Frida Boisen

Varför är rätten till träning för våra barn en klassfråga?

Foto: / SHUTTERSTOCK
Utbildningsminister Gustav Fridolin
Foto: Olle Sporrong

Sverige har minst antal idrottstimmar på schemat i Norden. En till två ynka timmar i veckan. Trots att all samlad forskning visar på barnen skulle må bra av mer rörelse. Så statsminister Stefan Löfven, utbildningsminister Gustav Fridolin, folkhälsominister Gabriel Wikström: Varför är rätten till träning för våra barn en klassfråga år 2017? Gör om, gör rätt!

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Definitionen för dumhet är väl ändå att göra samma sak, om och om igen, utan någon märkbar förbättring. Eller: få en klok lösning presenterad för sig, underbyggd med bevis, men säga ”ja, ja – men nu gör vi som vi alltid gjort”.

Trots flera tydliga svar från forskningen, lyckade exempel från skolsystem utomlands och pilotprojekt i Sverige vägrar Gustav Fridolin att addera mer idrott till svenska skolan. Jag kan inte för mitt liv begripa varför.

Varför har svenska barn bara drygt hälften så mycket idrott på schemat som franska barn?

In i matchen, Fridolin! Dags att ta en power walk med folkhälsominister Gabriel Wikström, så kan han uppdatera dig på vad den samlade läkarkåren pratat om på konferenser i minst ett år: Sitta är det nya röka. Stillasittande är vår nya folkhälsofara. Gabriel är säkert också uppdaterad på att stillasittandet kryper ner i åldrarna.

Vi vet. Läkarna vet. Trots att vi vet att stillasittandet ökar cancerrisken, ger ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och mer, så snålar vi med idrotten i skolan.

Ni som regering väljer att inte agera, när det gäller det viktigaste vi har: Våra barn och deras hälsa. Varför inte köra ett grupparbete om detta och få till en förändring – nu?

Våra barn har aldrig tidigare behövt så mycket stimulans till rörelse.

De älskar Youtube, Musically, fotbollsspel, klankrig. Att få slåss mot drakar i skinande rustningar, eller vara Zlatan inför fullsatta arenor. Svårt att konkurrera med, och jag känner mig dagligen som en tjatig skiva:

– Lägg ner skärmen! Ta med dig bollen ut! Ut och rör på dig!

Tack alla omtänksamma som nu kommer att mejla mig om att jag är en värdelös mamma. Ja, jag har mina brister. Men jag vet att jag som de flesta föräldrar, gör så gott jag kan (och älskar att hoppa in som coach i barnets fotbollslag).

Jag har turen att kunna betala för mina barns sportintressen, som kostar flera tusen per år. De bäst spenderade pengarna av alla. Men ska sport för våra barn verkligen behöva vara en klassfråga år 2017? Det känns så fruktansvärt orättvist.

Varför ska det bli en plånboksfråga att våra barn får spela fotboll, basket och allt det andra, mer än max ett par förstulna timmar i veckan? På vilket sätt ger detta alla barn i Sverige samma chans till att upptäcka passion, lust och talang för sport och rörelse?

Blev överlycklig i veckan när jag på SVT nyheter läste om klass 9E på Norrstrandsskolan i Karlstad, som sedan höstterminen har gympa på schemat varje dag.

Klassen har bättre sammanhållning nu och har förbättrat sina betyg.

– Jag arbetar bättre nu och har lättare att koncentrera mig, säger Jonathan Vänerhagen i klass 9E till SVT.

Mikael Lindström, lärare i idrott och hälsa konstaterar:

– Vi vill att hälsa ska vara mer jämlikt. Idag är det några som rör sig väldigt mycket, andra som inte rör sig alls. Med mer gympa i skolan får alla möjligheten att komma i gång.

Föräldrarna i projektet vittnar om att deras barn är fysiskt tröttare, äter mer och sover bättre. Att barnen mår bättre, helt enkelt.

Hörni, Stefan Löfven, Gabriel Wikström, Gustav Fridolin. Jag vet inte vad ni tycker, men i mina öron låter det underbart.

Tack Karlstad för att ni tog initiativ och gjorde vad ni trodde på.

Tänk om alla barn skulle få samma chans att må bättre i vårt land.

Det önskar jag mig mest av allt just nu.

Stefan, Gabriel och Gustav, kom igen. Action tack, ledarskap tack, teamwork tack. Ni vet, sånt man lär sig bäst redan som barn, när man får uppleva magin att nå nya resultat tillsammans, som lag.

Last night in Sweden

Vad säger du Stefan Löfven? Ring upp mr Trump och erbjud honom ett studiebesök här i Sverige. Så kan han få lära sig allt om vad som händer här en fredag. Avsluta med att bjuda honom på lite tacomys, vetja. Det svenskaste vi har. Direkt från Mexiko.

Heja en man som heter Owe!

Ja, jag var en av alla som jublade framför Owe Törnqvist i Melodifestivalen i lördags. Så underbart att se en 80+man få äga scenen. Vi har ett problem med åldersfascism i vårt land. Det är bara att erkänna. Respekt, Owe!

FAKTA

Bara veckor kvar till internationella kvinnodagen. Om den behövs? Ja. Den behövs! Tyvärr, som Amelia Adamo en gång i tiden sa: Snopplön till alla! Så enkelt är det. Vi är fortfarande inte där. Kvinnor är inte jämställda män. Och värre. Kvinnor förtrycks överallt i världen. Det räcker nu. 8 mars behövs. Och DIN insats för en jämställd värld behövs.