Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Boisen

Lyssna män – det är inte coolt att vara arg

Lystring män. 

Det är inte coolt att vara arg vad än arga snickaren säger. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tänk på det nästa gång du avgrundsvrålar framför tv-sporten och drämmer näven i bordet. Hon som sitter bredvid kan bli rejält skrämd av ditt skrik och ditt slag. För den okontrollerade ilska du uttrycker signalerar egentligen bara en sak: Hot om våld.

Det räcker nu. Jag är så vansinnigt trött på tv-kanalernas frossande i en sjukt vidrig mansbild. På riktigt, har vi inte fått nog av den schablonartade karikatyren vansinnig man, som minsann gärna drämmer såväl kockknivar, kastruller och hammare varthelst de går fram, medan de skriker, svär och förnedrar alla som kommer i deras väg.

”Arga snickaren”, ”Arga kocken”, ”Kniven mot strupen”, ”Nya arga snickaren”, ”Arga snickaren VIP”.  Varianterna verkar aldrig ta slut. Av just män alltså som läxar upp resten av världen under skrik, hot, buller och bång. Det är faktiskt rent osmakligt. En slump tror du att inga kvinnor förekommer som den våldsamma, koleriska uppläxaren? Knappast. Det är just männens våldsamma natur som ska blåsas upp tillsammans med myten om att de ska ha svårt att kontrollera sig. Varför? 

Anders Öfvergård har länge varit Arga Snickaren i Kanal 5.
Foto: OLLE SPORRONG

Har vi inte nog med manligt våld i vårt samhälle?

Låt mig påminna, minst 16 kvinnor under 2016 blev strypta, skjuta och dödade med kniv och yxa av en man de hade älskat och litat på, skriver Aftonbladet i sin granskning av kvinnovåldet i Sverige.

När Världshälsoorganisationen för några år sedan presenterade en global rapport av kvinnomisshandel i världen konstaterade de att omkring 35 procent av alla kvinnor i världen någon gång misshandlas av sin partner eller någon annan närstående, rapporterade Svenska Dagbladet.

I var tredje av dessa fall utförs misshandeln av kvinnornas make eller partner. Och de flesta fall orsakar brutna ben, blåmärken eller komplikationer vid graviditeter.

Och enligt WHO slutar 42 procent av alla dessa misshandelsfall med allvarliga fysiska skador.

Det är vidriga siffror. Men betydligt värre, de här blåmärkena, slagen och knytnävarna är vardag för alldeles för många kvinnor varje dag.

Det kan vara värt att komma ihåg. Även om du man bara du tycker att du är så där manligt härlig när du vrålar i raseri som något slags djur när du ser ditt lag bränna en straff i fotboll. Glöm inte att hon som sitter bredvid kan frysa av skräck när du gapar och dunkar näven i bordet.

För även om du aldrig skulle få för dig att slå en kvinna, så kanske hon har en annan vardag, eller andra erfarenheter med sig i bagaget.

Varför utsätta henne för en onödig rädsla?

Sollentunas socialkontor har satt ihop en riktigt bra folder om våld i hemmet, där de beskriver olika sorters våld.

Fysiskt våld, psykiskt våld, sexuellt våld, materiellt våld, ekonomiskt våld, latent våld och försummelse.

Materiellt våld innebär alltså att kasta och förstöra saker, latent våld – att exempelvis genom blickar, höjd röst och kroppsuttryck skapa rädsla och hot om våld.

Min vän och kollega Irena Pozar, chefredaktör på Veckorevyn, tipsade mig häromdagen när vi pratade om frågan, om en metod hon hittat i en blogg, som hon sedan ett par år använder. Hon säger alltid ”Stopp! Hot om våld!” till manliga vänner och familjemedlemmar när de skriker för högt eller dunkar nävar i bord.

Så bra tips!

Gör det du med om du också vill ta ansvar för att förändra mäns våldsbeteenden.

Det är inte okej med våld. Något våld. Varken fysiskt våld, psykiskt våld, sexuellt våld, latent våld eller någon som helst annan form av våld.

Och ja, en sak till alla föräldrar därute. Nu passar vi på att också ta snacket med våra söner. Så att våra pojkar inte imiterar arga kockar, fäder eller andra manliga förebilder.

Man blir inte cool för att man skräms.

Tvärtom. Det förminskar dig bara till en egoistisk lort.

Dags att tänka till. Dags att växa upp.

Skrota tv-karikatyrerna med agromännen.

Ta tag i dig själv om du är en man som skräms.

Stopp. Hot om våld.

Så tar vi första stegen till en lite varmare värld.

Med lite mer kärlek, lite mer omtanke.

Det behövs.