Frida Boisen

Lena Malm (S) har fel - kampanjen för en folkomröstning i Göteborg har bara börjat

Lena Malm (S) hade kommit för att ta emot fler än 57 000 röster av Frida Boisen. Före mottagandet hann GT:s chefredaktör (t h) med en intensivgrillning av kommunfullmäktiges ordförande.
Foto: Per Wissing

GUSTAV ADOLFS TORG, GÖTEBORG. – Det känns skönt att kampanjen är över nu, så att vi får upp andra frågor på dagordningen, säger Kommunfullmäktiges ordförande Lena Malm (S) till gp.se i går.

I det ögonblicket förstår man att Lena Malm inte har förstått någonting.

Kampanjen över? Nej, Lena. Kampanjen för en folkomröstning om trängselskatten i Göteborg har bara börjat.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vad Lena Malm inte alls verkar förstå är att GT bedriver kampanjen för en folkomröstning om trängselskatten i Göteborg för att det måste bli ett slut på den arrogans Göteborgs politiker visar sina väljare. Det här är andra gången som en namninsamling för att göteborgarna ska få folkomrösta genomförs i Göteborg under loppet av tre års tid. Tänk vad mycket bättre det hade blivit om politikerna redan från början hade bjudit in till en dialog med folket, lyssnat av åsikter, låtit folket få rösta om frågan. Istället har ni politiker ansett att ni själva är bättre lämpade att avgöra frågan. Tydligen tycker ni att vanligt folk uppenbarligen inte riktigt är kvalificerade att sätta sig in i så viktiga infrastrukturpolitiska frågor som trängselskatt, västlänken och det västsvenska paketet. Det är inte bara synd. Det är skamligt. Att våra politiker har en sådan syn på sina väljare.

– Tycker du att göteborgarna ska få folkomrösta? Frågade jag Kommunfullmäktiges ordförande Lena Malm på plats på Gustav Adolfs torg inför hundratals församlade göteborgare.

– Det kan jag inte svara på än. Jag har inte tagit ställning till det än. Vi ska diskutera det i vår fullmäktigegrupp först.


Men ni har ju haft sex månader på er att diskutera det här folkinitiativet. Du har haft sex månader på dig att ta ställning. Du är en folkvald politiker. Vad tycker du? Ska göteborgarna få folkomrösta? 47 000 göteborgare kräver ju det.

– Jag kan inte svara på det än, säger Lena Malm.

Nähäpp. Kommunfullmäktiges ordförande kan inte svara varken ja eller nej på om hon tycker att göteborgarna ska få folkomrösta. För att hon "inte hunnit diskutera saken”. Och så tror hon att kampanjen är över nu och att det ska bli skönt att få upp något annat på dagordningen.

Vet du Lena. På vår dagordning från GT;s sida, så kommer demokratikampen för att Göteborgarna ska få folkomrösta vara högsta prioritet hela vägen fram till valet 2014. Oavsett hur många månader (!) ni drar ut på namninsamlingsräknandet. Kravet är ingen fråga vi kommer att släppa. Tvärtom. Vi kommer att fortsätta kräva svar. Varje dag.


Jag bar själv en av postlådorna full med 10 000 namnunderskrifter. De väger tungt. På alla vis, kan jag lova. I alla fall för mig och tror jag – för vanligt folk. Jag hoppas verkligen att de har samma tyngd även för Göteborgs fullmäktigeledamöter.

För i går lämnade vi över 57 143 namnunderskrifterna från närmare 15 % av Göteborgs röstberättigade invånare. Deras krav på att få rösta går inte att ignorera.

Eller som statsvetaren Folke Johansson, från Göteborgs universitet, formulerade det igår: 

– Politikerna sitter i knipa hur de än gör nu. De känner sig givetvis hårt pressade, det ska bli spännande att se hur det här faller ut. Jag tror det blir en folkomröstning, faktiskt, det blir svårt för politikerna att bortse från det här kravet.


Eller som Bertil Andermo, 79, boende i Hisings-Backa så vackert och så klokt formulerade i ett mail till mig igår:

"Demokrati är som en vacker ros. Den behöver vårdas bevakas och ges näring, få känna att den lever för att inte vissna och bli hängig. Den skall visas respekt . Att prata med blommorna har alltid varit grundläggande och viktigt för att de skall lysa med glans. Att inte bry sig om andra har blivit ett sätt och en metod för att själv kunna växa och ta för sig".

Jag vill skicka med Bertils ord till Lena Malm och alla andra ledamöter i Kommunfullmäktige. Sov på saken. Och gör det rätta:

Låt vår demokrati blomstra. 

Låt göteborgarna få folkomrösta om trängselskatten.