Frida Boisen

Jag är en kvinna som ska ta mig "i röven"

Jag är en kvinna som ska ta mig "i röven". Faktiskt är jag så avskyvärd och pestbesmittad att jag är "del av en epidemi". Mitt brott - spetsa öronen nu: Jag har en karriär, trots att jag är småbarnsmamma.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jo, precis så står det. Inget skämt. I en kolumn år 2014, på kvinnoavdelningen i en av landets största tidningar. Jag baxnar. Har vi inte kommit längre? Jämställdhet? Nä. Hej istället 1950-talet. Som ropade och ville ha tillbaka sina unkna kvinnovärderingar.

Allt börjar med att sångerskan, egna företagaren och nyblivna tvåbarnsmamman Linda Bengtzing, 39, har fräckheten att ställa sig på scen i "Melodifestivalen" den här helgen. Det skulle hon inte ha gjort, menar Aftonbladets krönikör och skräder inte orden:

"Linda Bengtzing - du kan ta dig i röven. Du och alla andra så kallade stålmammor."

Schlagerprofilerna Charlotte Perrelli och Petra Mede som båda ledde "Melodifestivalen" med bebisar i kulissen nämns som skräckinjagande exempel på "supermorsor" som valt bort tid med sina bebisar för minuter i rampljuset.

Lika bra att jag erkänner. Jag är en av dem. Även jag har begått brottet att fortsätta jobba och inte ta långa föräldraledigheter fastän jag fött två barn.

Men vänta lite. Vad hände med mina bebisar? Lämnade jag dem ensamma hemma? Nej. Det gjorde jag ju faktiskt inte. Lillkillen var hemma med en annan viktig person i hans liv: hans pappa.

När jag blev mamma första gången var jag egen företagare, precis som Bengtzing, Perrelli och Mede, om än i en annan bransch. Det innebär att man i perioder jobbar hårt, men att man är ledig när de flesta andra jobbar.

Men Aftonbladets krönikör Åsa Erlandson hånar mammor som driver vidare sina företag och dömer ut dem som "moderna bekräftelsenarkomaner".

På riktigt. Vad är det för förminskande kvinnosyn? Skäms!

En fråga: Minns du när schlagersångaren och företagaren Martin Stenmarck vann Melodifestivalen med "Las Vegas" trots att han hade en bebis hemma? Eller när han året efter gjorde succé med "7milakliv" och började turnera med Ladies Night samtidigt som det kom ytterligare en bebis till familjen? Han har i åratal varit borta MASSOR av kvällar från sina bebisar och barn. Trots att han nu har TRE barn. Hur många "ta dig i röven-artiklar" har Martin fått för att han stått på scen i stället för att vara hemma med bebisar? NOLL. Tack och lov! För varje sådan artikel vore ju helt befängd. Jag har ingen anledning att tvivla på att Martin är en underbar pappa. Precis lika lite som jag har anledning att tvivla på att Linda Bengtzing är en fantastisk mamma. Men tyvärr upphör inte raseriet mot just kvinnor som inte tar timeout på yrkesverksamma karriärer när de får barn.

Det är inte första gången Aftonbladet slår ett slag för att mammor som har mage att jobba när vi blir föräldrar är förkastliga. För sex år sedan satte de rubriken "Sveriges sämsta mamma" på vem? Jo. Mig. Nej, jag hade inte misshandlat mina barn. Jag hade inte kränkt dem. Jag hade pussat dem, kramat dem, lekt med dem, älskat dem mer än något på denna jord.

Men. Jag hade också mage att jobba som chefredaktör. Fastän jag hade en bebis. Därav rubriken: "Sveriges sämsta mamma".

Den här vidriga synen på arbetande mammor måste sluta nu.

Börja i dag. Prova att hylla en mamma nära dig.

Oavsett om hon väljer att jobba eller att vara ledig.