Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Stranne

Bernie Sanders retorik var omöjlig för den stora massan

Bernie Sanders ger upp kampen om presidentposten.
Bernie Sanders.
Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN

Bernie Sanders energiska rörelse tog honom inte ända fram till Vita huset – men hans tänkta revolution har skakat om grundvalarna i amerikansk politik och kommer troligen påverka utvecklingen framåt och rita om den politiska kartan på sikt. I vilken utsträckning återstår att se och avgörs kanske främst av hur djup coronakrisen i slutändan blir. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det går inte att säga annat än att det är en makalös bedrift som Bernie Sanders gjort när han skapat framgång för en politisk rörelse i USA som bygger på budskap om demokratisk socialism. Han verkar i ett land där bara ordet socialism normalt sett uppfattas som paria. Det amerikanska samhället bygger på helt andra idéer och principer än att omfördela tillgångar och bygga generella och generösa välfärdssystem – det är väsensskilt de svenska och europeiska premisserna för vad som uppfattas vara ett gott samhälle. De idéer som Sanders nu gjort rumsrena är därför rena skräcken för många och hade inte varit möjliga att nå ut med i så breda led för bara något decennium sedan. 

Men nu finns plötsligt – genom Sanders – ett politiskt alternativ till det system som kännetecknat USA i alla tider och det har fler följare än någonsin. En rad politiska profiler kommer att förvalta Sanders arv och trycka på för en förändring. Jag tänker särskilt på de unga kvinnor som valdes in i den amerikanska kongressen 2018 med Alexandria Ocasio-Cortez i spetsen men också många andra lokalpolitiker runtom i USA. Vad det leder till på sikt är omöjligt att säga men vi kan nog vara säkra på att de här rösterna inte kommer tystna utan har stärkts av de folkmassor Sanders dragit under sin senaste kampanj.  

Alexandria Ocasio-Cortez tillsammans med Bernie Sanders.
Foto: ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK / ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Att ”Bernie” blev ett möjligt politiskt alternativ för så många i USA har delvis samma orsaker som den framgång som Trump kunde räkna hem 2016. Allt fler amerikaner har på senare årtionde känt sig åsidosatta, oroade och saknat framtidstro. Navet i det amerikanska systemet – att människor som jobbar hårt får ett bra liv – har suddats ut i konturen. Under mina många rundresor i USA de senaste åren har jag mött ett oändligt antal som i stället uppfattat sig övergivna av både politiker och av systemet som sådant. I det land där skillnader alltid accepterats – faktiskt uppfattats som en viktig aspekt för att få människor att kämpa lite hårdare – hade man nått en gräns i ojämlikheten som allt fler börjat ifrågasätta. Just där och då klev Sanders fram och grep tag i ett politiskt tomrum (precis som Trump).

En annan faktor som spelat roll för hans framgångar har troligen varit att den yngre generationen inte känner samma rädsla för andra politiska system som deras föräldrar och far- och morföräldrar har gjort. För de unga, som rest i större utsträckning, regelbundet möter ungdomar i andra länder via datorspel och sociala medier – har starka välfärdsmodeller som de skandinaviska avdramatiserats. Den unga generationen har sett att länder med omfattande socialförsäkringar inte nödvändigtvis inskränker den personliga friheten och inte nödvändigtvis heller står i motsats till kapitalism. Att det inte inskränker möjligheter utan kan öppna möjligheter. 

Därtill har Sanders kampanj varit extremt bra på att formulera kampanjbudskap och verka på sociala medier. Hans #NotMeUs måste betraktas som en genialisk slogan i ett politiskt klimat där många uppfattar att politiker är korrupta och bara tänker på sina egna intressen. Dessutom bildsatt på ett träffsäkert och inkluderande sätt som anspelar på mångfalden i USA och som stått i stark kontrast till Trumps retorik.

Bernie Sanders kampanj Not Me US.

Hela Sanders sätt att kommunicera via sociala medier har utmärkt sig, varit ungdomligt, rappt, roligt och känslosamt. Det fick många att känna glöd – ”Feel the Bern”.

Men Sanders var trots det allt för magstarkt för de allra flesta demokrater och i synnerhet för amerikaner generellt. Han gick för långt, han var för kritisk till sitt eget land och glömde bort att hänvisa till den amerikanska drömmen och på vilket sätt USA skiljer sig till det bättre jämfört med andra. Den retorik han använde skapade energi bland anhängare men var omöjlig att attraheras av för det stora flertalet. Hans hyllningar till andra länder inte minst, rimmar illa i en stolt befolkning som trots brister anser att USA är världens bästa land med ett system som skapat framgång för många.

Det innebär inte att Sanders politiska idéer inte kommer få genomslag. Med den förödande pandemin världen nu går igenom kommer svagheterna i det amerikanska systemet sannolikt att bli tydliga. Och inte minst orättvisorna. Det faktum skapar en press på Biden att lyssna på Sanders följare och till delar tillmötesgå krav på större trygghet för de svagaste. Bidens första utspel visade också att han verkar se just det.

https://www.instagram.com/p/B-umGO3loYI/

Han har fått ett gyllene läge gentemot Trump att visa värdet av federala fungerande system till följd av den tragik som nu utspelar sig. Men för att fånga in Sanders väljare behöver han övertyga dem om att han verkligen vill göra skillnad och inte bara återgå till det traditionella. Risken för Biden är annars att alltför många stannar hemma eller väljer Trump.