Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida Stranne

Delstaterna Biden måste vinna för att ha en chans

Expressens Frida Stranne om nattens primärval i USA.
Joe Biden
Foto: MICHAEL WYKE / AP TT NYHETSBYRÅN
Bernie Sanders
Foto: ANDY CLAYTON-KING / AP TT NYHETSBYRÅN

Nu är det dags för supertisdagen.

14 primärval ska avgöras och kampen om vem som ska bli Demokraternas presidentkandidat hårdnar.

Expressens USA-expert Frida Stranne svarar på frågor inför kvällen.  

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Varför väljer demokratiska kandidater att hoppa av nu?

Eftersom antalet mittenkandidater som tävlat mot varandra har varit så många har det gett Sanders möjlighet att under vintern glänsa allt starkare på sin planhalva och nå ut som den mest kraftfulla kandidaten. Den energi som skapats i Sanders kampanj har lett till en helt egen och häpnadsväckande dynamik och med sin starka gräsrotsrörelse har han seglat upp som huvudkandidat. 

Trycket på partiets ”mitten” att få fram en motkandidat till Sanders har därför ökat senaste tiden. Sanders framgång måste därför ses som huvudskälet till att Pete Buttigieg och Amy Klobuchar nu har valt att överraskande kliva av bara dagarna före supertisdagen - och att de väljer att omedelbart uttala sitt stöd till Biden. 

Genom att de kliver åt sidan skapas bättre möjlighet för Biden att få en större andel röster redan under supertisdagens många val. 

Vad är det viktigaste i kväll?

Nattens val handlar till största delen om hur många och stora segrar Sanders ska lyckas kamma hem. I ljuset av det blir det nu oerhört viktigt för Biden att lyckas vinna några delstater och hamna tätt i hälarna på Sanders i andra så att han tar hem så många delegater som bara möjligt. Bidens chanser att gå bra har nu ökat.

Men supertisdagen ser ut att kunna ge Sanders ett stort antal delegater. I Kalifornien kan han - på grund av hur man räknar rösterna där - exempelvis ta hem en mycket stor andel av de 415 delegaterna om det vill sig väl för honom. Men han leder också med stor marginal i flera andra viktiga delstater. Biden ”måste” vinna stater som Alabama, North Carolina och Virginia för att kunna hävda sig i kampen mot Sanders. 

Men även för att kunna motivera superdelegaterna på konventet i sommar att lägga sin röst på honom om det hela inte kan avgöras utan dessa, vilket inte är ett osannolikt scenario. 

Hur kommer det gå för Bloomberg?

Visst blir det intressant att se om Bloomberg har minsta chans att utmana Biden när han nu finns med på röstlängderna - men lite tyder på det. Det ser snarare ut att handla om hur lite eller mycket han förstör för Biden. 

Bloomberg har väldigt små chanser att ta hem någon enda delstatsseger och han ser inte heller ut att vinna några stora andelar delegater. Det är lite av ödets ironi att Bloomberg, som påstod sig ge sig in i kampen om demokraternas nomineringsprocess för att stoppa Sanders framfart (och i förlängningen Trump), själv kan bli en starkt bidragande orsak till att Sanders faktiskt kan ta hem nomineringen till slut. 

På samma sätt hindrar Elizabeth Warren till delar Sanders från en riktig knock out. Den mittenfåra som nu slutit upp bakom Biden är sannolikt glada så länge Warren stannar kvar och tar delegater från Sanders. 

När kan vi förvänta oss att det finns en kandidat klar?

Som sagts tidigare i veckan så är det här tveklöst en kamp mellan Sanders och Biden. I den fighten har Sanders ett enormt övertag när det gäller energi och entusiasm - men Biden har partiets stöd. Det här kan mycket väl bli en nominering som inte avgörs förrän på konventet i sommar. 

Det går däremot inte att bortse ifrån att - även om Joe Biden har ryckt upp sig och sin kampanj sedan South Carolina och haft en helt annan attityd i både budskap och framförande - så har han varit väldigt svag under hösten. 

Ett par veckors positiv energi vinner inte ett val som detta - framför allt inte valet i november när man ska ställas mot Trump. Biden har haft svårt att hitta ord och definitivt inte nått ut med någon vinnarkänsla under det gångna året. Nu behöver han hålla i, hålla ut och nå ut till breda massor på ett övertygande sätt. 

Det enda vi vet säkert nu är att det är lång tid kvar till konventet i sommar, ännu längre till valet i november.

https://datawrapper.dwcdn.net/pgvGp/4/
Att det är Supertuesday märks inte bara av i USA, utan även i Göteborg.