Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida Stranne

Bernie Sanders tystnad sätter press på Biden

Joe Biden tog snabbt grepp om flera av delstaterna som röstade i primärvalen under ”Big Tuesday”.
Foto: PAUL SANCYA / AP TT NYHETSBYRÅN

Efter nattens primärval talar allt för att det blir Joe Biden som utmanar Donald Trump i november. Sanders hade behövt några tydliga segrar - i stället förlorar han i Michigan och Missouri, två delstater han verkligen borde vinna för att ha med det här att göra. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

2016 tog han hem Michigan på ett övertygande sätt och att inte lyckas hålla kvar delstaten är ett stort bakslag. Missouri förlorade han visserligen 2016 men med mycket knapp marginal. Bakslagen för Sanders är således värre än segrarna är viktiga för Biden. Det framstår som allt mer uppenbart att många demokrater nu är övertygade om att Biden är den som har störst chans mot Trump i höst. Om de har rätt är en helt annat fråga. 

Men det är en imponerande uppslutning som det demokratiska partiet visar upp kring Joe Biden. Det är tydligt att man inte vill hamna i det läge som Republikanerna fick 2016 när Donald Trump överrumplade alla och vann partiets nominering som en verklig outsider. 

Man vill kunna organisera en stark kampanj och mobilisera breda väljarled i god tid. Den ena profilen efter den andra ställer sig samtidigt bakom Biden, pengarna flödar in och han låter allt mer som en vinnare. I morse kunde vi höra honom tala enande och inkluderande till hela den brokiga skara som representerar demokratiska väljare. Sanders tystnad talar också för sig själv. Frågan är hur länge han håller sig kvar - men det är inte osannolikt att han hänger sig kvar för att sätta press på Biden att ta in vänsterfalangens politiska prioriteringar i sitt program och se till att vänsterrörelsen inte tappar all energi. 

Men coronaviruset ställer till det. Inte bara är det en faktor som skakar om Trumpkampanjen och riskerar skada honom på flera sätt. Det skulle kunna bli det som i slutändan fäller honom även om mycket ska hända före november.

Trumps stora favoritskap har stött på oväntade problem. Men det är inte bara Trump som skadas. Att kampanjmöten nu får ställas in i demokraternas primärval drar energin ur Sanders starka gräsrotsrörelse som ju samlar kraft just i de enorma möten Sanders lycka locka till. Men även för Biden och hela valet är mötet med väljare i olika mötesforum, handskakningar och event extremt viktigt. Det redan låga valdeltagandet riskerar dessutom bli ännu lägre och folks intresse riktas åt annat håll.