Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Stranne

De är räddare för sin egen stat än för viruset

USA-korrespondent Nina Svanberg på plats i Albany där det råder protester mot de hårda restriktionerna i USA med anledning av coronaviruset.
Protester i Washington.
Foto: MICHAEL DWYER / AP TT NYHETSBYRÅN
Många protester pågår i USA.
Foto: TOBY SCOTT/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / TOBY SCOTT/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Protester i Indiana. En kvinna står med en skylt där det står ”Better dead than red”.
Foto: JEREMY HOGAN/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK
En maskerad kvinna.
Foto: MICHAEL CONROY / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MICHAEL DWYER / AP TT NYHETSBYRÅN

Protester mot karantänen rasar.

Expressens USA-expert Frida Stranne förklarar vad som just nu händer i landet.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Man ser många bilder av argsinta protester runtom i USA nu – hur omfattande är det?

Hur många som egentligen är engagerade eller hur välorganiserade protesterna är svårt att säga. Eftersom protesterna ger tacksamma mediebilder och väcker uppmärksamhet med människor som bär vapen och plakat med en hätsk retorik kan det att verka vara mer omfattande än det är. 

Många av de protester vi ser samlar inte några stora skaror människor men de som deltar är i många fall väldigt upprörda och ger uttryck för en existentiell kamp för amerikanska kärnvärden. Dessa är starkt politiskt driva av konservativa aktivister och Trump-anhängare som är ursinniga över begränsningar i sin personliga frihet. Andra protester är lugnare och består av människor som ”bara” är allvarligt oroade över sin ekonomiska situation och inte ser någon utväg i sikte. De kräver svar på vilka åtgärder som ska göras för att lösa de ekonomiska konsekvenserna av krisen. 

Men även om det är många högljudda protester som sammantaget samlar en hel del människor så är det viktigt att påpeka att det generellt finns en uppslutning bland amerikaner bakom de restriktioner som finns. Närmare 2/3 av amerikanerna stöder dessa. Men oron över konsekvenserna av nedstängningarna växer och protesterna som vi nu ser i cirka hälften av USA:s delstater är absolut inte betydelselösa och kan växa efterhand.


Men de mest högljudda anti-lockdown aktivisterna – hur ska man förstå dem?

Många vi ser i inslag och på bilder från de här protesterna hör hemma i konservativa eller libertarianska idéfundament som ytterst handlar om att man motsätter sig alla former av statliga ingripanden i människors privatliv och livsval. De är starkt bundna till den amerikanska konstitutionen i bokstavstrogen mening. 

I ljuset av det handlar det för dem om att USA byggdes upp som en reaktion mot auktoritära regimer och kungadömen där hela fundamentet för USA vilar på idén om personlig frihet och inte minst frihet från staten. För traditionalister är en stark statsmakt något man alltid ska skydda sig ifrån och rätten att bära vapen handlar faktiskt även om möjligheten att skydda sig mot en statsmakt som tar sig för stora friheter. Det som nu görs i pandemins spår ses därför i de här grupperna som en stor fara där staten skaffar sig kontroll, bestämmer och bevakar på ett sätt som de befarar skulle kunna mynna ut i total kontroll. 

I allt detta finns även en känsla av konspiration, det vill säga att det finns krafter (bland eliten) som vill begränsa människors frihet och som utnyttjar detta tillfälle att bli mer mäktiga. I delar av dessa grupper tror man inte heller på vetenskap, man är skeptisk till den information som går ut och menar att den syftar till att skapa rädsla för att människor ska underordna sig alla beslut. Många i dessa grupper anser också att Gud kommer att hjälpa dem eller att Gud har en plan för allt. Det viktiga är att de anser det är mer angeläget att skydda sig mot statens maktambitioner än mot viruset. 


Hur agerar Trump i allt detta?

Trump har en svår balansgång att gå eftersom många av de som protesterar eller sympatiserar med protesterna utgör hans kärnväljare (även om det finns många Trump-anhängare som inte stöttar protesterna). Parallellt med det är det ett allt större problem att den arbetslöshet som vi nu ser explodera i USA drabbar stora delar av Trumps väljarbas, alla de som han lovade värna i sin kampanj 2016. 

Trump måste både lösa den här krisen och inte låta utvecklingen bli än mer förödande men han måste också visa att han värnar att människor ska få sina liv tillbaka eftersom utsikterna för dem om det här fortsätter är utslagning. Hans budskap har utifrån detta varit både motsägelsefulla och fulla av politiska anspelningar. Han har exempelvis hyllat vad han menar är ansvarsfulla protester (”very responsible protests”) och twittrat ut meddelande med versaler om att befria olika delstater (ex LIBERATE MICHIGAN - WISCONSIN - VIRGINIA) som är delstater som styrs av demokrater vilket skapar dubbla innebörder i budskapet. För den här typen av utspel har Trump fått stark kritik för att han uppfattas uppvigla till olydnad och gå emot forskning och rekommendationer från hälsomyndigheter.  I nästa läge har han kritiserat guvernörer som han menar går för snabbt fram när man ska öppna upp igen. 


Finns det några risker med de här protesterna?

Ja – förutom att det givetvis är en medicinsk risk att människor är ute utan hänsyn till social distansering och den smittspridning som då kan ske – så är det här något som ytterligare spär på polariseringen i USA. Man ska ju veta att många protester sker av konservativa i demokratiskt styrda delstater vilket förstärker vi-mot-dom känslan på flera sätt. 

Protester och rädsla riktat från en rad olika håll (andra grupper blir arga över att civil olydnad innebär ökad smittrisk) skapar alltid risker för konfrontationer av olika slag. Men annars ser jag de främsta riskerna just nu vara att allt fler människor kommer att bli allt mer desperata eftersom det saknas större sociala skyddsnät i USA samtidigt som pandemin slår extremt ojämlikt i olika grupper. Den federala regeringen har infört stora stödpaket och bland annat betalt ut motsvarande cirka 12.000 kronor till alla amerikaner under en viss inkomstnivå men det räcker bara en bit på väg. De som förlorar jobb förlorar i många fall också sina sjukförsäkringar och utan utsikt till en snar återgång till det normala riskerar det skapas nya spänningar på alla håll. 

Hör USA:s president kommentera sin egen idé om att spruta in desinfektionsmedel i lungorna: "Var sarkastiskt menat".