Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida Stranne

Det vi nu bevittnar saknar motstycke

Expressens utrikesredaktör om nästa steg för Joe Biden. Nu kan Joe Biden påbörja sin övergång till att ta över presidentposten.
Donald Trump och Republikanernas majoritetsledare i senaten, Mitch McConnell.
Foto: Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN

En snabbt växande andel minoritetsgrupper och yngre generationer med nya värderingar står i vägen för det republikanska partiet att vinna val i USA. Partiet har därför ​i flera fall valt att överge grundläggande demokratiska värden såsom heder, sanning och rättsstatsprinciper. Samtidigt befinner sig numera konspiratorisk dynga i centrum av det offentliga samtalet, sanktionerat från högsta ort. Det är mycket allvarligt. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Oavsett om man väljer att kalla det som sker i USA för ett försök till statskupp eller politiska försök att påverka utfallet av presidentvalet är det vi nu bevittnar något som saknar motstycke. Det republikanska partiet använder sig nu av såväl juridiska processer i absurdum som av manipulationer av människors föreställningar om vad som har hänt med deras röster. Och detta trots att alla, inklusive både republikanska och demokratiska valobservatörer, samstämmigt har vittnat om att inga oegentligheter skett. 

Det vi ser hända kan förstås som en del av en pågående desperat kamp från det republikanska partiet att hålla sig kvar vid makten. En kamp som de har utkämpat över en längre tid och där man på många områden har valt makt före demokratins principer. Partiet konstaterade redan efter valförlusten 2008 att man inte har särskilt goda chanser att vinna val om man inte ändrar politik. Detta på grund av hur demografin och opinionen har förändrats de senaste decennierna och kommer att fortsätta förändras framåt. Tyvärr blev svaret inte att modernisera politiken. 

Amerikanska väljare utgörs av en snabbt växande andel minoritetsgrupper och yngre generationer som till en majoritet har andra värderingar än de klassiskt konservativa som republikanerna representerar. Detta gäller främst klimatområdet, synen på trygghetssystem och livsstilsvärderingar. Istället för att möta framtidsfrågor på ett modernt sätt och därmed göra partiet mer relevant för en bredare väljarbas har man i flera fall valt att överge heder, sanning, rättsstatsprinciper och andra fundament i demokratin. 

Metoderna man har använt sig av är att instifta vallagar som försvårar för vissa grupper att rösta, aggressiv ”gerrymandering”, det vill säga att man ritar om valdistrikt så att motståndarna inte ”kan” vinna och kampanjmedel från bemedlade och högljudda grupper långt ut på högerkanten. 

Hittills har de här strategierna framgångsrikt bemästrat partiets dilemma och hjälpt dem att - inte bara behålla - utan stärka makten på olika sätt runtom i en rad delstater. Troligen har man tänkt sig att de här mekanismerna ska fungera effektivt även framåt. Att man nu står tysta och beskådar Trumpadministrationens agerande har också sin förklaring i att den republikanska väljarkåren har omfamnat Trumpismen. Sansade republikaner (och det finns i själva verket många) står handfallna inför utvecklingen och hittar inga självklara alternativ framåt för att själva attrahera den här gruppen. 

En orsak till att vi hamnat där vi står nu är att dagens samhälle ser ut att befinna sig i fritt fall vad gäller desinformation och möjligheten att sprida vilken dynga som helst. Och dessutom nå ut och få gehör för det. De mest vansinniga konspirationerna hittar vi inte längre i marginalen i ljusskygga rum, som Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski konstaterade i sin ledare i helgen. De finns istället mitt i det offentliga samtalets kärna och smyger som en konsekvens sig in överallt i våra sociala rum.

Profilerade politiker och opinionsbildare inte bara ifrågasätter och relativiserar vad som är sant utan verkar aktivt för att skapa osäkerhet och försvåra det politiska och vetenskapliga arbetet vad gäller grundläggande saker som rör vår gemensamma framtid, som klimat, pandemin och rösträkning i fria val. 

Kunskapsdevalveringen under Trumpadministrationen i synnerhet är inget annat än häpnadsväckande, liksom hur hissnande konspirationer sanktioneras från högsta ort. Trumpadvokaten Rudy Giulianis senaste presskonferens blev i detta sammanhang ett crescendo av förakt för allt som har med sans och vett att göra. De verkligt allvarliga konsekvenserna av denna utveckling skönjer vi nu på olika håll i USA där människor till och med beväpnar sig för att skydda sig mot påhittade hot. 

Kombinerat med den djupa polariseringen och de samhällspåfrestningar som USA i dag utsätts för, med ökad fattigdom, otrygghet och rasmotsättningar skapas en ändlös röra av frustration och misstro. Det blir allt mer oklart för varje dag som går hur denna utveckling ska kunna bromsas. Till att börja med får vi hoppas att maktövergången från en administration till en annan sker utan större problem än de vi redan sett prov på och att en betydande skara republikaner tar sitt förnuft till fånga.


Expressens krönikör Frida Stranne är forskare och USA-expert.

Janet Yellen föreslås bli finansminister.