vann i nio delstater.
Joe Biden har tagit över som huvudkandidat.
Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Demokraterna har lyckats bromsa framgången för den progressiva vänsterfalangen.
Foto: SALVATORE DI NOLFI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Även om antalet delegater pekar på ett jämnt resultat och vi ännu inte har hela resultatet efter nattens alla primärval så var det här en stor seger för Joe Biden.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Samtidigt måste utfallet vara en besvikelse för Bernie Sanders som för bara några dagar sedan ledde i flertalet av de delstater som Biden nu tagit hem. 

De mest betydande bakslagen för Sanders får sägas vara Maine och Texas där Biden ser ut att vinna eller i vart fall gå mycket jämnt med Sanders trots att dessa innan sågs som allt starkare fästen för Sanders.

Partiets sätt att kraftsamla runt mitten - med Klobuchars och Buttigiegs avhopp och deras stöd till Biden - gav precis det resultat som man önskat. 

Demokraterna har på så sätt lyckats bromsa framgången för den progressiva vänsterfalangen och den kandidat som många betraktar som en outsider. 

Just det som republikanerna misslyckades med 2016 när Trump överraskande tog hem partiets nominering. 

Demokratiska partiets sätt att enas runt Biden liknar samtidigt det som hände 2016 när Clinton fick ”etablissemangets” stöd - vilket på nytt skapar misstämningar i den breda och övertygade gräsrotsrörelse som Sanders representerar. 

De som tror att Biden ska bli en sammanhållande kraft och ena partiet är troligen lite naiva. Biden må ha lyckats fånga mittenfårans förtroende - men i breda lager ute bland väljare finns ett starkt missnöje med partiet och över det som Biden representerar. 

En stor grupp väljare som borde vara demokraterna trogna uppfattar att partiet blivit ett parti för Wall Street och den intellektuella eliten i storstäderna. Flera av dem röstade på Trump förra valet och kan göra det igen. 

Sanders framgångar bland unga väljare handlar också till stora delar om att de har sett något nytt för USA framför sig och ställt upp bakom den rörelse som Sanders dragit i gång. De lockas inte lätt över till en traditionell kandidat som Biden.

Elizabeth Warren kanske har ambition att bli Joe Bidens vicepresident.
Foto: USA TODAY NETWORK / DETROIT FREE PRESS-USA TODAY NET SIPA USA

Bloomberg och Warren lyckades vinna en del procent här och där men det är tydligt att ingen av dem har med det här att göra. 

Att Bloomberg nu hoppar av stärker däremot Joe Biden ännu mer eftersom merparten av de väljare som trots allt röstade på Michael Bloomberg på supertisdagen med största sannolikhet går över till Biden. 

Bloombergs mycket tydliga mål att se till att avsätta Donald Trump i höst bör också innebära att han satsar delar av sin förmögenhet på att stärka Joe Bidens kampanjkassa. Ett välkommet tillskott för en kampanj som lidit av för få donationer som skapat problem för Biden. Möjligen drar Trump en lättnadens suck när den kandidat det har låtit som att han fruktat mest nu drar sig ur. 

Jag är ganska säker på att Trump är väl förberedd med spetsade argument mot vem än av Sanders och Biden som ställs mot honom, men det känns som att det finns skäl att oroa sig över Bidens förmåga och ork att hålla ut och sticka ut ända in i november om han vinner nomineringen till slut. Under hösten har han inte varit en stark lysande stjärna och Trump kommer gå hårt åt ”Sleepy Joe” som han i trumpsk nedlåtande ordning valt att kalla honom.

Trycket på Elizabeth Warren att hoppa av och på så sätt skapa möjlighet för Sanders att öka på sin andel röster under de kommande veckornas primärval kommer nu att tillta ännu mer i styrka. Men bland Warrens väljare är det inte automatiskt så att alla går över till Sanders som man ibland kan tro när man läser om henne. 

Det är inte heller säkert att Warren kommer att ge sitt stöd till Sanders. Det är nämligen troligt att hon har ambitionen att bli Bidens vicepresident om han tar hem det här. 

Och det är inte heller otänkbart att det är precis vad Biden också anser sig behöva. Hans chans att ena partiet åtminstone till delar ligger kanske i just en sådan strategi. 

Men så länge Sanders inte kan räknas ut kanske Warren vill ha båda dörrarna öppna? 


Bernie Sanders vann viktigaste delstaten Kalifornien

Tidigt på onsdagsmorgonen räknades fortfarande rösterna i de olika primärvalen.