Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Stranne

Anmärkningsvärt att han fick medaljen

Expressens USA-expert Frida Stranne redogör för innehållet.
Rush Limbaugh fick presidentens hedersmedalj.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Melania Trump hjälper till med medaljen.
Foto: USA TODAY NETWORK / JACK GRUBER-USA TODAY/SIPA USA SIPA USA
Donald Trump under talet till nationen.
Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Trumps årliga tal till nationen fick skjutas fram lite i tid från ursprungsplanen, inbjudan från talmannen Nancy Pelosi fördröjdes av riksrättsprocessen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Men trots förseningen höll Trump inatt sitt tal om nationens tillstånd inför en samlad kongress, innan ett avgörande för eller emot honom var klart. 

Men det hindrade inte Trump från att göra talet till en kickstart för sin omvalskampanj eller att med självbelåtenhet använda sin taltid till att beskriva ”The great American comeback”. 

Och hans grepp inför det här valet handlar just om att förmedla en stark optimism som en kontrast till demokraternas dystra bild av utvecklingen. I nattens tal radades därför upp den ena saken efter den andra som Trump anser att han har vänt från förfall till framgång.

Varje år bjuds presidenten in till kongressen av talmannen i representanthuset för att berätta om tillståndet i landet. Det står angivet i konstitutionen att den amerikanske presidenten med regelbundenhet ska informera de folkvalda hur nationen mår. 

Presidenten beskriver utvecklingen det gångna året och vad han avser göra under kommande år. Tidigare brukade presidenten informera kongressen brevledes, men 1913 började president Woodrow Wilson besöka Capitolium för att delge sin text muntligt.

I takt med att radio och tv utvecklades blev detta tal en allt viktigare arena för en president att tala till hela nationen. Talet omgärdas följaktligen av en viktig symbolik och en rad traditioner. Det är en högtid som alla politikintresserade riktar blickarna mot. 

Det brukar också vara ett tillfälle som presidenten talar till hela folket, i en enande ton. Inte sällan sträcks det ut en hand till politiska motståndare. Och Trump är som mest statsmannalik vid dessa tillfällen, så även i nattens tal som också innehöll en klassisk avslutning om alla möjligheter som USA erbjuder till alla. 

Men han passade även på att hota med vad som kan hända om folket i höst röstar fram en socialist till hösten. Precis som förväntat.

Det var väntat att Trump skulle måla upp en framgångssaga för sina första tre år. För honom är det oerhört viktigt att inleda det här året med att visa upp hur USA enligt hans värdemätare gjort stora och ekonomiska och politiska framsteg. 

Och han underströk det väntade. Nytt NAFTA-avtal, nytt handelsavtal med Kina, strängare immigrationsregler och en påbörjad mur mot Mexiko liksom krafttag mot droger, satsningar på militären etcetera. 

Rush Limbaugh fick presidentens hedersmedalj.
Foto: POOL/ABACA / STELLA PICTURES/POOL/ABACA

Att han valde att ge Rush Limbaugh presidentens medalj är anmärkningsvärt. Limbaugh är känd för såväl rasistiska utspel som att vara en medieröst som bidragit till att hetsa upp stämningarna mot den amerikanska mitten- och vänsterfåran, en starkt polariserande kraft under hela 2000-talet. 

I övrigt väckte gästerna - i klassiskt amerikanskt manér - tårdrypande reaktioner i forna krigshjältar som återvänder till sina familjer och tidigare hemlösa som lyckats ta sig tillbaka till ett bra liv genom Trumps reformer.

I övrigt var det annars överraskande att Trump inte gjorde en ännu större sak av sin framgång med en ny straffrättsreform som han fick igenom med brett stöd i kongressen förra året och som varit efterlängtat bland många. 

Den har fått positiva effekter framför allt bland afroamerikaner som suttit i fängelse för ringa brott men kunnat släppas och att locka fler afroamerikanska väljare är mycket viktigt för Trump som har lågt förtroende i den väljargruppen. 

Nu kan vi med bestämdhet säga att årets val har kommit i gång på allvar och att det börjat ännu mer kaotiskt än vi kunde ana när Iowas rösträkningssystem kollapsade. Trots riksrätten hängande över sig är det Trump som lämnar startblocket med mest fart och kraft i stegen. 

Att Nancy Pelosi valde att riva sönder hans tal mitt framför kamerorna i natt förstärker dessutom Trumps bild av att han står mellan folket och etablissemanget vilket han tjänar på.


Kuriosa

När presidenten håller sitt årliga tal till nationen är det ett av få tillfällen när alla tre delarna av den amerikanska makten (kongressen, presidenten och Högsta domstolen) är samlade under ett och samma tak. 


För dig som sett Netflix-serien ”Designated Survivor” så baseras den på en verklig säkerhetsåtgärd som görs vid de här tillfällena: nämligen att en person i presidentens kabinett uteblir under talet. Han eller hon kallas för den ”utvalda överlevaren” för att hen ska stå beredd att rycka in för att leda landet om ett attentat eller annan katastrof skulle inträffa.

TV: Här river Nancy Pelos sönder Trumps tal

Här river hon sönder Trumps tal.