Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Stranne

Donald Trump kan orsaka stort lidande i Mellanöstern

Allierade. Donald Trump skakar hand med Saudiarabiens kung Salman bin Abdulaziz al-Saud den 20 maj.Foto: SAUDI PRESS AGENCY HANDOUT / EPA / TT
Trump-Comey-affären fortsätter att få uppmärksamhet.Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

Så mycket är uppochner i historien kring tidigare FBI-chefens vittnesmål och Donald Trumps olika utspel i härvan.

Trots det är behovet att rikta blicken mot Mellanöstern än viktigare.

Trumps oförmåga att förstå konfliktdynamiken där, hans obetänksamma twittrande och hur han envisas med att underminera sin egen utrikesminister kan få helt andra och långt allvarligare konsekvenser.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

På något sätt lyckas man i Washington hantera Trumps alla märkliga utspel och det republikanska partiet verkar ha lärt sig leva med presidentens alla ”klavertramp” (milt uttryckt). 

När jag pratade med en av mina republikanska kontakter i DC i veckan om Trump-Comey-affären sa han lite resignerat att ”vi vet alla att Trump gillar den här cirkusen och att han både är en lögnare och korkad (stupid), men vi börjar lära oss hantera det och får försöka göra det bästa av situationen”.

Kan leda till stort lidande

Oavsett vad det i praktiken innebär ”att göra det bästa av situationen” så må det gå att leva med tumulten i DC tills vidare. Något helt annat är det med de utspel som presidenten riktar mot länder och händelser i Mellanöstern. Dessa kan inte bara nonchalant viftas bort i väntan på någon juridisk process.

Hur Trump hanterar Mellanösternpolitiken underblåser redan allvarliga spänningar och kan leda till nya blodiga konflikter och efterföljande stort lidande för många människor. De kan inte betraktas som en del av en lek för en president som missuppfattat sin roll, som ignorerar rättsstatens grunder och har som mål att utmana ”etablissemanget”. 

Med den senaste veckans tweets om hans egna bravader under resan i Saudiarabien nyligen, liksom hyllningar av saudierna för deras hårda tryck på Qatar, spelar presidenten ett väldigt högt spel och riskerar inte bara att förvärra en pågående konflikt utan motarbetar samtidigt sin egen ambition att besegra IS.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson.Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN

När Trumps egen utrikesminister Rex Tillerson dessutom försökte förhindra att den tilltagande spänningen skulle eskalera ytterligare, manade alla parter till eftertanke och bad saudierna att lätta på blockaden mot Qatar på grund av humanitära skäl, då underminerades han direkt av sin egen chef (Trump) i form av dennes nya ogenomtänkta utspel. Så kan inte utrikespolitik bedrivas.

Det är omöjligt att veta om presidenten förstår vad han gör eller om han bara väljer att ignorera komplexiteten och de olika bredare säkerhetsdilemman som gömmer sig i den pågående konflikten mellan Saudiarabien och Qatar. Men hans utspel på Twitter gör det mycket svårt att tro att han förstår vare sig vilka fiendelinjer eller (oheliga) allianser som döljer sig bakom alltihop, eller hur det han säger riskerar att bidra till eskaleringen av en större regional konflikt.  

Spelar jeopardy utan regler

Men det spelar ju egentligen inte någon roll vad det är som förklarar Trumps agerande. I denna fråga leker han inte bara med sin egen trovärdighet utan med en region vars utveckling spiller över också på vår säkerhet. Hans agerande borde därför mötas med starka påtryckningar både från de egna i Washington och från omvärlden.

Det är visserligen inte något unikt för en amerikansk president att spela högt eller göra felbedömningar om med vem man ska alliera sig, men det brukar åtminstone finnas såväl en utarbetad strategi som ett uttalat mål så att andra vet till vad man har att förhålla sig.

Att som Trump spela jeopardy utan vare sig regler eller kunna ställa rätt frågor kan helt enkelt bara leda fel. Kan republikanerna verkligen leva med det också? 

Strannes spaningar

Missa inte: Dokument utifrån visar just nu och ett par veckor framåt en dokumentär om Trumps närmaste rådgivare Steve Bannon. Även om dokumentären inte är den mest välgjorda så är den sevärd och ger en inblick i den ideologiska karta som omger Trump och delar av hans kabinett.

 

Håll utkik på: Nästa veckas val i Georgia för att ersätta Tom Prices plats i representanthuset (Price är numera ”hälsominister”) har kommit att bli en rysare och en viktig indikator inför nästa års mellanårsval då demokraterna siktar på att ta tillbaka majoriteten i en eller två kamrar. Georgia som traditionellt är ett starkt republikanskt fäste ser nu ut att eventuellt välja en demokrat, Jon Ossoff. Om han vinner kommer det att innebära ny energi in i demokratiska partiet och skaka om republikanerna.

 

Övrigt: Det verkar som att Trumps beslut att lämna Parisavtalet har fått effekten att många företag och delstatspolitiker mobiliserat i gemensamma ansträngningar för att tillsammans lyckas minska USA:s utsläpp och uppfylla avtalet utan den federala regeringens medverkan. Förhoppningarna det väcker får dock inte göra att vi glömmer bort att följa och granska hur mycket skada som samtidigt kan åstadkommas på andra håll genom utträdet.