Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida Stranne

Biden har rest sig igen – nu står det mellan dessa tre

Joe Biden tog hem primärvalet i South Carolina – väntat, enligt USA-experten Frida Stranne.
Foto: JEREMY HOGAN / POLARIS POLARIS IMAGES
Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOSHUA KOMER / AP TT NYHETSBYRÅN

Joe Biden vann primärvalet i South Carolina stort.

Expressens USA-expert Frida Stranne reder ut nattens resultat och vad som väntar inför den stora supertisdagen. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vad kan man säga om nattens resultat?

Det var väntat att Biden skulle vinna primärvalet i South Carolina, den stora frågan handlade om med vilken marginal. 

Det här resultatet var nog mer än han själv vågat hoppas på – men det var precis en så stabil seger som behövdes för att skapa ny kraft i kampanjen. Det ger alla förutsättningar för honom att få en boost in i de kommande veckornas många primärval, även om det kommer att krävas mer än en seger i South Carolina för att han verkligen ska vara på banan igen och vinna nomineringen. 

Biden har en hel del kvar att bevisa för tänkbara väljare som tidigare tvekat på om han har kraft nog att utmana Trump. Det riktiga testet kommer nu på tisdag, men lyckas Biden utnyttja nattens resultat kan det betyda mycket framöver.

Var det här väntat?

Det är många som varit snabba med att räkna ut Biden och se hans dåliga resultat i Iowa och New Hampshire som ett tecken på att han har gjort sitt som politiker men jag har tidigare sagt att det inte kunnat uteslutas att vi skulle få tala om Biden som ”the great come back guy”. 

Allt som krävts har varit att afroamerikanerna sluter upp bakom honom och att det också börjar gå sämre för någon/några av hans utmanare i mitten. Och för ögonblicket står han där, som mannen som rest sig än en gång – en berättelse han själv också gärna spelar på och sannolikt nu kommer att använda när han riktar sig ut mot väljarna.

Viktigt för Biden är att den här nya energin också kommer samtidigt som Bloomberg inte visat sig vara den självklara fix-stjärna han utmålat sig som och – som många som tyckt att Biden sett trött ut – hade hoppats på. Det gör det här till ett öppet fält för vilken kandidat i mitten som ska bli partiets stora utmanare till Sanders som ju trots resultatet i natt är en som går som tåget. 

Vad krävs av Biden nu?

Jag uppfattar att Bidens kampanjbudskap har slipats till den senaste tiden, det har blivit skarpare. I veckan som gick lade han exempelvis ut på sociala medier att; ”jag är inte socialist, jag är inte inte hyperkapitalist - jag är demokrat” och både val av bilder och ord har taggats till och förmedlat en lite annan attityd. 

Kan det även märkas på kampanjmöten och i intervjuer, det vill säga att han tror på sig själv och kan sätta kraft bakom sina budskap – så kan han återta rollen som Sanders stora utmanare, som mittenkandidaten man kan räkna med. 

Är vi närmare ett svar om vem som kommer vinna nu?

Nej absolut inte. Vi har ett mycket intressant och öppet läge. Sanders är en oerhört stark kandidat som ser ut att göra bra ifrån sig i flertalet delstater på tisdag vilket fortsatt positionerar honom som en huvudkandidat. 

Problemet för de i partiet som inte vill att Sanders ska vinna och dra politiken så långt vänster ut, är att det finns så många kandidater som gör upp om att vara utmanaren till honom. För en sak vi kan säga säker nu är att kampen om nomineringen kommer att stå mellan Sanders och en kandidat från mitten och de som vill se någon annan än Sanders vill sannolikt att supertisdagen ska resultera i att flera drar sig ur och ger sitt stöd till den mittenkandidat som är kvar. 

Eftersom det är proportionerliga val där alla får delegater utifrån hur många procent de får kan det dra ut på tiden. Jag tror själv att det här i slutändan handlar om Sanders eller Biden men vi måste vänta och se hur starkt stöd Bloomberg får när det blir skarpt läge för honom på tisdag innan det går att säga säkert. 

Som det ser ut nu är det dessa tre som gör upp om nomineringen. De övriga ser jag som ohjälpligt efter i flera avseenden. 

Publiken kiknar av skratt när Trump hånar Michael Bloomberg.