Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Boisen

Hur mår hon, den där mamman vi vill hylla?

DUBBELARBETANDE. "Vi måste bestämma oss för att sluta låta morsorna jobba skiten ur sig", skriver Frida Boisen.

Grattis på mors dag! Eller? Är det precis tvärtom?

Sanningen är att vad vi egentligen behöver är ett mors år – och ett mors liv. Annars kommer vår ojämställda värld fortsätta att skicka tusentals och åter tusentals mammor rätt ner i utmattningsfällan.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sluta mörda våra tjejer!

Gör ont i hjärtat när jag tänker på Tova Moberg, 19, och hur någon mördade henne i Hudiksvall i helgen.

Hatet och våldet mot våra tjejer måste få ett slut.

Alla tankar till Tovas familj.

Älska Sana!

På riktigt. Om du inte upptäckt Skam säsong 4 än – gör det nu. Sana är underbar!

Och usch och fy vad vidrigt hårt tonårslivet är ibland. Vad det gör ont. Vilka smällar som känns. Älskar denna säsong, inte minst alla viktiga frågor om kärlek, kamratskap och religion.

Dags för förändring. Mors nya liv börjar nu!

Ja, jag vet att det är en vecka kvar. Men det är precis nu vi behöver börja prata om den. Mors dag. Och mors liv. Hur mår hon egentligen, den där mamman som vi nu så innerligt vill hylla? Låt oss börja med en blick i backspegeln.

Hört talas om när Lennart Hyland på sin tid införde frufridagen? En dag ”när männen ska ta hand om barn och hushållsarbete. Alla kvinnor kan ligga kvar i sängen och lata sig – hela dagen”.

– Dagen var till för att markera att det var hemmafrun som var stöttepelaren i kärnfamiljen och därmed i samhället. Jag är själv uppvuxen på 1960-talet och i dag är det ju helt absurt hur gammaldags könsrollerna var på den tiden. Sedan dess har våra värderingar förändrats i grunden, säger etnologen Jonas Engman vid Nordiska museet i Stockholm till svt.se

Jonas har väl förstås rätt. På ett sätt. På 60-talet var det hemmafrun som var stöttepelaren i kärnfamiljen i samhället. I dag är det skillnad.

I dag är det i de allra flesta fall frun som är stöttepelaren i familjen. Inte hemmafrun. Utan den arbetande frun. Den dubbelarbetande frun. Den dubbelarbetande mamman. Som i snitt tjänar mindre än pappan.Ni vet säkert redan att lönegapet mellan pappor och mammor i snitt är 12,5 procent i Sverige i dag. Det innebär alltså att mammor i snitt jobbar en timma gratis per dag jämfört med pappor. Den där sista timmen, mellan 16 och 17 varje dag, det är den mammor liksom bjuder på, på arbetsplatsen.

Och ja, det är mammor som vabbar mer, 62 procent av alla vab-dagar står mamman för, medan papporna hugger in och drar sitt strå till stacken: 38 procent, enligt Försäkringskassans senaste statistik. Och ja, i Sverige precis som i resten av Europa står mammorna för i genomsnitt tre gånger så mycket hushållsarbete som män. I par där både mammor och pappor arbetar mer än heltid på arbetsmarknaden står mammor i genomsnitt för fyra gånger så mycket hushållsarbete som pappor, enligt en undersökning från Stockholms universitet.

Så hur långt har vi kommit egentligen sedan Hylands dagar och frufridagen?

Tanken med mors dag är fin. Jag älskar när barn och pappor hyllar mammor Sverige över med teckningar, tårtor och blommor.

Fortsätt med det. Men bara om vi bestämmer oss en gång för alla, för att sluta låta morsorna jobba skiten ur sig, dag ut och dag in, medan papporna fortfarande år 2017 i högre grad lägger upp fötterna och behöver få lite tid att slappa i fåtöljen.

Det är inte hållbart år 2017.

Bästa presenten ni kan ge en mamma du älskar i mors dags-present i år?

Kraften att säga ”vet inte, vad har du tänkt?” när maken undrar vad det blir för middag i kväll, i stället för att ha den klar.

Kraften att säga ”från och med nu delar vi rätt av på vabben. Det är helt enkelt mer rättvist”.

Kraften att kräva bättre betalt av sin chef.

Kraften att säga ”du i morgon tar jag sovmorgon, så kanon om du tar upp ungarna och fixar allt då”.

Det – och valfria 10 krafter till som behövs i just ditt liv. Just nu.

Mammor! Stå upp för er själva. Sitt inte och vänta på någon riddare som ska erbjuda sig att dammsuga och handla mat.

Var din egen riddare. Stå upp för dina rättigheter.

Mors nya liv börjar nu!