Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Stranne

Allt mer oklart vad Kim Jong-Un har att vinna på mötet med Trump

Kim Jong-Un.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump möter Kim Jung-Un efter det att han i helgen backade från en gemensam kommuniké med sina allierade i G7 och bara en kort tid efter att han lämnat Iranavtalet.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Gällande G7-mötet var Trump uppenbart upprörd över att Kanadas premiärminister Trudeau uttryckt missnöje över Trumps attityd och agerande. Det tycks som att Trump genom att backa från ett gemensamt uttalande ville skicka signalen till Kim Jong-Un att han inte går att köra med. Vad gäller Iranavtalet drog han USA ur detta utifrån att han ansåg att USA gjort för stora eftergifter, trots att Iran efterlevt sin del.

Utifrån dessa båda händelser blir det allt mer oklart vad Kim Jong-Un egentligen har att vinna på att diskutera ovillkorlig nedrustning med Trump, som är det som Trump kräver enligt utrikesminister Pompeo nu på eftermiddagen. Utifrån hans perspektiv måste det betraktas som väldigt osäkert huruvida han kan lita på Trump eller inte med tankes på Trumps nyckfullhet i olika relationer. För Nordkoreas ledare står ju landets överlevnad under hans ledning på spel.

Kim Jong-Un har förmodligen insett att Trump är så oberäknelig och ”yvig” att han till skillnad från tidigare administrationer mycket väl kan göra allvar av sina hot om att attackera Nordkorea. Men att ge upp sina kärnvapen mot utfästelser om någon form av säkerhetsgaranti och möjligheter till ekonomisk utveckling ter sig ändå svårbegripligt. 

USA är ju på alla sätt den starkare parten och utan möjligheten att utgöra ett konkret hot mot sin omgivning gör Nordkorea sig till ett lättare byte i framtiden, även med Kinas välvilja i ryggen (och som dessutom blir allt svagare). Lärdomar från Libyen, som avvecklade sina kärnvapen och blev attackerat, och Irak, som aldrig hade några kärnvapen och blev attackerat, borde ge vid hand för en person som Kim Jong-Un att det trots allt är bättre att uppfattas som paria i världen än att ge efter för ovillkorlig nedrustning. Trumps aviserade krav på Nordkorea lämnar inte något förhandlingsutrymme. Han har klart signalerat att han är kritisk till alla eftergifter tidigare administrationer har gjort och att hans linje är annorlunda. 

Å andra sidan är Trump okonventionell även när det gäller vad och hur mycket han är beredd att ge, så länge han själv anser sig vinna mer. Det kan därför tänkas att han har så många morötter i sin förhandlingsportfölj att Kim Jong-Un ser en möjlighet att kunna leverera något till sin egen befolkning som stärker hans position på hemmaplan och skapar en långsiktig ekonomisk relation till länder i omgivningen.

Trots dessa eventualiteter är det något som inte riktigt går ihop. För omvärlden däremot vore någon form av avtal enormt välkommet utifrån vad en avspänning skulle kunna medföra såväl säkerhetspolitiskt som ekonomiskt. 

Om det kommer något konkret av hela det här arrangemanget i natt svensk tid återstår att se. I bästa fall kan man tänka sig att de båda ledarna hittar en gemensam målbild att jobba utifrån så att processen kan gå vidare. Det är bara möjligt om de hittar ett sätt att lita på varandra när de väl möts. Trump har sagt att han kan avgöra det efter någon minut, men det är inte vem som helst han har att göra med och mer står på spel än det någonsin gjort i tidigare förhandlingar han skött som företagsledare.

Om inte mötet av någon anledning havererar så kommer vi troligen att få se två herrar skaka hand i morgon och spegla sig i varandras leenden. Nöjda över att alla världens blickar är vända mot dem. Inte minst Trump älskar sådana här tillfällen.

När det gäller utfall så har Trump därtill överraskat förr. Men även om de första signalerna från mötet blir positiva lämnar det inte några som helst garantier för långsiktiga förändringar. Det man eventuellt åstadkommer i natt kan leda till ett fredsavtal mellan Syd- och Nordkorea, en kärnvapennedrustning och upptinat läge i stillhavsregionen men det kan även ödeläggas på några sekunder via något ogenomtänkt uttalande från någon  av parterna. Huvudpersonerna är båda lättprovocerade och deras utgångsläge är extremt sårbart.

Oavsett vad som sker i natt blir Trumps Twitterkonto intressantare än någonsin att följa i morgon bitti.