Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida Stranne

Bidens revansch – gör ”ett av sina bästa tal”

Foto: CNP/ABACA / STELLA PICTURES/CNP/ABACA
Foto: DEMOCRATIC NATIONAL CONVENTION / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES

Joe Biden gick till hårt angrepp mot Donald Trumps karaktär i sitt tal.

Men kan den demokratiske presidentkandidaten nå ut till mittenrepublikanerna?

Han har tidigare gjort ett svagt intryck, men nattens tal var ett av de bästa i hela hans karriär, skriver Expressens USA-expert Frida Stranne.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Biden var precis som alla talare under konventveckan har varit, oerhört tuff i sin kritik mot den sittande presidenten. Han underströk hur Trump har misslyckats med den viktigaste uppgiften en president har - att skydda det amerikanska folket. Biden attackerade också Trumps karaktär på ett ovanligt hårt sätt vilket indikerar att det här kommer att bli en tuff retorisk kamp mellan de båda kandidaterna i höst. 

Men Bidens tal var ändå - till större delen än tidigare talare under konventet - inriktat på att visa ett alternativ och prata om saker han själv tycker är viktigt, vilket kan vara avgörande framåt då väljarna ska motiveras att rösta för något och inte bara emot Trump. 

Omdömena om huruvida det var tillräckligt många konkreta policyförslag som presenterades varierar, men han talade om flera saker som troligen tilltalar många. Men som självklart också kan skrämma iväg andra viktiga väljare.

Inte minst lyfte han behovet av en plan för att hantera pandemin och den ekonomiska kris som följt och kan med sin tunga politiska erfarenhet inge förtroende för att han vet vilka trådar man ska dra i för att få saker gjorda. Han underströk även behovet av att möta klimatkrisen på ett genomgripande sätt och implicit fanns där en vision om en ”green new deal”. Ska han vinna republikanska röster när han talar om klimatomställningen så kommer han definitivt bli tvungen att koppla det till hur det i så fall samtidigt ska stärka ekonomin. 

Biden talade också direkt till vanliga arbetare om behovet av anständiga löner, att öka skatterna för de rikaste och om lika löner för män och kvinnor. Han talade också direkt och känslomässigt om afroamerikanernas situation och om hur George Floyeds död förhoppningsvis inneburit att amerikaner uppmärksammats på att det finns mycket kvar att göra mot rasism och orättvisor. Genom dessa olika utspel fångade han in många olika väljarintressen. 

Men det viktigaste med Bidens tal var att han med emfas lyfte att han vill vara en president för alla amerikaner - inte bara demokrater. Han vill ena, börja om, bygga nytt för en framtid som inkluderar hela USA.

Inte alla som lyssnar tycker att hans politik stärker möjligheten för detta - men kanske var det ändå hans starkaste del av talet när han utan att nämna Trump vid namn visade på ett alternativ till egoism och vanstyre och vädjade till amerikanerna att återigen plocka fram det bästa med sig själva. 

Biden har enligt många bedömare gjort ett svagt intryck under primärvalet men talet i natt var nog ett av de allra bästa i hans långa karriär utifrån hur han framförde det. Med eftertryck, fast blick och känslomässig närvaro. Amerikaner älskar personliga hjältesagor och Bidens personifierar ett synnerligen känslosamt livsöde. Han blandade upp det med att påminna amerikanerna om hur bra de (egentligen) är som nation och folk, en ytterligare sak som går hem i TV sofforna.

Den stora frågan är om han når ut till de mittenrepublikaner som känner sig tveksamma till Trump. Det avgörs definitivt inte bara av vad som sades i natt men talet kan ha fått en del av dem att börja lyssna lite mer noga på alternativet. 

Många moderata mittenrepublikaner har respekt för Biden och hans erfarenhet. Men för att fånga den gruppen kommer han behöva förhålla sig till lag och ordningsfrågor på ett mer tydligt sätt. 

För republikaner är det en viktig hjärtefråga att upplopp och protester inte tillåts eskalera. Trumpkampanjen kommer också att spela på den strängen i alla sammanhang de kan. Utöver jobb- och skattepolitiken är det en fråga där behöver Biden ha ett svar för att få dessa väljare med sig.