Frida Boisen

Hörni alla schysta män, var är ni i den här debatten?

#Metoo. Ja, givetvis har jag också drabbats. Av ovälkomna manshänder. Övergrepp. Redan när jag var en liten flicka. Bra just nu: Att så många kvinnor höjer sina röster gemensamt. Säger ifrån. Samtidigt. Synliggör den vidriga evighetsvidden av problemet. Mäns svineri mot kvinnor får mig att vilja spy.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Facebook och Instagram flödar av samma budskap. Två ord, som synliggör en sjuk och ojämställd värld: Me too. För att visa hur många vi är, som drabbats.

Efter skandalen där Hollywoodgiganten Harvey Weinstein anklagats för flera fall av våldtäkt och sexuella trakasserier, kommer nu svallvågorna. För att belysa att det här inte handlar om en Weinsteinskandal, en enstaka man, som beter sig på ett både kriminellt och överjävligt vis mot kvinnor. Det här handlar om en kultur. Som funnits i evigheter, ett mansgriseri och en råhet, som tystats ner, alldeles för länge. Ett vidrigt övergreppsbeteende hos vissa män ska sägas (givetvis inte hos alla män) – som på något vis, i vissa fall tycks tillåtas.

Hollywoodproducenten Harvey Weinstein anklagas för att ha utsatt kvinnor för sexuella trakasserier och övergrepp i över 30 år.
Foto: RICHARD SHOTWELL / AP TT NYHETSBYRÅN

Hollywoodskådespelerskan Alyssa Milano twittrade uppmaningen: If you’ve been sexually harassed or assulted write ’me too’ as a reply to this tweet.

Det är omöjligt att säga hur många vittnesmål om ”me too” som vid det här laget postats på facebooksidor och i instagraminlägg. Men jag gissar att det nu kan vara tiotusentals, hundratusentals. Kanske mer.

Jag hoppas att ”me too” inte blir ett kvinnovrål som ekar ut över vår värld, utan åtgärd. Låt #Metoo bli ett vrål som leder till förändring.

Ett vrål som ger oss alla chansen att visa vart vi står. Att vi än mer tar ställning för en jämställd värld. En värld där alla människor ska behandlas med respekt.

Det är vår förbannade plikt som människor.


LÄS MER: Björk anklagar regissör för sexuella trakasserier 


Att göra allt vi kan, för att förhindra att ytterligare en generation tjejer förtrycks, att tafsas på, kladdas på. För att vissa män verkar se tjejer som deras ägodelar. Inte som medmänniskor och likar.

Min vädjan: Dags att vi alla tar ansvar.

Efter att skandalen kring Weinstein uppmärksammats så har även den isländska artisten Björk berättat att hon blivit utsatt för övergrepp – av en dansk regissör.
Foto: JACQUES BRINON / AP

Och en viktig fråga: Hörni alla schysta män, var är ni i den här debatten? Visa att ni finns. Visa att männen som förgriper sig på kvinnor (och förgriper sig på en del män för den delen – givetvis lika vidrigt det) är undantagen. Att ni män som respekterar andra kvinnor (och män) är den stora massan.

Det är när vi alla visar solidaritet – alla visar att vi tycker övergreppen är sjuka, som vi får till en förändring. Så man. Bekänn färg du med. Det handlar om ett viktigt ord.

Som säger allt.

Aretha Franklin sa det först och bäst:

#respect