Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida Boisen

Till alla kvinnor – här är fem tankar om mod

Till alla kvinnor: Fem tankar om mod

Kära medsyster. Förstår inte chefen vilken stjärna du är? Beter sig maken som en idiot? De här orden är till dig, mig, alla oss - som vill att livet ska vara alldeles, alldeles underbart. Här är fem tankar om mod som vi tjejer, aldrig, aldrig ska glömma bort.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

1 Våga tro på dig själv

Får du världens bästa idé på jobbet om hur ni kan tänka nytt, göra nytt: Säg din idé högt. Det är ditt ansvar som idérik person. Handen på hjärtat - vad är det värsta som kan hända? Att någon tycker att din idé är fånig. So what? Utan nya idéer kommer ni ingen vart. Vem vill stå still och göra samma sak om och om igen? "Som vi alltid har gjort" är oftast en korkad strategi. En ny idé däremot är något vackert och extremt värdefullt. Även om inte din idé är perfekt - så kan den vara ett första frö till nästa viktiga steg ni tar.


2 Våga säg din idé till rätt person

Antal gånger du berättat för en kompis hur din chef egentligen borde jobba eller hur maken egentligen borde bete sig? All respekt för att du vill bolla en fråga med en god vän i förtroende. Men glöm inte att din vän alltså inte är chefen eller maken du egentligen vill säga det här till. Alltså antalet tappade timmar i detta land som går åt till att vi vågar säga hur vi vill att relationer ska förbättras, men så vi säger det till fel person. Våga säg det du vill, till den som har i sin makt att förändra just detta. Vad är det värsta som kan hända? Vilket leder oss till nästa punkt:


3 Våga göra slut

Du har sagt vad du tycker till rätt person, Utan respons. Ni delar förmodligen inte samma värderingar. Om personen får dig att må dåligt: Låt stora larmet gå: Ta ingen skit. Ta ansvar för att våga göra slut, eller våga säg upp dig. Om du inte trivs med personen eller jobbet, var glad och tacksam för det du lärt dig, var glad och tacksam för att du kom fram till detta nu, istället för att nagga på varandra i onödan och stjäla energi av varandra i åratal. Hitta ett nytt jobb, en ny chef, en ny partner, en ny bästa vän som du kan utvecklas med i den riktning du vill.


4 Våga vara generös

Om du trivs på jobbet, eller med relationen du är i - du vill bara att din chef, partner eller kollega ska bli ännu härligare: Våga ta ansvar för att ge först. Ge feedback i stort och i smått. Intressera dig för din medmänniska. Se henne. Se honom. Se det positiva. Det finns alltid något vackert i alla. Hitta det. Lyft det. Säg det. Det är kul att ge och kul att få. Med några enkla, genuina, positiva ord, får både du och din kollega eller partner det roligare tillsammans. Det tog du ansvar för. Och är inte det en stor vits med hela livet - att ha just kul tillsammans.


5 Våga drömma

Våga ta nästa steg. Fundera på vad du vill göra mer av, och mindre av, vad som gör dig riktigt glad, och vart du vill vara om några år. Här börjar nästa steg. Till idén vad du vill göra mer, med just ditt liv.

För trots allt: Den relation vi har mest i vårt liv, är den med oss själva. Så börja från början. Ta hela listan ett varv till: Våga prova nya vägar, våga ta ett snack med dig själv, våga göra slut med sidor hos dig själv du inte gillar, våga vara generös mot dig själv. Eller våga strunta i allt jag föreslår - och ta kommandot på just ditt sätt. Så lovar jag att livet genast kommer att bli både roligare, härligare och bättre.

För syster: Du är stark. Du styr.