Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida Boisen

Succékampanjen Sverige pratar om

GT:s kampanj har fått enormt genomslag i Mediesverige. Här intervjuas GT:s chefredaktör Frida Boisen i Västnytt.

GT:s kampanj för en folkomröstning har nu samlat 47 072 göteborgare. Kampanjen har fått ett genomslag över hela Sverige.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Bara den senaste veckan har fler än 40 av landets största medier berättat om kampanjen. Aktuellt och Studio Ett har haft långa inslag och debatter om konsekvenserna av folkomröstningen. Som chefredaktör har jag blivit intervjuad av diverse tidningar, tv- och radioprogram landet runt och förklarat varför vi driver kampanjen för en folkomröstning.

Flera ledarskribenter på några av Sveriges största tidningar har skrivit om folkinitiativet som GT kampanjar för, och vi har fått såväl ros som ris. Populistiskt säger några, demokratisk historia skriver andra.

Nu spår ledande statsvetare att GT blir trendsättare för fler av Sveriges medieaktörer.

- I och med att GT har fått så mycket positiv uppmärksamhet för sin kampanj i riksmedia och andra sammanhang, och att man också varit så framgångsrik med att samla ihop de här namnen så tror jag att många andra medieaktörer runt om i landet nu sneglar på GT:s kampanj och inspireras av detta, sa statsvetare Ulf Bjereld till Sveriges Radios program Medierna i går.

Det är möjligt att han får rätt. Hur som helst är det förstås både glädjande och viktigt att Sveriges mediekårs ögon nu riktas mot kommunfullmäktigehuset i Göteborg. För det är ju här frågan om en folkomröstning kommer att avgöras efter det att GT lämnat in de i dag fler än 47 000 namnunderskrifterna som vill ha en folkomröstning. Det är nu vi kommer att se om det demokratiska systemet med folkomröstningar fungerar, eller inte.

Frågan om en folkomröstning   är uppdelad i två delar.

1. Frågan om ja eller nej. Här säger de flesta partier just nu pass. De har inte bestämt sig. Anneli Hulthén sa för några dagar sedan i GT att hon satt jurister på ärendet. Moderaten Martin Wannholt sa till GT att han tänkte driva ja-spåret i M:s kommunfullmäktigegrupp: "Lagen gäller. Punkt slut". Medan Kia Andreasson vidhåller sitt tydliga nej-besked från MP:s håll. Det är för att underdriva, mycket märkligt, med tanke på hur MP inleder sitt kapitel om demokrati i Miljöpartiets gällande partiprogram:

"Vi tror på en direktdemokrati där besluten fattas av dem som berörs. Beslut i valda församlingar måste kompletteras och kunna överprövas direkt av medborgarna."

Som Trelleborgs Allehandas ledarsida konstaterade häromdagen:

"Tydligare kan det inte vara. Ingen kan missa att direktdemokrati är ett väsentligt inslag i det gröna drömsamhället. Utom möjligen miljöpartisterna själva. Så är det i frågan om så kallade trängselskatter i Göteborg."

Vägvalet och SD säger däremot som enda partier ja till en folkomröstning om trängselskatten.

2. Frågan om frågan.  De partier som just nu säger pass på frågan om göteborgarna ska få folkomrösta, driver just nu hårt linjen att försöka dribbla bort själva frågan. De menar att man inte "bara" kan rösta om trängselskatten. Det är förstås inte sant. Det är inget annat än ren lögn. Det går alldeles utmärkt att "bara" rösta om trängselskatten i Göteborg. I Stockholm, som är den enda andra stad i Sverige som har trängselskatt, fick man rösta "bara" om trängselskatten. Där vann ja-sidan dessutom knappt över nej-sidan. Varför skulle inte göteborgarna få samma möjlighet som stockholmarna?

I faktabladet "Projektet Medborgardialog - Om det förstärkta folkinitiativet", från Sveriges kommuner och landsting, står: "Det finns inte något hinder mot att väcka ett folkinitiativ i en fråga där beslutet redan verkställts."

Tvärtemot många politikers argument om att det är "för sent". Det står också i faktabladet: "Sannolikt kommer färre retroaktiva folkinitiativ att väckas om kommunen eller landstinget har en aktiv dialog med medborgarna och kontinuerligt inhämtar deras synpunkter i olika frågor."

Det tror jag med.

Jag hoppas att de folkvalda nu gör det enda rätta: återupprättar förtroendet för politikerna i Göteborg. Från och med nu har vi över ett och ett halvt år på oss att prova hur trängselskatten fungerar i praktiken.

Se såväl positiva som negativa konsekvenser. Debattera frågan, väga för och emot. Se om vi får en bättre miljö med vägtullar eller inte, fundera vidare över om vissa vägtullar bör flyttas, prata vidare om kritiserade mångmiljardprojektet Västlänken.

Men till syvende och sist, så är det enda rimliga för att göteborgarna ska känna att politikerna tar dem på allvar, inte att Göteborg ska få rösta om något annat.

Utan att staden får rösta om formuleringen som nu fler än 47 000 har skrivit under:

"Ska trängselskatten i Göteborg vara kvar efter valet 2014?


Här är några av medierna som den senaste veckan berättat om GT:s kampanj för en folkomröstning om trängselskatten i Göteborg:

Aktuellt

SVT Text

TT

TV4 Nyheterna

SVT Västnytt

Radio Göteborg

Radio Väst

Västekot

Sveriges Radio

Dagens Nyheter

Svenska Dagbladet

Expressen

Aftonbladet

Metro

Göteborgs-Posten

Nerikes Allehanda

Norrköpings Tidningar

Skånska Dagbladet

Landskrona Posten

Borås Tidning

Värnamo Nyheter

Katrineholms-Kuriren

Vetlanda-Posten

Trelleborgs Allehanda

Hallands Nyheter

VLT

Hallandsposten

Kvällsposten

Linköpings Posten

Norran

Mölndals-Posten

Smålandsposten

Miljömagasinet

TTela

Trelleborgs Allehanda

Kuriren

Resumé

Medievärlden

Ajour

Ekonominyheter

Hela Gotland

På väg