Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Frida Boisen

Krossa ålderismen – 70 är det nya 40

70 är det nya 40! 

Älskar när Jane Fonda, 79, och Helen Mirren, 72, gjorde succé på catwalken i helgen under en modevisning i Paris.

Krossa ålderismen nu!

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag satt och pratade med en affärskvinna i går, och pratade om hennes företag. Hon sa det redan efter några meningar.

– Det är bara jag och en till som är gamlisar på jobbet.

Gamlis? Jag tittade på henne noga. Såg ingen käpp. Såg inga gråa hårstrån. Och i nästa mening pratade hon om att hämta sin femåring på dagis.

Jag hade lust att harkla mig och försiktigt påpeka att medellivslängden bland kvinnor i Sverige i dag ligger på drygt 84 år. Övervägde att nämna att någonstans mellan var tredje och varannan bebis som föds i dag beräknas få åka i skottkärra fram, med tanke på att de kommer att fylla 100 år. Och att flera forskare, som exempelvis demografen James Vaupel, brukar hävda att den första 200-åringen förmodligen redan är född. 

Kvinnan i 40-årsåldern, hon med de sprakande ögonen, som med glöd i rösten pratar om hennes lust för utveckling, hennes driv att alltid göra det bästa för kunden, hennes passion för att få yngre förmågor att växa. Denna person borde väl i samhällets ögon knappast vara någon gamlis, tänker jag. Snarare, med tanke på hur vår livslängskurva sträcker ut sig framför oss, borde vi ju allt mer se 40-åringarna som tja, rena ungdomar i sammanhanget.

Kvinnan framför mig har ju statistiskt sett bara nått halvvägs i sitt liv. Om hon är gammal. Vad är de andra då? Osynliga? Finns de ens?

LÄS MER: 

Helen Mirren. Foto: CYRIL MOREAU / BESTIMAGE

Jag vet inte hur många formulär vi till vardags fyller i, när det kommer till kundklubbar eller enkäter. Hur ofta har du varit med om att det står något i stil med:

0–19, 20–29, 30–39, 40–49, 50+

Egentligen är det ju det som inte står, som säger mest här. Att allt det är som är över 50 bara är raderat. Ett tydliggörande i sig av hur vi ser på de som fyllt 50. En hög av samma lika. 51 som 72 som 90. Intressant. Och korkat. 

Att bunta ihop flera generationer till en och tänka att de inte är tillräckligt intressanta för att knappt få en ruta med sin att kryssa i på pappret. Bara ”gamlisar” ändå. Är det så de företag som sätter ihop dessa enkäter, ser på sina kunder; att de inte ens är värda en ruta?

Att vi diskriminerar äldre är något vi vetat om länge. Dåvarande Riksförsäkringsverket undersökte redan 2001 attityder till äldre genom 750 telefonintervjuer med slumpmässigt utvalda arbetsgivare.

Studien visade att fler än sju av tio personalchefer sällan eller aldrig nyanställer personer över 50 år. Trots det ansåg bara var femte personalchef att unga personer var mer produktiva. Sedan dess har en rad undersökningar visat samma sak. Inte ens i vår folkvalda församling hör de äldre till. En femtedel av befolkningen har fyllt 65 år, men gruppen har bara 3 procents representation i riksdagen.

Precis lika vidrigt och förkastligt som rasism, sexism och alla andra korkade ismer är den fula ålderismen, som slår igenom överallt i vårt samhälle. Det är märkligt. Och farligt.

LÄS MER: 

Jane Fonda. Foto: KAMIL ZIHNIOGLU / AP TT NYHETSBYRÅN

Härligt då att se när de äldre tar mer plats. Jag älskade Åhléns vårmode­kampanj 2016, där de lät modeller i pensionsålder bära upp hela vår­modet. 

Jag älskar när Jane Fonda, 79, och Helen Mirren, 72, äger catwalken 

i Paris, och jag applåderar extra mycket och njuter när hovdansaren Ana Laguna, 62 år, just nu äger scenen på Kungliga Operan i baletten Julia och Romeo.

För det är mångfalden i sam­hället som gör oss starka. Det är när vi låter flera röster, flera färger, flera kön, fler åldrar, flera toner, flera funktionsvariationer, flera erfarenheter höras. Det är då magin händer.

Gör vad du kan för att stoppa enfalden.

Det är så vi förändrar världen.

Arjen Robben. Foto: PETER DEJONG / AP TT NYHETSBYRÅN

 

HATTEN AV FöR Robben!

Snacka om snygg landslagsavslutning av giganten från Neder­länderna i matchen mot Sverige häromkvällen. Kommer att sakna ditt spel i holländska landslaget, Arjen Robben! Tack för underhållningen! Och pulsen, när du satte 2–0. 

 

Malena Ernman. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

 

Heja Malena Ernman!

Älska underbara Malena Ernman. Som använder sin fantastiska röst inte bara till musikaliska underverk, dessutom utsågs hon i veckan rättmätigt till Årets miljöhjälte av WWF. Tack, Malena, för att du inspirerar oss alla till hur vi alla kan bidra till att göra smarta val för vårt klimat. Det behövs! 

 

Caprese. Foto: PETTER OFTEDAL / PETTER OFTEDAL /EXPRESSEN

 

VÄlj vego!

Apropå det. Du vet väl att ett av de viktigaste val du kan göra för att göra ditt för att rädda vårt klimat är att äta grönare och mer klimatsmart. Välj mer grönt! Börja med att gå från köttis till att bli flexi­tarian, vetja. Grönt är gott! Prova en caprese i kväll! Mozzarella, basilika, tomat, olivolja, vinäger, lite rödlök. Så enkelt. Så ljuvligt! Samtidigt bidrar du till en mer hållbar värld.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!