Frida Stranne

Donald Trump fick fler väljare – trots lögnerna

USA-forskaren och experten Frida Stranne om sprickan i amerikansk politik.
Donald Trump.
Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Även om Joe Biden vann så var valet en framgång för republikanerna. Den enorma blå vågen, som många trodde var självklar efter det gångna årets pandemihantering, lögner och polisvåld mot svarta – uteblev.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

År av osanningar och oförskämdheter från Vita huset skrämde inte bort väljare, de adderade i stället flera miljoner fler röster till Donald Trump. Och även om Bidens seger – sett till elektorskollegiet – blir övertygande så var det oerhört jämnt i många delstater. Det betyder något. 

Den djupa splittringen i landet blev med det här resultatet ännu mer tydlig. Republikanernas djupröda maktställning i många delstater befästes. Partiet behåller makten i alla delstatskongresser de haft kontroll över sedan tidigare, och vinner dessutom ”en extra majoritet” i New Hampshire. Republikanska guvernörer sitter kvar. Valresultaten i delstaterna är extra viktiga i år eftersom den tillträdande maktkonstellationen ritar om valdistrikten för de kommande tio åren vilket ger fördel åt sittande parti som på ett smart sätt kan säkra framtida valsegrar, så kallad ”gerrymandering”. 

Republikanerna behåller också (sannolikt) majoriteten i senaten (om än knappt) och vann dessutom några extra platser i representanthuset. Det har alltså inte straffat sig för Trumps partikamrater att stå vid hans sida, trots allt. Trump behåller ett stadigt grepp om det röda USA som successivt under de gångna åren slutit upp bakom hans persona. Vad det betyder för partiet framåt återstår att se. 

Insikten om Trumps popularitet och republikanska framgångar bör påverka både hur vi speglar och hur vi förhåller oss till USA. Jag har vid några tillfällen skrivit i mina krönikor att Trumps presidentskap bör ha gett européer, inklusive våra politiska ledare, en lite mer nykter bild av landet. Att man bättre fått upp ögonen för USA:s hela ”karaktär” och att fler insett att de presidenter vi inte gillar inte är ”misstag”, utan en lika verklig del av landets fundament som dem vi förstår och uppskattar. 

Jag vidhåller behovet av det uppvaknandet – men befarar att man med Biden i Vita huset i stället kommer andas ut och försöka lägga de senaste åren bakom sig. Att vi nu – precis som när Obama blev vald efter en kontroversiell krigspresident Bush – jublar med förhoppningen om att ”allt ska ställas till rätta”. Men efter Obama följde – Trump. Så det är en förrädisk hållning, för den rörelse Trump satt i gång försvinner inte med den här valförlusten.

Nu ökar även riskerna för än mer tumult och orolighet i USA. Donald Trump kan inte leva med att tappa ansiktet och han kommer inte att backa ut som en förlorare. Även om han tvingas formulera ett tal där han lämnar över makten till Biden kan en Trump utanför Vita huset bli en minst lika omstörtande kraft som han varit från Ovala rummet. Det är troligt att han kommer höja tonläget och elda på sina följare med tanken om att hans motståndare försökt få bort honom från makten sedan den dag han svors in som president och att vänsterkrafter, Washingtoneliten och medierna nu stulit valet och fått som de velat. 

Det är en berättelse han behöver för att föda sitt ego. Allt annat är otänkbart för en person som Trump. Och det riskerar att skapa starka känslor hos delar av hans bas. Att dämpa denna utveckling i en tid av filterbubblor och fritt flödande konspirationsteorier på Internet, och med en befolkning vars känslor är utanpå kroppen blir inte lätt för Biden. Vad den tillträdande presidenten än säger - så betyder det helt olika saker beroende på vem som lyssnar. 

VAD INNEBÄR LÄGET I KONGRESSEN?

Det finns en liten chans för demokraterna att få majoriteten i kongressen när Georgia nu ska genomföra två senatsval, men det mesta talar för republikansk majoritet. En splittrad kongress kommer fortsätta att skapa politiskt dödläge och göra det mycket svårt för Biden att driva igenom några betydande reformer. Möjligen skapar dock denna situation incitament för Biden att försöka jobba mer nära republikaner och därmed hålla tillbaka progressiva i sitt eget parti med argumentet att han måste försöka jobba över partigränserna i det infekterade klimat som råder. Hur progressiva i så fall kommer att reagera på detta är oklart. Progressiva vann några segrar i kongressvalet där man slog ut moderata demokrater och falangens styrkeposition kommer nog att låta sig märkas. 

VAD INNEBÄR BIDEN FÖR SVERIGE OCH VÄRLDEN?

Framför allt innebär det ett annat tonläge än vi vant oss vid de senaste åren. Liksom en större möjlighet för olika aktörer runt om i världen att veta hur USA tänker agera i olika sakfrågor och framför allt känna tilltro till de signaler som presidenten sänder ut och att dessa inte ändras från en dag till en annan. Vi kommer att se en mer offensiv klimatpolitik även om en Bidenadministration kommer att vara begränsad i vad den kan åstadkomma. Men USA kommer att delta i det globala klimatarbetet. Samtidigt har Biden tvingats att förhålla sig till Trumps ”America First” principer. Det finns ett minskat stöd i USA för kostsam militär närvaro runtom i världen och människor vill se en handelspolitik som bättre gynnar amerikanska företag och arbetare så det kommer säkert att vara en tuffare politik mot omvärlden än tidigare demokratiska administrationer haft.

”USA är redo precis som jag och Joe” 

Så var Kamala Harris väg till Vita huset.
Hör tidigare stats- och utrikesministern analysera Bidens valseger och vad som kommer hända nu: ”Ökade möjligheter att spela golf”.