Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Boisen

Vi måste börja fira våra misstag

Om du spiller kaffe – fira att du har lärt dig något, skriver Frida Boisen.
Foto: Christian Örnberg

Till alla er som spiller kaffe över en vit soffa: Svär inte. Spara era arga ord. Sluta med era förbannelser över er själva. För vet ni vad. Misstaget har ju redan skett. Försök i stället göra det uppenbara: Fira att du lärt dig något.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Låt mig börja med att avslöja en sak: Jag gör fel ibland. Det verkar vara kört att helt upphöra med att göra fel då och då. Det händer. Och det är inte så där vansinnigt konstigt. Du vet, i snitt fattar vi mellan 2 500 och 10 000 beslut, varje dag! Vad är sannolikheten att alla de där 10 000 besluten blir rätt varje gång? Att det blir fel någon gång, ibland, är inga konstigheter.

Det märkliga är vårt förhållande till när vi själva begår misstag.


På riktigt måste vi börja lära ut till oss själva och alla våra barn att börja fira våra misstag. Se på Google. Där hyllar de sina misstag. När jag träffade deras Chief Evangelist Gopi Kallayil, pratade han passionerat om just Googles sätt att hylla misstagen. För utan misstag, ingen utveckling. Och utan utveckling - då kommer vi ju ingen vart alls. Då kan vi ju packa ihop för gott. Någon som kommer ihåg hur det gick för det där världsberömda företaget Kodak - som var bäst på filmer till kameror förr i tiden. Kodak var inte världsbäst på att våga prova nytt och fira att det blev fel ibland. De gjorde hellre det livsfarliga: Det trygga ingenting.

Det nästan lika farliga ägnar sig allt för många företag och i slutändan vi människor oss åt: Att vara så rädd för att göra fel att du väntar, utreder, bordlägger, funderar lite till. Glöm det! Våga! Vinn! Fatta ditt beslut. Utvärdera. Gå vidare. Som Percy Barnevik skrev i sin vettiga bok "Ledarskap 200 råd" om vikten av att fatta snabba beslut: "Gör ungefär rätt, korrigera efter hand". Hans vanligaste order till mellanchefer var: "Gör vad fan som helst. Bara ni gör något."

Så allvarligt talat: Tänk Yes! nästa gång du spiller ner den vita soffan. Förhoppningsvis har du en gång för alla lärt dig att inte ha kaffekoppen ståendes på armstödet. Eller att göra bättre mer noggranna anställningsintervjuer, om du rekryterat fel som chef.

Ibland kan människor i min närmaste omgivning bli provocerade över att jag inte blir mer arg på misstag.

Jag förstår inte varför.

- Det har ju redan hänt, brukar jag kort förklara.

Det är omöjligt att stoppa tiden och göra om. Försök fokusera på det positiva: Du har ju lärt dig något. Vad jag är intresserad av är vad jag, du eller någon av alla oss andra som konstant gör misstag lär oss av misstagen.


Blir jag någonsin irriterad, blir jag det på folk som aldrig fattar beslut. Av rädsla för att det kan bli fel. Släpp misstagsrädslan. Tänk tvärtom i stället. Börja älska att fatta beslut. Det bästa är att om du fattar fel beslut, kan du alltid fatta nya. Istället för att du har det där beslutet hängande över dig i en evighet, som en osalig ande. Ta in informationen du behöver, fatta det klokaste beslutet du kan utifrån den informationen du har, och gå vidare. Blev det fel. Säg Yes! Jag lärde mig något! Gå vidare.

Gör du aldrig fel, har du garanterat bott in dig alldeles för hårt i trygghetszonen där du inte utmanar dig själv ett skvatt. Min erfarenhet: Att lära sig nya saker, att utvecklas, är att leva.

Älska felen. Hedra våra misstag. Utan dem kommer vi ingenstans.