Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida Boisen

"Hur många sexliv har p-pillren dödat?"

Jag skulle precis få en ny dos p-piller utskriven när gynekologen frågade igen: Och det är ingenting annat du märkt? Något som förändrats?

- Mja. Jag känner mig kanske inte lika sugen längre. Rent sexuellt, sa jag.

- Precis! Sa gynekologen och fortsatte: Då är du precis som alla andra jag ställt den frågan till under 30 års tid.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ni vet hur det är. Tjej och kille träffas. Lusten akut. Måste ha varandra. Jämt. Men, inser någon i det nybildade paret: Visst. Vi har det fantastiskt. Men vi kanske inte riktigt är redo att lova varandra evig trohet än, eller klara att bli föräldrar.

Det är då p-pillren kommer in i bilden. Ett besök för kvinnan hos gynekolog eller barnmorska. Frågor om hur många sexpartners du har. Om du känner till det här med att p-piller inte skyddar mot könssjukdomar. Sen har du som kvinna dina piller i handen - och slipper oroa dig för en oönskad graviditet.

Ganska snart händer det: Det initiala pirrande begäret försvinner. Men den avsvalnade kåtheten handlar inte om bristande magi, utan om kemi: P-piller dödar lusten.

Det är ett välkänt faktum och har varit i årtionden, i princip ända sedan 1964 då preparatet först godkändes i Sverige. Men, har flera gynekologer och barnmorskor bekräftat för mig, lustdödareffekten är ingenting som varit populärt för gynekologer att prata om offentligt, inget man velat prata om i medierna. Inget som fått några forskningsanslag.

Fram till nu. Äntligen utförs en större studie på Karolinska institutet om hur kvinnors sexliv och livskvalitet påverkas av p-piller, förkunnade TT i veckan. Att det dröjt mer än 50 år sedan p-pillrets införande i Sverige innan man utreder dessa effekter är inget annat än en stor skandal.

Ja, p-pillret innebar en otroligt positiv revolution för kvinnors sexualitet och frigörelse. Ja, det är ett mycket säkert preventivmedel. Det är förstås viktigt. Men det finns alternativ.

Och. Det är sjukt, så sjukt att svenska staten låtit miljoner svenska kvinnor ha drogats till ett sämre sexliv, utan att de informerats om detta, tydligt. Innan man sa ja till pillren.

Cynikern i mig misstänker att de män som en gång kom på idén med p-piller, för just kvinnor märk väl - inte för män, mer såg sexinsomniaeffekten som en positiv effekt.

Att kvinnorna som går över i zomibelustkoma inte blir lika sugna på andra män heller. Alltså: De blir mer trogna. Tittar inte åt något annat håll. Går där som levande lustdöda.

Samtidigt undrar jag: Hur många förhållanden och äktenskap har p-pillren tagit sexlivet av i onödan?

Jag kastade mina piller för gott, där och då. Den där gången för länge sedan, när gynekologen fick mig att svara på den där frågan. Jag slängde pillren.

Och kände lusten och livet återvända.