Skolan dödar effektivt elevernas lust att lära
Hej utbildningsminister Gustav Fridolin. Kanske kan du svara mig på varför svenska skolan - med uppgift att väcka lust för lärande och att utbilda våra barn - har blivit det mest världsfrånvända och bakåtsträvande vi har i samhället?
Nu pratar jag inte alls om lärarna, de allra flesta kämpar något enormt och gör allt vad de kan för att utbilda våra barn efter bästa förmåga. Men snälla Gustav Fridolin, vad är det för sjukt daterade verktyg, vi ger våra pedagoger till hjälp att utbilda våra barn?
Gamla printade, noll individanpassade, läroböcker? Kom igen. Året är 2016. Det var ett halvt sekel sedan Star Trek föddes. Nu lever vi i framtiden. Den digitala revolutionen har redan hänt. Överallt i samhället har den förändrat våra vanor, upplevelser, och skulle jag vilja påstå - vårt kunskapsinhämtande och lärande. I princip överallt. Utom i skolan. För här har världen stått still.
Låt mig påminna:
Då gick vi till banken med spargrisar och bankböcker och fyllde i saldo för hand. I dag fixar du bankärendena med ett par klick på mobilen.
Då fanns det en public service tv-kanal. I dag publicerar miljoner svenskar videoinnehåll på nätet. Som vi alla kan se med ett klick på valfri skärm.
Då köpte vi ett ficklexikon inför utlandsresan. Idag finns det hundratals digitala appar och sajter, som ögonblickligen översätter ord till alla möjliga språk.
Då hade vi skolböcker i papper. I dag finns... skolböcker i papper.
Ja, det finns förstås fantastiska program för e-learning som gör lärandet lekfullt, individanpassa, spännande, roligt. Med extrauppgifter, som utmanar mer, med möjligheter att följa hur man hela tiden når nya nivåer och belöningar. Men nej, inte i skolan.
En och annan klass, elev och skola får Ipads, men det är ett rent lotteri. Och läsplattorna får inte tas med hem, så att läxan kan utföras digitalt. Och ingen dator har eleverna heller, för att lära sig grundläggande programmering, eller för att lära sig att skriva lättare och snabbare.
Behovet att få lära individuellt är akut. Var tredje niondeklassare uppger i sin skolenkät 2015 att de får för lite av utmanande uppgifter, konstaterar Skolinspektionens rapport "Tematisk analys, utmaningar i undervisningen".
En annan viktig och chockerande uppgift från rapporten:
Var tredje grundskollärare i enkäten tycker "att det är viktigt att eleverna får vänta in varandra så alla kan gå framåt tillsammans."
Vittnesmål i rapporten beskriver att vissa barn jobbar vidare, fast "egentligen får man inte det". Sitta och vänta in kompisarna. Istället för att gå vidare. Seriöst? Är det här det bästa svenska skolan kan erbjuda våra barn 2016? Hur ska vi någonsin få upp Pisa-resultat om en tredjedel av barnen känner sig understimulerade.
Jag kan förstå att flera lärare tycker att det kan bli problematiskt att handleda 25 elever i klassen som alla samtidigt är på olika nivåer, och då hellre vill ha alla på samma ställe. Så låt oss ta till vara på digitaliseringens möjligheter, där läraren exempelvis skulle kunna få 25 digitala stödlärare i klassen, som kan stödja med filmer där man förklarar problemlösning på just den här elevens nivå. Då skulle nog fler lärare se möjligheterna att lättare räcka till och hålla samman individuell undervisning.
Vi undrar varför barnen älskar datorspel? Ja men snälla. Här får de ju lära sig något nytt varje dag - i sin alldeles egna, individuella takt. Bättre och roligare, för både de som behöver längre tid att lära, och för de som går fortare fram.
Så är de vana att lära sig - i den digitala världen - den utanför skolan.
Statsministern har flera gånger sagt att vi ska få "En skola i världsklass"?
Dags att bygga den.