Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Frida Boisen

Jag skäms för att vara svensk

Jag skäms å deras vägnar. För i onsdags röstade fullmäktige i Vellinge igenom ett tiggeriförbud i kommunen. Kära folkvalda i Vellinge: Det går inte att förbjuda fattigdom. Men det går att välja. Välja att se och ge, den som vädjar om hjälp. Eller välja att blunda och säga, inte framför min dörr. Vem vill du vara?

 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Så hur gör du? Ser åt ett annat håll och låtsas att kvinnan som sitter framför dig på trottoaren inte finns. Väljer du att inte se kartongbiten med bilden på hennes barn, den vädjande blicken och den tomma koppen i hennes hand. Eller väljer du att ge? Några kronor, eller en hundralapp. Vad du kan avvara.

Eller gör du som de folkvalda i Vellinge kommun. Röstar igenom ett beslut som till synes tar bort hela dilemmat för den välbeställde Vellingebon, som störs av att behöva se världen som den är. Orättvis. Och full av fattigdom och misär.

Det skrämmer mig att Vellinge väljer att stå på den rikes sida, och skicka polisen på den som inget har.

Hans Swärd, professor vid Lunds universitet i socialt arbete, som forskar om fattigdom, hemlöshet och sociala problem, berättar i en krönika på SVT om forskning som studerat de konsekvenser det brittiska förbudet mot tiggeri fick för tiggarna i London under 1990-talet. Slutsatsen är tydlig: tiggeriförbudet försämrade situationen för tiggarna. De fick än svårare att anpassa sig till samhället.

En del tiggare fick fortsätta att tigga för att tjäna ihop till att betala böterna och intoleransen mot tiggarna ökade.

Hans Swärd, professor vid Lunds universitet i socialt arbete, forskar om fattigdom, hemlöshet och sociala problem. Foto: MIKAEL RISEDAL / FOTOGRAF MIKAEL RISEDALRISEDAL@TELIA.COMTEL.NR 0

Ändå tycker Vellinge kommunfullmäktige att det är en bra idé att skicka polisen på tiggarna. Det tyckte även politikerna i Sala 2011. Men där satte Länsstyrelsen i Västmanland stopp eftersom det inte ansågs förenligt med ordningslagen. 

Och på nationell nivå gick Moderaterna ut i början av september och förklarade att de var för ett nationellt tiggeriförbud. Bedrövig inställning. Att välja att inte se fattigdomsproblemet i det Europa vi annars är så ivriga att vara en del av. Att välja att förbjuda tiggeri, trots att flera biståndsexperter säger att hjälp från människa till människa är ett mycket effektivt bistånd.  

Världsbanken beräknade att år 2015 skickade 200 miljoner migranter hem runt 450 miljarder dollar till sina hemländer. Det är mer än tre gånger så mycket pengar som det officiella biståendet.

Pedro De Vasconcelos vid FN:s internationella fond för jordbruksutveckling, IFAD, säger det tydligast av alla: Migranterna utgör ”världens största enskilda grupp som verkar för utveckling”. Och förklarar att de hemskickade pengarna går till nya investeringar, snabbar på utvecklingen och hjälper människor att lyfta sig ur fattigdomen.

Så säger alltså en av de främsta internationella experterna på området. Men jag antar att Vellingepolitikerna tycker att man hellre ska hjälpa via biståndsorganisationer. Att en smidig insättning på ett postgironummer hemma i soffan, räcker alldeles utmärkt för att döva ett eventuellt samvete för medmänniskor som inte haft samma tur som vi, att bo i ett land, där de allra flesta inte behöver gå hungriga, hemlösa och fattiga.

2014 kritiserade Riksrevisionen svenska statens biståndsorganisation Sida för att bland annat ha slarvat bort 40 miljoner kronor på dåligt skött valutaväxling.

Och även om jag tror och förutsätter att biståndsorganisationer självklart gör sitt allra bästa för att verka för att varenda krona landar till den mest behövande, går det ibland fel.

2014 kritiserade exempelvis Riksrevisionen svenska statens biståndsorganisation Sida för att bland annat ha slarvat bort 40 miljoner kronor på dåligt skött valutaväxling. Det finns alltid en risk med stora organisationer och stor byråkrati att en del av pengarna inte landar hos de mest behövande.

Jag tvivlar inte på att kvinnan utanför Coop, med kartongbiten och muggen sitter där för att hon är fattig.

Så vem vill du vara? Den som ser och ger, det du kan avvara.

Eller blunda, snörpa på munnen och säga inte utanför min dörr.

Valet för varje medmänniska med heder i kroppen borde vara givet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!