Frida Boisen

Jag tänker inte vara tyst inför kvinnohatet. Var inte det du heller.

"Någon borde köra upp en sabel i din fitta och knulla den tills den slutar att blöda!"

Ja, förlåt, om jag förstörde din dag nu, med detta mycket hotfulla, grova språk. Men exakt så här blev jag tilltalad senast i fredags kväll, av en person som kallar sig Mikael Andersson på Twitter, ett konto som sedan dess stängts ner. Om vi har ett problem i Sverige i dag med män som hatar kvinnor? Ja. Dags att vi ser det. Dags att vi pratar om det. Dags att vi gör något åt det.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Senaste veckan har vårt land fått ett obehagligt uppvaknande. Polismyndigheten har erkänt att de inte berättade för allmänheten om flertalet sexövergrepp som män misstänks ha begått mot många unga tjejer vid Europas största ungdomsfestival We are Sthlm. Två år i rad. För att inte "spela främlingsfientliga krafter i händerna" genom att berätta att det var flyktingungdomar.

Männen, förövarna, skyddades. Sexbrotten tystades ner. Och ovetande tjejer gick dit. Ovetande föräldrar lät sina unga flickor gå dit.

Roger Ticoalu, evenemangschef på Stockholms stad, berättar för DN om brotten under ungdomsfestivalen:

– Det är grupper av killar som uppsåtligen riktar in sig på att omringa och ofreda tjejer. Deras tillvägagångssätt blev vi först helt chockade över, berättar han.

De här männen organiserade sig. Men larmrapporterna som borde nått allmänheten gömdes undan. Det är rent ut sagt för jävligt. Den här festivalen är inte enskilt drabbad, kvinnohatet i vårt samhälle är större.

I Göteborg berättade en modig ung tjej, 2012, då bara tolv år, om sexuella övergrepp på Gothia cups disko i GT, när jag var chefredaktör för tidningen.

– Det var många äckelkillar där. Jag blev helt chokad, berättade hon.


Hon berättade hur en kille stack ner handen i hennes shorts, hur flera kompisar blev utsatta, hur killar tog tag i dem, försökte dra dem med sig.

2014 fattade Gothia cup beslutet att lägga ner diskot. De ville inte säga rakt ut att det var på grund av de sexuella övergreppen, men talade om att det självklart inte var acceptabelt och ersatte diskot som funnits i över 30 år med en festival med en annan vuxennärvaro och fler sittplatser som skulle undvika risken för fler liknande brott.

Ett bra beslut: Man åtgärdade. Först efter att en ung, modig tjej vågat berätta i tidningen.

Vi måste börja lära av henne. Det är bra om fler av oss vågar berätta. Tystnad är ingen väg till förändring.

Jag vet inte i hur många år jag fått rådet från olika håll att inte "uppmuntra" män genom att berätta om hot och övergrepp.

Ni hör själva: Jag. Som. Kvinna. Och brottsoffer. Skulle uppmuntra till mer brott. Genom att berätta om hot och övergrepp. Ja, men det är ju inte ett sjukt råd alls. Att lägga skulden på kvinnor och brottsoffer - att det blir vårt fel att fler män begår brott - för att vi "uppmuntrat" dem.


Till alla tjejer där ute: Det är aldrig ditt fel att en man otillbörligt tar på din kropp. Och det är inte mitt fel att en person senast i fredags kväll påstår att någon borde köra upp ett vapen i mitt könsorgan och hugga med det i min kropp tills jag är död.

Jag tänker inte vara tyst inför kvinnohatet. Var inte det du heller. Citera om du drabbas på Twitter, synliggör för flera. Och anmäl till Twitter och till polisen. Du vettig man eller kvinna bredvid som ser - stötta den drabbade - och anmäl du med. Tack ni som redan gör det.

Sluta mörklägga. Sluta skydda dessa män som hatar kvinnor.