Frida Boisen

Piloternas strejk är chockerande huvudlös

Publicerad

Allvarligt talat. SAS-piloternas strejk är chockerande huvudlös. Med snittlöner på 78 000 kronor, slutlöner på mellan 92 000 och 96 000 så sätter alltså piloterna ner lackskofoten.

Och den kräver de minsann spons på. Utan att behöva visa kvitton.

6500 spänn kräver piloterna i schablontillägg för årets solglasögon och skor. Eh? Har det blivit alldeles för syrefattigt där uppe bland molnen?

Välkomna ner på jorden, kära piloter.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vi börjar från början. Självklart är piloter värda en bra lön. Det är förstås ett enormt stort ansvar att ha hand om säkerheten för hundratals människor på ett flygplan och jag är evigt tacksam för det goda jobb SAS-piloter gör år efter år.

Problemet med rådande SAS-strejk: Piloter på SAS har redan en riktigt bra lön.

En snittlön på 78 000 och nu kräver ni att ni ska få en löneökning på 3,2 %, jämfört med de 2,2 % som resten av anställda på arbetsmarknaden får nöja sig med.

Ursäkta mig, men varför ska familjer som sparat ihop hela året få sina semesterdrömmar och fotbolls-EM-drömmar sönderslagna, för att ni piloter som redan har topplöner vill gå ut i krig för er rätt att få åka business class? Jodå, svensk pilotförening kräver nämligen också rätt att få sitta i business class vid tjänsteresor. Vilket innebär att SAS kan bli skadeståndsskyldiga om bolaget inte kan tillhandahålla en plats, om business class skulle vara fullbokad när en pilot behöver åka i tjänsteärende.

Ja ni hör ju. Det är allvarliga saker det krigas för. Det handlar faktiskt om rätten att du som VIP-anställd pilot på SAS alltid ska få gratis mat på flyget, medan de där vanliga löntagarna bak i tourist class numera får betala till och med för en flaska vatten.

Fast just det ja. Nu får vi ju inte ens flyga längre. För nu kämpar SAS-piloterna för sin rätt att få schlablonspons på sina märkessolglasögon. Seriöst!

Ja men det förstår ni väl själva? Som SAS-pilot kan man faktiskt inte gå omkring i vilka solglasögon från H&M och vilka ecco-skor som helst. Och visst är det orimligt att behöva spara på NK-kvittot från Gucci-solglasögonen? Det är ju faktiskt en ersättning man bara ska få. Utan tjafs!

Det kan du väl försöka förklara för din åttaåring i blågul tröja som hoppades på att få flyga ner och heja fram Zlatan till en seger mot Italien.

Glöm inte också att förklara för dina barn, det här med att staten är huvudägare i SAS, och att 2,3 miljarder hittills skjutits till av summan mammor och pappor betalat in i skatt, sedan 2009, för att hålla SAS flygande.

Intressant nu, att bolagets egna piloter med grava Pan Am-komplex från en svunnen tid är på väg att krascha SAS för gott.

Kära piloter. Dags att komma ner från 10 000-metershöjden nu. Spänn fast säkerhetsbältena och räta upp stolsryggarna.

Välkomna ner på jorden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag