Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Stranne

Demokraterna har djupgående problem – hur ska de kunna besegra Trump 2020?

Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Även om det inte alls är säkert så ser det ut som att demokraterna kan vinna representanthuset vid mellanårsvalet. Men även om de vinner där så har partiet många och djupgående problem som inte löses av en valseger. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Först måste jag säga att jag inte alls är så säker på en seger för demokraterna i representanthuset som många tycks vara. Det är visserligen tydligt att anti-Trumpkänslor har förstärkt det demokratiska partiets bas och gjort att framför allt många kvinnor nu engagerat sig i kampanjarbetet. Därtill händer flera intressanta saker runtom i USA där kandidater för demokraterna gör oväntade landvinningar som skapar optimism för framtiden.

Men det finns också en betydande entusiasm bland republikaner som hade somnat till sedan valet 2016, men som med den ekonomiska uppgången och inte minst vad de anser är en häxjakt på presidenten, nu också mobiliserar för att behålla sina majoriteter i kongressen.  

LÄS MER: Allt du behöver veta om valet till senaten och representanthuset i USA 

Demokraterna gör oväntade landvinningar på en del håll. I Georgia ligger Stacey Abrams bra till för att bli USA:s första kvinnliga svarta guvernör.
Foto: JOHN BAZEMORE / AP/ TT

Hur stark den så kallade ”blå vågen” är återstår alltså att se. Det finns dock betydligt större utmaningar för demokraterna än att vinna representanthuset på tisdag. Risken är dessutom att de i glädjeyran av en eventuell seger kommer att glömma bort alla de djupgående problem man har och tro att vinden vänt och att framtiden löser sig av sig själv. 

Om man vill kunna utmana Trump i valet 2020 behöver demokraterna locka en lång rad väljare som i dag inte uppfattar sig representeras av partiet

Problemen för demokraterna handlar inte bara om att det är en tung uppförsbacke att utmana republikanernas dominans runtom i USA. Idag styrs trettiotvå delstater av republikanerna och Trump har tillsatt konservativa domare på alla nivåer. Sammantaget kommer detta försvåra liberala politiska ambitioner framåt och det krävs långsiktiga strategier och idéer för att förändra detta vilket saknas i dag enligt partiaktiva jag träffar på min resa i mellanvästern. 

Presidenten har installerat konservativa domare på alla nivåer, något som kommer att påverka USA för en lång tid framöver.
Foto: POLARIS

För att kunna vända denna utveckling och inte minst om man vill kunna utmana Trump i valet 2020 behöver demokraterna dessutom locka en lång rad väljare som i dag inte uppfattar sig representeras av partiet. Det gäller människor i olika minoritetsgrupper och i den allt fattigare arbetarklassen. Potentiella väljare som tidigare såg demokraterna som ett självklart val men som nu känner sig övergivna av partiet. 

Delar av den här gruppen har gått till Trump och i många andra fall röstar de inte alls. Det räcker således inte att den demografiska utvecklingen förväntas gynna demokraterna, det vill säga att en allt större andel av den amerikanska befolkningen i framtiden kommer utgöras av de minoriteter som vanligtvis röstar på demokraterna.

Om ett stort antal av dem inte ser något skäl att rösta alls så kommer deras övertag i andel av befolkningen ändå inte ge demokraterna den breda väljarbas partiet behöver.

De hävdar att ingen politiker längre talar om frågor som rör deras vardag. Snarare uppfattar de att demokraterna numera är ”republicans light”

Under min rundresa i höst har jag mött en överväldigande mängd människor i dessa grupper som uttryckt stor uppgivenhet och ilska över demokraternas utveckling och partiets fokus på medelklassen, hipsters och intellektuella i storstäderna.

De har unisont hävdat att ingen politiker längre talar om frågor som rör deras vardag. Snarare uppfattar de att demokraterna, som en man jag träffade i Toledo, Ohio uttryckte det, numera är ”republicans light”. Han undrade varför han ens skulle överväga att rösta på dem när de blivit ett parti för de stora företagen och med partiföreträdare som är korrupta och bara bryr sig om var de stora pengarna finns.

Många Sandersanhängare är uppriktigt skitförbannade på att kandidater som tillhör partieliten alltid favoriseras

Bland människor i dessa grupper som går och röstar men som inte tycker att Trump är ett alternativ finns det samtidigt en växande andel som rör sig ideologiskt mer vänsterut än partiet. På senare tid har allt fler hittat kandidater lokalt som är ”demokratiska socialister” och som nu skördar olika framgångar runtom i USA och som därmed utmanar partiets kärna och bäddar för framtida splittringar.

Alexandria Ocasio-Cortez, till höger, är en av de demokrater som kallar sig för demokratisk socialist.
Foto: Anne-Sofie Näslund

Delar av den här gruppen röstade på Sanders 2016, men inte alla som fattade tyckte för Sanders är beredda att gå så långt vänsterut.

Däremot är många Sandersanhängare uppriktigt skitförbannade på den demokratiska partiledningens ställningstagande för Clinton och över att kandidater som tillhör partieliten alltid favoriseras. Flera av dem (som nog skulle kategoriseras som välutbildad medelklass) ser inte någon framtid i partiet om de nominerar en ny kandidat som Hillary. Så om partiet inte lyckas hitta en kandidat som tilltalar denna del av partiet är risken stor att de vänder sig till Jill Stein (det gröna partiet) som då tar röster från demokraterna på samma sätt som Nader gjorde i valet 2000.

Det gröna partiets Jill Stein skulle kunna ta röster från Demokraterna.
Foto: CHRISTOPHER DOLAN / AP/ TT

Det är alltså påtagligt att det finns flera och djupa splittringar som riskerar leda till att väljare som partiet behöver i stället vänder sig ifrån dem om än inte nödvändigtvis till Trump.

Ingen avfärdar tanken på att Hillary trots allt kommer att ställa upp. ”Det vore nådastöten för oss alla”, säger flera kvinnor

Det är också ett problem för demokraterna att man inte uppfattas ha någon tydlig politisk linje och att man inte lyckas förklara klimatkrisen, immigrationsfrågor eller sin ekonomiska politik och hur den skulle gynna ett flertal amerikaner. En vanlig kommentar jag hört har varit att ”partiet inte har någon annan politik än att vara emot Trump”. 

Det saknas också ledarfigurer som klivit fram och tagit taktpinnen. Vi kommer givetvis att få se olika kandidater träda fram som vill företräda partiet i nästa presidentval men risken är överhängande att man inte kommer att ha mod att nominera en kandidat som sticker ut, utan att man i stället väljer någon som kommer att kännas som en ”säker” medelväg.

Det är inte en vild gissning att partiet inte kommer våga välja ännu en kvinna och än mindre någon yngre person från någon minoritetsgrupp såsom Kamala Harris och Cory Booker. Mer sannolikt är att man i slutfasen av primärvalen står där med Joe Biden, John Kerry och någon annan vit äldre man vi ännu inte tänkt på. 

Många hoppas på att Kamala Harris ska bli demokraternas kandidat i presidentvalet.
Foto: RON SACHS / CNP / POLARIS

Hörs i kulisserna gör också de som menar att det finns flera signaler som tyder på att Hillary Clinton kommer att testa sin lycka en tredje gång.

”Det vore nådastöten för oss”, säger ett antal kvinnor som jag träffar när de samlats för att organisera en kampanj i Virginia.

”Någon måste stoppa henne för så fort hon uttalar sig så förstör hon för oss alla”, menar de kort efter att Hillary försvarat sin mans affärer med Monica Lewinsky i en tv-intervju nyligen (LÄNK). Men ingen avfärdar tanken på att hon trots allt kommer överväga ställa upp.

Det finns inga enkla vägar framåt för demokraterna

Alla de här problemen ger republikanerna ett övertag även framåt. Om man förlorar representanthuset är det därtill inte ett automatiskt tecken på att deras politik misslyckats. Det är snarare regel att den sittande presidenten får något av ”husen” i kongressen emot sig i ett mellanårsval. I det här läget är det inte ens säkert att en majoritet för demokraterna gynnar dem inför presidentvalet 2020.

Snarare kommer Trump kunna skylla allt han inte får gjort på det faktum att demokraterna hindrar honom och det kan stärka engagemanget för nästa presidentval bland republikaner.

Eftersom det är sannolikt att demokraterna med en majoritet i representanthuset kommer att öppna upp för att ställa presidenten inför riksrätt men misslyckas driva igenom den eftersom man saknar majoritet i senaten, kommer det ytterligare att förstärka Trumps bild av sig själv som offer för Washingtonetablissemanget. 

Det finns alltså inga enkla vägar framåt för demokraterna. Viktigt i våra analyser är dock att förstå att resultatet i mellanårsvalet bara utgör en mycket liten del av en rörig helhet.