Frida Boisen

Historien om Borg lär oss så mycket om vår nya tid

Sociala medier är ett kraftfullt redskap. Det har Anders Borg fått erfara.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Kinneviks ordförande Cristina Stenbeck och Anders Borg.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/ALL OVER PRE / ALL OVER PRESS PATRIK C ÖSTERBE ALL OVER PRESS SWE

Lika mycket som det innebar ryggdunk, lika mycket fällde den honom.

Givetvis pratar jag om kraften i sociala medier.

I ögonblicket Anders Borg, på sin Facebooksida bad om ursäkt för sitt mycket olämpliga beteende i samband med en fest, så öppnade han porten för fri kritik mot sina handlingar på en öppen scen, där miljoner har en åsikt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sociala medier är ett kraftfullt redskap. Ett oövertänkt ord här, kan få större konsekvenser än de flesta kan ana. Och ja, det kan stjälpa karriärer.

Säkert är det därför många av de högsta cheferna i näringslivet och många vd:ar duckar sociala medier och hellre rör sig i kulisserna. Ser, men inte deltar.

Ledarskap blir transparent på sociala medier. Och många chefer verkar rädda för att det kan vara farligt att visa för mycket av vilka de är. Så de blir hellre vålnader, eller fönstertittare på sociala medier.

Ledare som inte leder, som inte tycker, som inte syns. När vd:arna på Fortune 500-listan granskades 2015 av Social CEO Report, kom man fram till att 61 procent av alla toppcheferna på listan inte gjorde någonting på sociala medier. De hade varken Facebook, Twitter, Linkedin, Instagram, Youtube eller Google+. Utan avstod helt.

Anders Borg ville uppenbarligen inte stå i kulissen. Han insåg att han hade gjort sitt livs supermisstag och trodde kanske att han räddade upp sin ödesdigra katastrofkväll där han sägs ha visat sitt kön, tagit män i skrevet och kallat kvinnor för hora och slyna, genom att be om ursäkt för ”mycket olämpligt beteende” i en offentlig post på Facebook.

I själva verket gav han varenda människa eller publicist i samma stund grönt ljus på att kommentera hans inlägg och hans agerande. Även om stora krishanteringsboken säger att det är klokt att be om ursäkt, hade det nog i Borgs fall, för hans del, varit klokare att ringa runt till alla på denna fest och be om ursäkt. Med sitt inlägg var det som att han hamrade upp en löpsedel som berättande om en skandal för alla att se, på ett torg och en scen alla har tillgång till.

LÄS MER: Han tar över efter Anders Borg i Kinneviks styrelse 

Daily Mail skrev om Borgs beteende på festen.

Vad som annars hade stannat vid att folk vid fikarum landet över hade spekulerat i vilken höjdare som visat sitt kön på fyllan, efter anonymiserade artiklar, blev nu i stället fritt fram för alla att snickra ihop sina egna reaktioner.

Du har säkert själv sett grupperingarna på Facebook:

✓De som kraftfullt fördömer den tidigare finansministerns och näringslivsstjärnans agerande och påpekar att det här kan handla om sexuellt ofredande och en straffbar handling.

✓De, män företrädesvis, som ryggdunkande säger att herregud, det där har väl alla gjort på fyllan, varför ska folk har en åsikt om det? Tänker på dig!

✓De, företrädesvis kvinnor, som väljer den komiska vägen. Inlägg som börjar: ”Det har varit väldigt mycket nu ett tag, har känt mig riktigt stressad de senaste månaderna, så bli inte förvånad om jag visar muffran i kväll när jag tagit några öl”. Eller kvinnor som varnar för att de kommer att vilja jämför blygdläppsstorlek nästa gång man ses.

✓Och se de som bara säger: Räcker det inte nu? Var du verkligen där? Vet du vad Anders Borg sa eller inte sa. Nu vill jag inte se ett inlägg till om Borg.

LÄS MER: Borg-skandalen: Detta har hänt

Financial Times skrev om Borgs beteende på festen.

Stora hästar faller tungt. Och ingen blir så hårt dömd som när en riktig stjärna begår ett gigantiskt misstag. Och Anders Borg är en av våra absolut största stjärnor i näringslivet, kändis i internationella finanskretsar, med en rad prestigeuppdrag.

Det blev omöjligt för Anders Borg att sitta kvar som vice ordförande i Kinnevik och styrelseledamot i Bima, när sociala medier-drevet gick loss som mest häromdagen.

Skandalen har inte stannat vid Sveriges gränser. I brittiska Daily Mail skriver de om hur Borg, Sveriges ex-finansminister ”challenging guests at a party to a penis measuring”, ”called guests ’whore’ and ’slut’” och så vidare.

Nyheten om vår stjärna har alltså nått några av de största internationella tidningarna. Historien om Anders Borg lär oss förstås mycket.

Framför allt att aldrig dricka sig redlöst full, att aldrig sexuellt trakassera någon, givetvis, den lär oss att vi måste fortsätta prata om värderingar med våra söner. Vart kommer ord som hora från, ens under den värsta fylla? Vart kommer detta ifrån? Det här med att mäta snoppar?

Historien om Anders Borg lär oss mycket om vår nya tid.

Sociala medier gör att vi i dag lever med en ny social kontroll. Där alla har koll på alla. Byn är tillbaka.

Det är förstås bra att våra högst uppsatta chefer inte kan bete sig hursomhelst. Men det kan ibland också bli skrämmande. Ve den människa som begår ett misstag. Vår dom är hård. Direkt. Och synlig för alla. Anonymitetens tid är förbi.